Karneval v RiuReuters
StoryEditor

V Brazílii sa začal slávny karneval. V Riu ide o posvätný rituál

02.03.2019, 06:57
Autor:
TASRTASR
Starosta mesta a bývalý evanjelický pastor Marcelo Crivella zábavu aj tento rok iba pretrpí v ústraní.

Slávny karneval v brazílskom Riu de Janeiro - jeden z najväčších a najvzrušujúcejších na svete - sa v piatok začal tradičným symbolickým odovzdaním kľúča od mesta vodcovi festivalu Kráľovi Momovi, vymyslenej postave.

Starosta mesta a bývalý evanjelický pastor Marcelo Crivella zábavu aj tento rok iba pretrpí v ústraní, uviedla tlačová agentúra AFP.
Všetko to hýrenie - pot, holú kožu, flitrové kostýmy a pestrofarebné masky - nevníma ako príkladné a obmedzil aj verejné financie na tanečné školy samby, ktoré sa predvedú nasledujúce dni.

Slávnosti preto namiesto neho otvoril minister pre turistický ruch Marcelo Alves.

Wilson Neto - veľký, veselý muž, ktorý hrá Kráľa Moma - prijal kľúč od mesta v spŕške konfiet na povestnej ulici s tribúnami nazývanej sambodróm v centre Ria a potom už vyhlásil legendárny karneval za otvorený.

V nedeľu a v pondelok sa na prehliadke na sambodróme predvedie 14 elitných tanečných škôl samby, ktoré súťažia o najprestížnejšiu cenu karnevalu.

Niektoré z tanečných škôl budú mať vystúpenia tematicky zamerané na ženy, černochov či pôvodných obyvateľov Brazílie. Chcú tak provokovať brazílskeho krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara. Ten od nástupu do úradu už urazil aj komunitu LGBT ľudí a rôzne menšiny.

V piatok sa už začali tradičné pouličné párty, nielen v Riu, ale aj v ďalších brazílskych mestách, napríklad Salvadore, Recife a Sao Paule.
Úrady očakávajú, že na celej tejto "gigantickej párty pod šírym nebom" sa zúčastní sedem miliónov ľudí, vrátane jeden a pol milióna brazílskych a zahraničných turistov.

V krajine, ktorá stojí len krok od vážnej ekonomickej krízy a prešla napätými voľbami, je karneval posvätným rituálom, kde verejnosť zažíva akúsi duševnú očistu.

Dokonca ani starosta Crivella nemôže karneval úplne odmietať a v piatok zverejnil na sociálnych sieťach video s odkazom: "Nech nás Boh ochraňuje a postará sa o dobrý karneval."

01 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 02 - Modified: 2024-04-04 08:53:28 - Feat.: - Title: Dvoch pracovníkov ambasády Maďarska prepustili pre únik informácií o Bolsonarovi 03 - Modified: 2024-03-27 20:55:25 - Feat.: - Title: Macron podporil plán Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon 04 - Modified: 2024-03-27 12:55:54 - Feat.: - Title: Brazília potvrdila predvolanie maďarského veľvyslanca v Bolsonarovej kauze 05 - Modified: 2024-03-27 08:53:36 - Feat.: - Title: Brazília a Francúzsko ohlásili plán za jednu miliardu eur pre amazonský prales
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:29