StoryEditor

Bohemian Rhapsody je trhák kín, ale niečo zanedbal

05.11.2018, 14:26
Autor:
sansan
Bohemian Rhapsody, nový film o hudobnej skupine Queen sa zdá byť taký nezabudnuteľný, ako je to len možné. Snímke výrazne k jej úspechu a vysokej návštevnosti logicky pomohla samotná kapela a kult jej hlavného speváka Freddieho Mercuryho.

Je to skutočný život? Je to len fantázia? Rovnako ako väčšina hudobných životopisných filmov, aj Bohemian Rhapsody, ktorý sa zameriava na vzrušujúci vzostup kontroverzného Mercuryho (hrá ho Rami Malek) a jeho čiastočný pád, je trochu z oboch.

Začiatkom famózneho vystúpenia na charitatívnom koncerte Live Aid v roku 1985 sa film v Londýne vracia do dní spred 15 rokov, keď sa mladý muž Farrokh Bulsara premenoval na Freddieho Mercuryho a pripojil sa k skupine vysokoškolákov, aby spolu dobyli rockovú scénu.

Trailer k filmu si pozrite vo videu:

Freddieho občas ťažký vzťah s jeho konzervatívnou indicko-perzskou rodinou tvorí jednu dejovú líniu. Jeho všeobecne harmonický, príležitostne sporný vzťah s ďalšími tromi členmi kapely (hrajú ich Ben Hardy, Joe Mazzello a Gwilym Lee) zase druhú.

Ak ste niekedy premýšľali o tom, ako sa podarilo pustiť do rádií vtedy nekonečných šesť minút dlhú skladbu "Bohemian Rhapsody", alebo ako Queen prišli k skladbe "We Will Rock You", vaša zvedavosť bude spolovice uspokojená.

Vypočujete si tiež veľa ďalších skladieb vrátane 20-minútového koncertu v závere filmu. Čo poteší nielen skalných fanúšikov, ale aj nováčikov tohto hudobného štýlu.

Snímka režiséra Bryana Singera sa vo veľkej miere venuje aj Mercuryho zápasu so sexualitou. Jeho manželstvo s Mary Austinovou (Lucy Boyntonovou) je idealizované, hoci je zároveň tiež komplikované kvôli Freddieho fyzickej náklonnosti k rovnakému pohlaviu.

Milostná aféra s Paulom Prenterom (Allenom Leechom), členom manažérskeho tímu Queen, končí maximálnym škandálom, závislosťou a zneužívaním, kde Freddie vystupuje v úlohe toho nevinného. Realita zrejme nebola až taká prehnane dramatická, píše The New York Times.

Dojem z filmu podľa mnohých kritikov kazia aj obrovské zuby, ktoré nosí herec stvárňujúci Mercuryho, keďže pôsobia až príliš umelo a komicky. Aj napriek ním však Malek podal obdivuhodný výkon a už nežijúcej legende akoby vdýchol nový život.

Vyše dvojhodinovú Bohemian Rhapsody postihlo aj zopár klišé. Ukazuje, ako sa kapela snaží dostať na vrchol a zakúsi sladké a tienisté stránky úspechu. Ako nepochopený génius trpí pre svoje umenie, odcudzuje tých, ktorí sa oňho starajú najviac a nakoniec nájde odpustenie a vykúpenie.

Veľa z toho môže byť pravda, ale nič nepôsobí ani vzdialene autenticky. Bohemian Rhapsody aj napriek tomu vie chytiť za srdce, spôsobiť husiu kožu a dokonca vohnať slzy do očí.  

Film podľa The Telegraph zarobil za svoj prvý víkend v amerických kinách približne 50 miliónov dolárov. Nielenže prekonal svoj pôvodný americký odhad vo výške 43 až 35 miliónov dolárov, ale tiež sa stal hudobným životopisným filmom, ktorý mal druhé najúspešnejšie otvorenie v kinách vôbec.

Jedinou hudobnou životopisnou snímkou, ktorá mala lepší otvárací víkend, bola Straight Outta Compton o kontroverznej hudobnej zostave N. W. A. z roku 2015 s hodnotou 60,2 milióna dolárov. Bohemian Rhapsody slávi obrovský úspech aj vo Veľkej Británii s debutom 6,48 milióna libier, a za prvých päť dní 9,53 milióna libier.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 06:08