StoryEditor

Nesplnené sny, utopené v mori: príbeh Alana, ktorého fotka ovládla svetové médiá, ožíva

09.02.2019, 09:31
Autor:
Milan BunoMilan Buno
V príbehu ožíva tragický osud Alana Kurdiho, trojročného sýrskeho utečenca, ktorého fotka obletela všetky svetové médiá.

Morskú modlitbu inšpiroval príbeh Alana Kurdiho, trojročného sýrskeho utečenca, ktorý sa v septembri 2015 utopil v Stredozemnom mori, keď sa jeho rodina usilovala nájsť útočisko v Európe.

V tom roku zomrelo alebo zostalo nezvestných ďalších 4 176 ľudí, ktorí sa vydali na podobnú cestu. A táto kniha je venovaná tisícom utečencov, ktorí sa utopili v mori na úteku pred vojnou a prenasledovaním.

Khaled Hosseini, autor bestsellera Majster šarkanov, teda prichádza s novou knižočkou Morská modlitba, ktorú krásne ilustroval Dan Williams.

Nie je to síce príbeh, na aké sme u Hosseiniho zvyknutí, no Khaled nám ponúka akúsi lyrizovanú báseň, modlitbu, ktorú rozpráva otec svojmu spiacemu synovi, kým čakajú na príchod plavidla. Sú utečencami a nevedia, čo ich čaká. Kam poputujú a ako dopadne ich nútená cesta.

BUX

​V mesačnom svite na pobreží drží otec v náručí spiaceho syna a spolu s inými utečencami čakajú na úsvit a príchod plavidla. Rozpráva synovi o dlhých letách vo svojom detstve, o dome chlapcovho starého otca v Sýrii, o olivovníkoch zvlnených vánkom, mečaní kozy a štrkotaní hrncov v kuchyni starej mamy.

A spomína aj na rušné mesto Homs s preplnenými uličkami, mešitou a veľkým trhoviskom v období pred bombardovaním a núteným útekom. Na svitaní sa oni i všetci ostatní, s najdôležitejšími vecami, ktoré si mohli vziať so sebou, vydajú na nebezpečnú plavbu po mori pri hľadaní nového domova.

Drahý Marwan, pozerám na tvoju tvár
vo svite mesiaca pred splnom,
mihalnice máš v spánku privreté,
čisté a jemné ako kaligrafia.
Povedal som ti: „Drž ma za ruku.
Nič zlé sa nemôže stať.“

Morskú modlitbu po prvýkrát Hosseini verejne prečítal v New Yorku na benefičnom večere venovanom problematike utečencov. Modlitba mora vznikla v rámci spolupráce UNHCR, denníka The Guardian a spoločnosti Google.

Kniha vychádza v 27 krajinách a jednou z nich je aj Slovensko. Vydavateľstvo Ikar zaplatí časť výnosu z predaja každého výtlačku tejto knihy UNHCR, Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov.

UNHCR sa venuje ochrane práv a bezpečnosti utečencov a ďalších násilne presídlených ľudí po celom svete. Khaled Hosseini patrí medzi obľúbených autorov uznávaných na celom svete. Z jeho románov Majster šarkanov, Tisíc žiarivých sĺnk, A hory odpovedali ozvenou sa predalo viac ako 55 miliónov výtlačkov.

Hosseini je vyslancom dobrej vôle UNHCR, Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov, a zakladateľom Nadácie Khaleda Hosseiniho, neziskovej organizácie, ktorá poskytuje humanitárnu pomoc obyvateľom Afganistanu.

01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 04 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl 05 - Modified: 2024-02-14 14:14:51 - Feat.: - Title: Nórské mesto rozhodlo, že bude prijímať iba utečencov z Ukrajiny
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:04