Ples v opere
StoryEditor

Plesová sezóna je na spadnutie: odborníčka radí, čomu sa vyhnúť, aby sme sa nestrápnili

08.01.2019, 23:00
Autor:
ipip
Ples je spoločenská udalosť, a tak by sme k tejto akcii mali aj pristupovať.

Ples je pomerne často označovaný za vrcholnú udalosť spoločenskej sezóny. Kde inde teda ukázať všetky spoločenské zručnosti, ako na plese? Ako sa na túto udalosť pripraviť, prezradila pre HN odborníčka na etiketu Simona Myslikovjanová.

1. Pozvánka

Pozvánka nám hovorí o tom, či je pozvaná len osoba na pozvánke, či pozvánka platí pre dve osoby, to znamená osoba s doprovodom. Medzi zásady platí, že po 18-tej hodine sa neodporúča do spoločnosti brať deti - nie je pre ne pripravený program ani jedlo. V prípade, že na pozvánke stojí príchod - od 18-tej, odporúčam sa oneskoriť o maximálne 15 minút.

V prípade, že je na pozvánke vyžadované dostaviť sa na presne stanovenú hodinu, naplánujte si príchod maximálne do desiatich minút, lepšie je však, ak budete presní. Pri dobre organizovaných plesoch je rezervácia miest a zoznam spolustolovníkov pripravený.

2. Oblečenie

  • Black tie

V prípade, že pozvánka udáva dres code black tie, muži volia smoking, lakovanú obuv a motýlika. Nikdy nedopustite, aby sa váš partner ukázal v spoločnosti s kravatou. Je v tomto prípade absolútne nevhodná a neprijateľná. Ženy si obliekajú dlhú večernú toaletu s vysokými podpätkami. Dlhá róba môže byť nahradená najluxusnejšie podobou "malých čiernych" šiat.

  • White tie

Ak dostanete pozvánku, ktorá predpisuje white tie, potom hovoríme o veľmi formálnom predpísanom oblečení. U mužov o veľmi dobre sadnúcom fraku. Odporúča sa sako s hodvábnymi či saténovými fazónkami, nohavice s dvoma lampasmi, a to saténovými či hodvábnymi, biela bavlnená vesta a košeľa s vystuženým golierom a náprsenkou a biely motýlik rovnakého materiálu ako je vesta.

Nezabudnite, že muž by nikdy nemal mať na sebe čierny či inak tmavý motýlik, ak teda nemá v úmysle byť váš partner v ten večer v úlohe čašníka. Pre ženu tento dress code predpisuje honosnú večernú róbu, ku ktorej si pokojne môže vziať rukavičky siahajúce až po lakte. Odporúčanie pre ženy: vlasy je vhodné mať vyčesané nahor.

3. Tanec na plese

Muž sa postaví ako prvý, pomôže dáme zo stoličky, ponúkne jej rameno a odvedie ju na tanečný
parket. Rovnako je zodpovedný aj za návrat - ponúkne žene rameno, odvedie dámu k stolu a usadí.

A akých prehreškov sa ľudia najčastejšie dopúšťajú?

  • nedostatok taktu, slušnosti
  • absencia empatie
  • telefón na nevhodných miestach
  • nevhodná hlasitosť hovoru
  • špinavé topánky

*Tento článok vyšiel v spolupráci so Simonou Myslikovjanovou

Ing. Simona Myslikovjanová, MBA, MBE: ACSTH Certificate's coach, External Supervisor & Trainer, certifikovaná, profesionálna lektorka so štátnou skúškou, špecialistka na business etiketu, Lektorka roku 2017

  • Študovala na strednej hotelovej škole, neskôr na Vysokej škole hotelovej v Prahe odbor hotelierstvo, gastronómia a cestovný ruch.
  • Pred viac ako dvoma rokmi zakončila doktorandské štúdium na Business Inštitúte v oblasti manažmentu, organizácie a riadenia.
  • Na konci roku 2017 dokončila štúdium na na FF UK, kde si znalosti rozšírila v odbore Aplikovaná psychológia v praxi. V tomto roku zložila medzinárodné skúšky z psychologického coachingu pod záštitou ICF a získala certifikát "ACSTH Certificate".
  • Aktívne sa venuje psychologickému koučovaniu a v súčasnosti sa rozhodla pre štúdium PhD v USA - odbor manažment a ľudské zdroje.
  • V súčasnosti pôsobí ako konateľka vlastnej firmy SiMyCo s.r.o.
  • Medzi jej nedávne úspechy patrí zloženie českej aj medzinárodnej akreditácie DPO - Data Protection Officer. Medzinárodná akreditácia / certifikácia je autorizovaná podľa European e-Competence Framework.
  • Úspešne zložila medzinárodné skúšky GDPR AUDITOR, ISO / IEC 27001 LEAD AUDITOR, a GDPR DPIA & RISK Auditor.

01 - Modified: 2024-04-11 08:13:37 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ako sa vyznáte v pravidlách etikety? Otestujte sa 02 - Modified: 2024-03-06 12:17:12 - Feat.: - Title: ROZHOVOR o módnej etikete so Zuzanou Čapkovou: Kam patrí kabelka, ako sa aristokratky pasujú so silonkami? 03 - Modified: 2024-02-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Uhádnete, ktorá hviezdička stavila na takéto vyzývavé šaty? Na plese veru neohúrila tanečným krokom, ale rozparkom 04 - Modified: 2024-02-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako vás mám vlastne osloviť? Prejdite sa s nami úskaliami dvoch priezvisk 05 - Modified: 2024-02-20 14:21:12 - Feat.: - Title: Česko-Slovenský ples oslávil svoju dekádu. Pozrite si, v čom sa predviedli osobnosti Česka aj Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 08:34