StoryEditor

Vytvoril slovenský Blair witch. Členovia štábu sa pri natáčaní báli, hovorí režisér Trhliny

08.02.2019, 09:57
Z mysteriózneho trileru Trhlina sa už počas prvých dní stal filmový megahit. Za prvý víkend si film pozrelo vyše 80-tisíc divákov.

Očakávali ste taký obrovský divácky záujem?
Nie. Prekvapilo nás to. Pôvodné odhady boli omnoho nižšie. Predpokladalo sa, že počas celého obdobia premietania si film pozrie 30-tisíc ľudí. Keď distribútori zistili, aký ohlas zaznamenala kniha Trhlina, zmenili číslo na 70-tisíc. Už počas prvého víkendu sme dosiahli číslo 83-tisíc platiacich divákov a všetky naše odhady sa zrušili.

Teraz neviem, či hovoríte prehnane skromne, alebo to myslíte vážne?
Naozaj sme to neočakávali. Keď som mal najsilnejšie predstavy, myslel som si, že za pol roka príde na film 100-tisíc divákov. Je to predsa len žánrová vec a na mysteriózne trilery alebo horory nechodí veľa ľudí. Je to žáner pre špecifickú časť divákov.

Ale predpokladám, že ste sledovali, že z Karikovej knižky Trhlina sa stáva fenomén, že ľudí táto téma veľmi zaujíma a radi o nej diskutujú.
To sme vedeli už skôr, pretože už keď sme ju čítali, okolo knižky bolo veľa šumu. A hlavne sme zistili, že ľudia veľmi radi chodia do Tribeča a točia si miesta, kde sa vlastne príbeh odohrával. Ako keby išli turistickými značkami po stopách Trhliny.

Čo viac si môže autor priať, ako že priláka ľudí na miesto, o ktorom píše?
Jozefovi sa to podarilo. Klobúk dole.

Upútala vás kniha Trhlina hneď na začiatku? Čo ste si o nej pomysleli pri prvom čítaní?
Môj priateľ čítal Strach a povedal, že sa mu veľmi páčil. Rasťo Šesták (zakladateľ produkčnej spoločnosti D.N.A. production), s ktorým máme spoločnú firmu, priniesol Trhlinu, aby som si ju prečítal. Najskôr som ju najskôr priateľovi a chcel som vedieť jeho názor. Hneď mi povedal, že je to dobré, tak som si knihu prečítal aj ja. Najviac sa mi páčila hra s fikciou a realitou.

Mali ste už pri čítaní strach?
Nie. Skôr som si predstavoval, ako to zapôsobí na diváka.

Čiže vy ste už hneď videli film?
Áno, už som nad tým rozmýšľal. Ale to robí pri čítaní veľa ľudí. Vytvárajú si imaginárny svet, prostredie a dosadzujú...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 02 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film 03 - Modified: 2024-04-04 09:12:32 - Feat.: - Title: Dočkali sme sa! Maštalír a Geislerová odhaľujú triler vzťahu v mrazivej snímke Smršť. Môžeš si ju pozrieť v kinách 04 - Modified: 2024-04-01 10:30:00 - Feat.: - Title: Vyšiel nový krátky film o Spider-Manovi. Miles Morales v ňom tentokrát bojuje s vlastnou úzkosťou 05 - Modified: 2024-03-26 10:43:37 - Feat.: - Title: Beetlejuice Beetlejuice je späť. Hororový počin Tima Burtona láka hviezdami ako Winona Ryder či Jenna Ortega
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 09:59