Azyl Production
StoryEditor

Sfilmované Amnestie, ktoré rozpútali peklo: Čo všetko nás čaká na plátne?

31.01.2019, 13:31
Autor:
ipip
Predlohou k filmu bola kniha Amnestie, ktoré rozpútali peklo.

Na jeseň tohto roku príde do kín celovečerný film Amnestie. Ústrednou témou filmu je Havlova amnestia, ktorú udelil Václav Havel 3. januára 1990, pár dní po tom, ako bol zvolený za československého prezidenta.

Amnestia sa mala týkať takmer 80 percent vtedajších odsúdených väzňov. Po udelení tejto amnestie sa na konci marca 1990 odohrala veľká väzenská vzbura v Leopoldove a vyústila do najkrvavejšieho masakru v najprísnejšom väzení v republike.

V rámci nakrúcacích dní filmu Amnestie padne posledná klapka na začiatku februára. Ako prebieha takéto nakrúcanie filmu na Slovensku, čo všetko práca obnáša či akým činnostiam sa venujú konkrétne profesie filmového priemyslu - to bližšie priblížili samotní členovia štábu.

Producent Maroš Hečko opisuje priebeh natáčania: „Nakrúcanie začalo na konci augusta 2018 a spolu to bolo 36 nakrúcacích dní. Predovšetkým augustové a septembrové nakrúcanie bolo náročné, pretože sme pracovali vo väzniciach v Leopoldove a Mladej Boleslavi, nakrúcala sa väzenská vzbura s množstvom vojenskej techniky, pyrotechniky, s komplikovanými vizuálnymi trikmi. Všetko ale prebehlo bez najmenšieho problému, nakrúcanie bolo dobre zorganizované a nemali sme ani veľké časové prestoje.”

Nakrúcanie sa zavŕši v nedeľu 3.2.. Štáb bude v priestoroch starej budovy SND nakrúcať s orchestrom Slovenského rozhlasu, kde využijú symfonickú báseň Má vlast od Bedřicha Smetanu - na scéne sa objaví šesťdesiat členný orchester s dirigentom Petrom Valentovičom.

Neskôr večer sa štáb presúva na Námestie SNP, kde budú stavať tribúnu a zažijú pravé cestovanie v čase - až do Novembra 1989.

Nápad k  Amnestiám

„Nápad prišiel od vydavateľstva, konkrétne Nataši Ďuričovej. Vydala knihu Radovana Dunaja - ´Amnestie, ktoré rozpútali peklo´ a ja som sa nechal prehovoriť na adaptáciu. Vo februári 2017 sme začali s RTVS pracovať na látke. Absolvovali množstvo stretnutí s ľuďmi, ktorí v tej dobe boli aktívni na rozličných postoch, či už spojení s VPN alebo väznicou v Leopoldove, hovorili sme s členmi zásahovej jednotky URNA, vtedajším prokurátorom Trnavy a priamymi účastníkmi politických jednaní o páde komunistov. Na základe toho sme napísali scenár. V marci 2018 sme začali pripravovať nakrúcanie."

​Na výrobe sa podieľalo aj viacero študentov filmovej tvorby a nakrúcanie sprevádzalo hneď niekoľko kuriozít.

„Milé bolo, že počas nakrúcania sa narodili ľuďom z blízkeho štábu štyri bábätká. Mali sme aj zvláštny temnejší zážitok - časť scén sme nakrúcali v dnes už nefungujúcej väznici v Mladej Boleslavi. Boli sme tam sedem dní a musím povedať, že to malo na všetkých silný vplyv. Väzenské steny musia byť za tie desiatky rokov, čo väznica fungovala, nasiaknuté niečím toxickým, čo sa postupne prenášalo na hercov,” hovorí vedúci výroby, Viliam Štrelinger.

S filmovou tvorbou na Slovensku to za posledné roky vyzerá veľmi optimisticky, Maroš Hečko situáciu zhodnotil nasledovne: „Zlepšuje sa to. Točia sa žánrové filmy, na ktoré chodia do kín ľudia v stále väčších počtoch. Nám sa to podarilo v minulosti s Kandidátom a verím, že sa nám to podarí aj s filmom Amnestie.

Film sa okrem príbehu troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou, venuje aj vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zákrok. Vzbure predchádzali široké amnestie Václava Havla, ktoré udelil v januári 1990, len pár dní po svojom zvolení za československého prezidenta.

Základné informácie o filme

Predlohou k filmu bola kniha Radovana Dunaja Amnestia, ktorej príbeh sa odohráva na pozadí veľkých spoločenských zmien, rozpadu komunizmu a vytvorenia demokratického Československa. Osudy všetkých troch rodín sú vzájomne prepletené, spájajú ich práve Havlove amnestie a následné udalosti v leopoldovskej väznici.

V hlavných úlohách sa diváci môžu tešiť okrem Juraja Baču na Natáliu Germani, Aňu Geislerovú, Mareka Majeského, Mareka Vašuta, Norberta Lichého, Romana Luknára, Jána Jackuliaka, Gregora Hološku, Mareka Fučíka, Erika Oleho, Sávu Popoviča, Martina Havelku či Janu Oľhovú.

  • réžia: Jonáš Karásek
  • námet: Maroš Hečko a Beata Grünmannová
  • scenár: Maroš Hečko, Beata Grünmannová a Marek Janičík
  • kamera: Tomáš Juríček
  • strih: Matej Beneš
  • produkcia: Viliam Štrelinger

Premiéra filmu je plánovaná v čase osláv 30. výročia Nežnej revolúcie v tomto roku.

01 - Modified: 2019-01-29 09:38:12 - Feat.: 0 - Title: To najlepšie z koncertov v roku 2019: Pozrite si, ktoré áčkové hviezdy budeme mať najbližšie 02 - Modified: 2019-01-28 12:15:48 - Feat.: 0 - Title: Cena za najlepší film podľa amerického združenia hercov naznačila možného víťaza Oscarov 03 - Modified: 2019-01-31 08:52:25 - Feat.: 0 - Title: Zomrel herec Dick Miller, známy aj z filmov Terminátor, Gremlins či Pulp Fiction
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 22:59