StoryEditor

Ples v opere 2019: Ako prebehol a čím sa líšil tohtoročný Ples v opere od tých predošlých?

13.01.2019, 08:14
Autor:
ipip
Queen aj Beatles. Ako prebiehala najočakávanejšia spoločenská udalosť sezóny?

V historickej budove SND úspešne prebehol 19. ročník Plesu v opere, ktorého sa zúčastnilo 300 párov významných osobností z oblasti vedy, medicíny, kultúry, športu, politiky a tretieho sektora.

Ples v opere povestným úderom na gong oficiálne otvorila špeciálna pedagogička a zakladateľka občianskeho združenia pre ľudí so spina bifida a/alebo hydrocefalus, Terézia Drdulová.

Ples v opere

​Hostia 19. ročníka dobročinného Plesu v opere boli svedkami úvodného ceremoniálu, ktorý bol postavený na zvukoch tela, vokáloch a rytmike. Jeho súčasťou bolo zoskupenie Projekt Wings pod vedením Britky Carli Jefferson.

„Tohtoročný Ples v opere s podtitulom rapsódie šťastia mal divákom priniesť radosť. Rada som do divadla vniesla kúsok obyčajného šťastia,“ povedala režisérka Jana Burkiewicz, o hudobnú dramaturgiu sa postaral Oskara Rózsu.

Úvod Plesu v opere patril len zvukom vytvoreným unikátnou formou a vokálom, o tie sa postarali spevák, skladateľ a beatboxer En.Dru, Ondřej Ruml, Jaroslav Dolník, David Uličník a očarujúca Svetlana Rymarenko.

Prvé tanečné kolo na Plese v opere patrilo valčíkom za hudobného sprievodu Big Bandu Gustáva Broma pod vedením dirigenta Vlada Valoviča. Tento rok ho ozvláštnili spevom Miroslav Dvorský a Eva Hornyáková.

Orange

​Pri valčíku potešil hostí napríklad aj známymi skladbami ‘O sole mio, Besame Mucho či obľúbeným hitom My Way. Spoločne s opernou divou Evou Hornyákovou zaspievali aj duet Lippen Schweigen z operety Veselá vdova a známu skladbu Andrea Bocceliho Time To Say Goodbye.

Prvé tanečné kolo novej plesovej sezóny osviežila Eva Hornyáková aj sólovým vystúpením s muzikálovým hitom I Feel Pretty z West Side Story a piesňou z úspešnej operety Čardášová princezná. Valčíkové kolo 19. Plesu v opere potešilo hostí hudobným vystúpením do tanca aj na počúvanie.

Beatles vs Queen

Ondrěj Gregor Brzobohatý zaplnil parket v historickej budove Slovenského národného divadla a spolu s Martou Jandovou sa postarali o energické vystúpenie. Počas večera zazneli skladby ako Identity, Dohoda, Je toho moc či I feel good od Jamesa Browna alebo Kiss od Princea.

Hostia zažili netradičný hudobný „súboj“ hitov dvoch legendárnych hudobných skupín. Pred polnocou na dvoch pódiách súčasne odohrali najväčšie hity skupín Beatles a Queen uznávané revival kapely The Backwards a Queenmania.

V čase, kedy v kinách vrcholí horúčka vďaka dokumentu o legendárnej skupine Queen sa na jednom z najprestížnejších dobročinných podujatí na Slovensku odohral súboj medzi hitmi tejto kapely a britskej legendy Beatles.

Proti sebe tak stáli známe skladby chrobákov ako Love Me Do, Help!, Roll Over Beethoven či Hey Jude a rockové hity od Queen, medzi ktorými nechýbali Radio Gaga, Don’t Stop Me Now, We Will Rock You a samozrejme zaznela aj výnimočná Bohemian Rhapsody, ktorá podtrhla tému večera, ktorou bola rapsódia šťastia.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 06:35