StoryEditor

Zoskartované miliónové dielo odhalilo pravú tvár. Záhadný umelec prehovoril

10.10.2018, 00:00
Dielo, ktoré sa predalo za vyše milión, vzbudilo šokované reakcie celej aukčnej siene. Pred očami zúčastnených sa samo zničilo.

Banksy, jeden z najznámejších a zároveň najzáhadnejších umelcov, znovu šokoval umelecký svet. Ani nie tak úspechom v dražbe, jeho obraz sa v Londýne predal za 1,2 milióna eur. Prekvapenie prišlo pár sekúnd potom. Obraz "Dievča s balónom" sa pred očami publika začal sám skartovať, uvádza iDnes.cz.

Autor tvorí aj šokuje po celom svete

Autora prakticky nikto nepozná. Pouličný umelec Banksy tvorí po celom svete jedinečné diela, ktoré vynikajú nielen esteticky, ale zaujmú predovšetkým svojou nápaditosťou a drsnou kritikou konzumnej spoločnosti.

Okrem toho Banksy rád šokuje umelecký svet, ktorého normy porušuje už len svojou anonymitou. V októbri 2018 prekvapil účastníkov aukcie v londýnskej galérii Sotheby's nevídaným "subverzným prvkom".

​Do predaja išlo graffiti, ktoré Banksy nasprejoval na plátno v roku 2006 a nazval ho Girl With Red Balloon (Dievča s červeným balónikom). V masívnom ozdobnom ráme.

Dielo predával súkromný majiteľ a mohol s nadšením sledovať, ako sa cena po rýchlej dražbe vyšplhala až na 860 tisíc libier (plus daň a ďalšie výdavky, celkom cez milión libier, teda vyše milióna eur).

To bola doteraz najvyššia suma, ktorú niekto za jedno Banksyho dielo zaplatil. Správa dňa však bola iná.

Zničený obraz! Alebo vylepšený?

Niekoľko sekúnd po tom, čo zjavne spokojný licitátor priklepol obraz novému majiteľovi, sa miestnosťou rozľahol zvuk podobný pípaniu cúvajúceho auta.

Šokujúcu scénu si pozrite vo videu:

Zároveň so zvukom sa pohlo aj plátno obrazu, a to smerom nadol. Najprv sa zdalo, že len papier vyšiel z plátna, ale zvuk skartovačky napovedal, aký osud plátno skutočne stretol.

Z rámu vyšli úhľadné rovnobežné prúžky. Skartácia sa zastavila krátko za polovicou. Banksy sa na svojom Instagrame určite dobre bavil čítaním komentárov. Všetci totiž hneď riešili, či je legálne zničiť cudzí obraz.

Iní oponovali, že mechanizmus bol predsa súčasťou obrazu. A pragmatickejší upokojovali, že skartovaný obraz bude mať po svojom "zničení" ešte väčšiu hodnotu, než za koľko bol vydražený.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Banksy (@banksy),

Súčasťou Banksyho "imagu" totiž vždy bola performance a jeho posledný kúsok ju posunul zase o kúsok ďalej. Ukážky jeho diel si môžete pozrieť TU.

Kto skartovanie spustil?

Ako sa to podarilo? Prečo si galérie nič nevšimla? Ako mechanizmus vyzeral? Banksy na niektoré z otázok odpovedal vo svojom minútovom videu: "Pred niekoľkými rokmi som zabudoval do rámu obrazu skartovačku. To pre prípad, že by obraz niekedy išiel do dražby ... "

Krátko sa na videu mihnú aj vnútro obrazu. Na snímke je možné rozoznať motor, ktorý sme na dražbe videli v akcii. Určite musel vyvinúť poriadnu silu, plátno nemohlo byť do obrazu zasadené voľne.

Okrem toho sú vidieť súčiastky pripomínajúce batérie. Práve o tých batériách sa na webe ostro diskutuje. Batérie totiž museli zostať nabité po dobu dvanástich rokov. To síce nie je nemožné, ale rozhodne to nie je štandardná požiadavka.

Niektoré lítiové batérie však majú udávanú životnosť v desiatkach rokov. Bolo by zvláštne, že by si nikto na obraze nevšimol nezodpovedajúcu hmotnosť a hrúbku. Na fóre Reddit sa špekuluje, že rám mohol maskovať mechanizmus tým, že mal nejaké vnútorné osvetlenie.

Okrem toho musel Banskyho tajný mechanizmus nejakým spôsobom zistiť, kedy sa spustiť a začať dielo skazy. Energeticky náročné riešenie využívajúce GSM sieť je veľmi málo pravdepodobné. Príliš rýchlo by sa vyčerpalo.

Jednou z možností by však bolo energeticky nenáročné pripojenie pomocou Bluetooth. Stroj by sa mohol povedzme raz za pol hodiny na chvíľu aktivovať a čakať na aktivačný signál.

Ak by ho dostal, prepol by sa z úsporného módu do aktívneho a čakal by na inštrukciu, kedy začať skartáciu. Technické riešenie by však mohlo byť ešte jednoduchšie.

Je pravdepodobné, že galéria nechala obraz overiť "Banksyho" spoločnosťou Pest Control, ktorá sa stará o komunikáciu tohto umelca s verejnosťou a galériami. Potom mohlo dôjsť k tomu, že táto agentúra v nestráženom okamihu vymenila či doplnila batérie.

Rovnako sa domnievame, že Banksy musel byť buď na mieste aukcie, alebo tam bol niekto, koho "odpálením" obrazu poveril. Akákoľvek iná metóda by bola príliš riskantná a nespoľahlivá.

Kritika kapitalizmu zrejme zvýši cenu Banksyho obrazov

"Zdá sa, že sme sa práve stali obeťou Banksyoviny," reagoval podľa BBC na nečakanú pointu aukcie riaditeľ sekcie súčasného európskeho umenia aukčnej siene Alex Branczik.

"Teraz zisťujeme, čo to presne znamená v kontexte aukcie," povedal Branczik denníku Financial Times. Nie je totiž celkom jasné, či dielo bolo už po priklepnutí majetkom kupca, alebo doteraz patrilo dražiteľom.

Ak by totiž dielo bolo poškodené v čase, keď bolo v držaní dražiteľa, mohol by víťaz dražby od obchodu ustúpiť.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 16:14