StoryEditor

Vulgárny metalista, kresťan a moderátor Najväčšieho Slováka: Náš národ má veľa komplexov

25.02.2019, 09:05
Štefan Chrappa s láskavou vtipnosťou hovorí o pokore, egu aj vulgarizmoch.

Čakali ste, že anketa Najväčší Slovák vzbudí u divákov také veľké vášne?
Čo ja viem? Veľmi som nad tým nepremýšľal. Ale prekvapili ma negatívne reakcie, ktoré sa rinuli ako smrad z otvoreného hrobu. Náš národ aj jednotlivci majú veľa komplexov a teraz prišla relácia, ktorá mala byť pekná, vyzdvihnúť vzory, porozmýšľať o nich, poučiť sa. A namiesto toho prišla nenávisť a facebookový lynč. Ulica nemá rozum, nemá kritické myslenie, iba emócie.

Ale ulica si predsa väčšinou myslí, že má patent na rozum.
Emócie sú také, že zoberieme kameň a budeme kameňovať. Dostávam reakcie, ako keby som to celé vymyslel. Vysvetľujem to tak, že mi prišla myšlienka, zobral som telefón, natočil som sto profilov, seba a Adelu Vinczeovú a potom som to pustil do telky. Myslíte si, že tak to bolo? No nebolo.

Vy s Adelou Vinczeovou ste tvárou projektu. „Vyžeriete“ si časť viny za rebríček?
Ja určite áno, ale už to ustalo. Ale znova sa to začne, keď prídu dokumenty a diskusie. Hlasoval som iba raz za Tonka Srholca, ktorý je, mimochodom, tiež v desiatke. Som tam viditeľný, tak sa ľahko triafam.

Čakali ste, že sa Anton Srholec dostane do prvej desiatky?
Nerátal som s tým, ale nakoniec sa ukazuje, že jeho ochota slúžiť dobru a životu má zmysel a ovplyvňuje. Je to jeden z mála chudobných ľudí, ktorého počúvali aj bohatí. Bol skromný, jednoduchý a prežil nádherný život. Zachránil tisíce ľudí, dal im domov. To je aké nádherné! Na kňazskú vysviacku čakal dvadsať rokov, pre mňa je to veľká vec.

Prečo sa podľa vás ľudia dokážu nad anketou Najväčší Slovák tak rozohniť?
Pracoval som v akademickej sfére. Tam sa organizujú konferencie, kde sa stretnú vedci a málokedy pri diskusiách zdvihnú hlas, nikto netrieska papiermi a neodchádza  zo sály. Akademici majú všetko naštudované a argumentujú vecne. No spoločenská diskusia vyvoláva vášne, pretože sa prieme o veci, o ktorých vieme veľmi málo. Zrazu niekto presadzuje pravdu, ktorá je založená na dojmoch, nič nie je merateľné, overiteľné. Citujú sa citáty, ktoré nikdy nezazneli, a vzniká búrka v pohári vody.

Ako by akademická sféra zareagovala na meno Peter Sagan?
Čo ja viem? Asi dobre, veď aj tam sú fa...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-02-12 12:50:51 - Feat.: - Title: Čím šokoval Slovákov – alebo skôr oni jeho? 02 - Modified: 2019-06-19 13:01:20 - Feat.: - Title: Režisér a producent Peter Núňez: Rád by som raz robil reláciu s francúzskym rozpočtom 03 - Modified: 2019-05-13 21:13:33 - Feat.: - Title: Rezník pre HN: Najväčší Slovák bol aj o érach temna 04 - Modified: 2019-05-07 16:13:17 - Feat.: - Title: Michal Havran: Niektorí ľudia vôbec nemajú tušenie, kto bol Štefánik. Najviac ma zarazili Kotlebove zelené handry 05 - Modified: 2019-05-02 16:26:46 - Feat.: - Title: Ešte štyrikrát zakážme Kotlebovu stranu a bude mať parádne čísla, odkazuje režisér projektu Najväčší Slovák
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 06:27