Prípravy na udeľovanie cien Oscar. Snímka: Reuters
StoryEditor

Herec z filmu Roma, s desiatimi nomináciami na Oscary, nedostal vízum do USA

25.01.2019, 08:29
Autor:
ČTkČTk
Žiadosť o víza mu zamietli už trikrát, takže sa nemohol zúčastniť ani odovzdávania Zlatých glóbusov.

Mexický herec Jorge Antonio Guerrero sa asi nebude môcť o mesiac v Los Angeles zúčastniť slávnostného odovzdávania filmových cien Oscar, pretože mu americké úrady odmietli dať vízum.

Guerrero stvárnil rolu v snímke Roma, ktorý získal tento týždeň desať nominácií na Oscara. Spolu s filmom Favoritka má Roma najviac nominácií na prestížnu sošku.

Podľa španielskej agentúry Europa Press však  herec stále dúfa, že jeho štvrtá schôdzka s úradníkmi na americkej ambasáde v Mexiku bude úspešná.

31-ročný Guerrero hrá v čiernobielej dráme režiséra Alfonsa Cuaróna priateľa dievčaťa, ktoré pomáha v domácnosti v stredostavovskej rodine v štvrti Roma v mexickej metropole v 70. rokoch minulého storočia.

Trailer k filmu si pozrite vo videu:

Postavu dievčaťa stvárnila Yalitza Apariciová, ktorá je nominovaná na Oscara na najlepšiu herečku v hlavnej úlohe.

"Priniesol som im list s pozvaním do USA, ktorý si ani nechceli prečítať. Pri mojom druhom pokuse mi povedali, že tam idem pracovať, odpovedal som, že nie," opísal Guerrero schôdzku na americkej ambasáde.

Žiadosť o víza mu zamietli už trikrát, takže sa nemohol ani tento mesiac v Los Angeles zúčastniť odovzdávania Zlatých glóbusov. Snímka Roma získala na nich dve filmové ceny - za najlepší neanglicky hovorený film a pre najlepšieho režiséra.

Problémy s vízami mal pred udeľovaním Oscarov vlani aj producent dánsko-sýrskej snímky Posledný v Aleppe. Sýrčan Karím Abid sa podľa agentúry Europa Press nakoniec do USA dostal, vízum mu však udelili až niekoľko dní pred ceremoniálom.

V roku 2017 americké imigračné úrady odopreli na poslednú chvíľu vstup do krajiny sýrskemu filmárovi Chálidovi Chatíbovi, ktorý bol kameramanom  dokumentu The White Helmets (Biele prilby). Aj táto snímka bola vtedy nominovaná na Oscara a aj získala cenu. 

Americký prezident Donald Trump, ktorý je v úrade od januára 2017, presadzuje tvrdú imigračnú politiku. V tejto oblasti vydal hneď po nástupe do funkcie niekoľko dekrétov, ktoré ochrancovia ľudských práv napadli na súde.

Trump tiež chce postaviť na hraniciach s Mexikom múr, ktorá by zabránil ilegálnemu prenikaniu migrantov do USA. Kvôli sporu s demokratmi o múr je už mesiac zablokovaná činnosť mnohých amerických vládnych úradov.

01 - Modified: 2024-04-06 08:57:07 - Feat.: - Title: Grécko bojuje s bytovou krízou, zvyšuje cenu populárnych zlatých víz 02 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria 03 - Modified: 2024-02-29 12:18:26 - Feat.: - Title: Slovensko trpí nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, vraví Fico. Hľadať ju bude v zahraničí 04 - Modified: 2024-02-29 10:15:15 - Feat.: - Title: Vláda odsúhlasila zvýšenie počtu národných víz. Dôvodom je nedostatok pracovnej sily 05 - Modified: 2024-02-07 12:30:00 - Feat.: - Title: Daisy Lee skončila s videami pre dospelých a žila život v džungli. Teraz má ale problém, nemá víza a v Ekvádore je načierno
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:10