ApuFox
StoryEditor

Kreslený rasizmus. Tvorcovia Simpsonovcov sa kvôli kontroverzii rozhodli odstrániť známu postavičku

31.10.2018, 10:00
Celá kauza sa začala v novembri 2017, kedy na svojom účte na YouTube zverejnil americko-indický komik Hari Kondabolu video nazvané Problém s Apuom.

Podľa scenáristu Adiho Shankara sa tvorcovia Simpsonovcov rozhodli odstrániť postavu indicko-amerického predavača Apua Nahasapeemapetilona. Dôvodom má byť vlna kontroverzií a obvinení z rasizmu, ktorú na sklonku minulého roka rozpútal komik Hari Kondabolu.

Tvorcovia Simpsonovcov zatiaľ nič nepotvrdili, ale ani nevyvrátili.

"Deprimujúce novinky"

Adi Shankar je pôvodom indický scenárista, ktorý na svojom webe na vlastnú päsť spustil v apríli súťaž, do ktorej ľudia mohli posielať svoje scenáre k Simpsonovcom. Kľúčovou v nich mala byť postava Apua Nahasapeemapetilona, ​​indického predavača v obchode Kwik-E-Mart.

Shankar totiž teraz v rozhovore pre magazín India Wire odhalil, čo za tým celým projektom stálo - podľa neho sa tvorcovia populárneho seriálu rozhodli Apua kompletne vyškrtnúť.

"Počul som tie deprimujúce novinky, ktoré som si následne overil hneď z niekoľkých zdrojov - tvorcovia Simpsonovcov sa rozhodli úplne odstrániť zo seriálu Apua," povedal Shankar. "Neurobia okolo toho nejaký humbuk, alebo niečo podobné, ale odstránia ho potichu len preto, aby sa vyhli ďalším kontroverziám," dodáva.

Adi Shankar ale nemá so seriálom Simpsonovci vôbec nič spoločné, na čo reagoval aj vrchný producent seriálu Al Jean. "Adi Shankar nie je producent Simpsonovcov. Želám mu len to najlepšie, ale za náš seriál nehovorí," napísal Jean na svojom Twitteri.

Na Jeanov tweet následne Shankar zareagoval takmer poeticky: "Tiež vám želám len to najlepšie. Poďme ale nájsť spoločnú pôdu. Ignorovanie len priživuje plamene. Svet sa stále viac polarizuje a je našou úlohou priviesť všetky späť dohromady. Zapojte sa do konštruktívnej debaty a tento problém sa vyrieši. Vidím Vás a žiadam, aby ste ma videl tiež."

Problém s Apuom

Celá kauza sa začala v novembri 2017, kedy na svojom účte na YouTube zverejnil americko-indický komik Hari Kondabolu video nazvané Problém s Apuom (The Problem With Apu). Podľa Kondabolua stelesňovala Apuova postava všetky stereotypy indickej menšiny v Amerike.

Jedným z problémov bolo aj to, že v origináli Apua dabuje herec Hank Azaria, ktorý nie je Ind a prízvuk len hrá. "Apu je samozrejme smiešny postava, ale to neznamená, že je tento spôsob prezentácie presný alebo správny," hovorí v dokumente Kondabolu.

Kondabolu vo svojom dokumentárne pojatom videu ďalej vyspovedá rôzne indicko-americké celebrity a všetci spoločne dochádzajú k názoru, že je Apuovo zobrazenie rasistické. Tvorcovia Simpsonovcov sa ku kontroverzii vyjadrili priamo v jednom z dielov seriálu, kde sa Marge snaží upraviť jednu z rozprávok pre Lisu, aby bola politicky korektná. Dievčaťu sa to ale nepáči.

"Čo s tým?" Pýta sa Marge. "Ťažko povedať," uvažuje Líza. "Niečo, čo začalo pred desiatkami rokov, žalo potlesk a nebolo urážlivé, je teraz politicky nekorektné. Čo narobíš?"

Je však pravdou, že je seriál na určitých stereotypoch postavený a bežne si robí srandu napríklad z tučných alebo opitých ľudí. Zatiaľ to ale nikomu nevadilo.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 06:36