StoryEditor

Fraška namiesto satiry: Autor hry spravil z Malkovicha sexuálneho predátora. Inšpiroval ho Weinstein

David Mamet sám o sebe tvrdí, že píše frašky, napriek tomu, že verejnosť ho považuje za satirika.

David Mamet, americký dramatik a scenárista, bol pred rokom vyzvaný, aby napísal príbeh Harveyho Weinsteina, hollywoodskeho filmového magnáta obvineného zo sexuálnych deliktov aj znásilnenia, ktoré rozbehli celosvetovú kampaň #MeToo.

Hra Bitter Wheat bude mať na začiatku júna premiéru v Londýne, uvádza portál Lidovky.  David Mamet sa témou sexuálneho obťažovania už zaoberal vo svojej asi najznámejšej hre Oleanna z roku 1992.

Stručnú upútavku k snímke Bitter Wheat si pozrite vo videu:

Dráma, v ktorej študentka obviní svojho profesora, bola škandálom a každé predstavenie sprevádzali doslova bitky odporcov a zástancov v hľadisku.

Fraška namiesto satiry

Mameta vždy zaujímalo aj prostredie Hollywoodu a šoubiznisu, ktoré predátorov Weinsteinovho typu doslova vyrába. Divadelnú "satiru" na filmový priemysel Speed-the-Plow napísal už v roku 1988 a o dvadsať rokov neskôr ju uviedlo londýnske divadlo Old Vic s Kevinom Spaceym v hlavnej úlohe zúfalého filmového producenta.

K Hollywoodu sa vrátil Mamet aj vo filmovej komédii State and Main z roku 2000. David Mamet býva označovaný za satirika, sám o sebe však tvrdí, že píše frašky. Bitter Wheat je "čierna fraška o filmovom magnátovi, ktorý sa správal veľmi zle".

Ako otec troch dcér a malého syna o hre napísal: "Každá spoločnosť sa musí konfrontovať s neovládateľným duchom sexuality a skúša najrôznejšie spôsoby, ako s ním zaobchádzať a žiadny nefunguje dosť dobre. Problémy nastávajú, keď zmeníme spôsoby - čo sa zdá, že práve robíme. Ľudia sa zbláznia. Začnú sa navzájom trhať na kusy. "Hra" strháva obväz na hnisajúcej rane, ktorou je showbiznis."

A hlavná postava je Barney Fein ako "monštruózny šéf štúdia rovnako ako jeho prapredok, Minotaurus, požiera mláďatá, ktoré vlákal do svojej jaskyne".

Je to hlavne hra o šoubiznise

Rolu Feina zveril Mamet, ktorý bude predstavenie aj režírovať, Johnovi Malkovichovi. Podľa hercovho názoru sa hra mnohým ľuďom nebude páčiť, ale on ju považuje za výborne napísanú.

Na otázku, či sa komédia môže vyjadriť k vážnym obvineniam, akými sú sexuálne obťažovanie, znásilnenia aj vyhrážanie, ktoré Weinstein stále odmieta, Malkovich povedal, že mnoho veľkých hier evokuje pocity smiechu aj plaču a veľa dobrých komédií balansuje na križovatke medzi bolesťou a fraškou.

John Malkovich pracoval s Weinsteinom na filme Rounders, a hoci sa tvrdí, že všetci v Hollywoode vedeli o Weinsteinovom "sexuálnom správaní", on sa s tým nikdy v súvislosti s Weinsteinovým menom nestretol.

Okrem toho Barney Fein nie je Weinstein. Bitter Wheat je podľa neho predovšetkým o šoubiznise a o tom, ako sa ľudia v dôležitých pozíciách šéfov štúdií správali a správajú, viac či menej celé storočia.

Nápad možno vznikol ako reakcia na správy o Weinsteinovi, ale bol to prvotný impulz, s ktorým David Mamet ďalej pracoval.

Z ďalšieho obsadenia sú zatiaľ známe iba dve mená. Feinovu asistentku Sondru bude hrať Doona Mackichanová a v hre bude debutovať Ioanna Kimbooková. Inscenácia sa bude hrať v londýnskom Garrick Theatre od 6. júna do 14. septembra tohto roku.

A ešte jeden divadelný počin s rovnakou témou sa chystá v Londýne budúci mesiac v Playground Theatre. One man show s názvom Harvey napísal a vo vlastnej réžii si ju aj zahrá Steven Berkoff.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 06:40