Boris Németh: Za slušné Slovensko, .týždeň Reportáž z demonštrácií Za slušné Slovensko v Bratislave od februára až do apríla 2018.Slovak Press Photo
StoryEditor

Slovak Press Photo 2018: Toto sú tie najlepšie a najsilnešie slovenské fotografie

03.10.2018, 19:42
Autor:
redred
Pochodujúce Slovensko, mladú osamelosť, divokú krásu prírody aj netradične pravdivé portréty slovenských politikov.

Absolútnym víťazom 7. ročníka súťaže Slovak Press Photo a držiteľom ceny Grand Prix za najlepšiu fotografiu sa stal Tomáš Benedikovič. Fotograf Denníka N si získal medzinárodnú porotu záberom zo série, v ktorej zachytil protesty Za slušné Slovensko.

Medzi súťažnými prácami dominovali témy celospoločenských protestov na Slovensku a ich dôsledky na politickú scénu, aktuálne problémy životného prostredia, množstvo fotografov sa zameriavalo na sociálne problémy doma i v zahraničí.

Spomedzi víťazných fotografií sme pre vás vybrali výber z každej kategórie. Najlepšie fotky Slovenska aj netradičné portréty slovenských politikov si pozrite v galérii:

​Prinášame vám aj kompletný zoznam výhercov 7. ročníka SLOVAK PRESS PHOTO, podľa kategórií:

AKTUALITA

  • Samostatné fotografie

1. miesto:

Tomáš Benedikovič: Za slušné Slovensko (zo série), Denník N
Protesty Za slušné Slovensko, na ktorých sa po smrti novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, archeologičky Martiny Kušnírovej zúčastňovali desaťtisíce ľudí.

  • Série

1. miesto:
Boris Németh: Za slušné Slovensko, .týždeň
Reportáž z demonštrácií Za slušné Slovensko v Bratislave od februára až do apríla 2018.

REPORTÁŽ

  • Série

1. miesto:

Boris Németh: Slováci medzi slumami, .týždeň

Keňa je dnes jednou z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich krajín rovníkovej Afriky. Viac ako jednoduchú charitu potrebuje pomoc, aby sa postavila na vlastné nohy. Navštívili sme Slovákov, ktorí vykonávajú humanitárnu pomoc prostredníctvom bratislavskej Vysokej školy sv. Alžbety.

KAŽDODENNÝ ŽIVOT

  • Samostatné fotografie

1. miesto – VYRADENÁ ZO SÚŤAŽE PRE PORUŠENIE PRAVIDIEL
Zuzana Knězeková: Prelet nad krásnom, voľná fotografka

  • Série

1. miesto:

Gabriela Teplická: Sila detstva, voľná fotografka

Prijatie ako hlavná téma detstva i jeho sila. Naučiť sa prijať naše deti také, aké sú. Všetky emócie prekvalifikovať na správne. To je hlavný cieľ mňa ako matky fotografky.

V médiách sú deti ukazované ako pekný obrázok: usmiate, čisté a poslušné. Realita je však iná. Deti majú svoju vôľu, svoj rozum, svoju silu i svoje čaro. Ich telo je dokonalé, veria a vedia, že všetko dokážu.

Nemajú strach a nie sú spútané predsudkami. A to až do okamihu, kým im nevstúpime do toho my dospelí a svojím strachom ba niekedy až paranojou ich sparalyzujeme. Následne výchovou pretvoríme na svoj obraz, ktorý je ten správny a jediný možný.

PORTRÉT

  • Samostatné fotografie

1. miesto:

Matej Kalina: Spomienka na Ľudmilu, News and Media Holding

Pani Margaréta Cervanová s portrétom svojej dcéry Ľudmily Cervanovej, ktorú 9. júla 1976 znásilnili a neskôr zavraždili. Ide o jednu z najdlhších a najrozporuplnejších káuz v slovenskej justícii.

  • Série

1. miesto:

Maňo Štrauch: Politici, Trend

PRÍRODA A ŽIVOTNÉ PROSTREDIE

  • Samostatné fotografie

1. miesto:

Dominik Madaj: Letisko, voľný fotograf

Letisko v Sydney v Austrálii je unikátne tým, že na rozdiel od iných letísk sa nachádza bezprostredne v centre mesta, v zátoke Botany neďaleko miesta, kde prvýkrát vkročil na austrálsku pevninu James Cook. Miesto poskytuje netradičné pohľady na lietajúcich obrov rovno z pláže, pritom sa tu bežne kúpu ľudia a prevádzkujú sa vodné športy. V zátoke často vidieť plávať mastné oká od oleja a kerozínu, čím miestny ekosystém trpí.

  • Série

1. miesto:

Eduard Genserek: Hararské hyeny, voľný fotograf

Hyeny túlajúce sa po nociach v starobylom meste Harar na východe Etiópie. Sú dve rodiny, ktoré si mesto vybralo na kŕmenie hyen. Dôvodom bolo, aby zvieratá túlajúce sa nočným Hararom nezaútočili na ľudí. Táto práca sa dedí z pokolenia na pokolenie a ostáva v rodine.

SVET UMENIA A KULTÚRY

  • Samostatné fotografie

1. miesto:

Katarína Líšková: Alfonsina y el mar, voľná fotografka

„Alfonsina y el mar“ je jednou z najznámejších piesní argentínskej speváčky Mercedes Sosa, označovanej aj ako „hlas Latinskej Ameriky“. Podáva príbeh argentínskej spisovateľky Alfonsiny Storni.

Legenda o jej smrti bola zhudobnená a stala sa obrovským hitom. Ten dodnes vyvoláva extrémne silné emócie po celom kontinente. Podľa nej Alfonsina Storni vošla do mora a kráčala smerom k nekonečnému horizontu vodnej hladiny, až kým sa úplne nestratila vo vlnách.

  • Série

1. miesto:

Michal Babinčák: Čiernobiele šaty, voľný fotograf

Čiernobiele šaty je zákulisné fotenie, kde módny návrhár je ako popstar a prezentuje svoje predstavy o móde budúcnosti. Séria fotografií vznikla v divadle či v Starej tržnici.

ŠPORT

  • Samostatné fotografie

1. miesto:

Michal Svítok: Rozhodca, TASR

Na snímke rozhodca kontroluje situáciu na bránke Jána Laca (Slovensko) v zápase B-skupiny USA – Slovensko na zimných olympijských hrách v Pjongčangu, 16. februára 2018 v Kangnungu.

  • Série

1. miesto:

Matej Kalina: Oslava Baranov, News and Media Holding

Úradujúci majstri Slovenska v hokejovej Tipsport extra lige z HC 05 iClinic Banská Bystrica počas osláv získania titulu, keď vo finále zdolali na ľade súpera hráčov Dukly Trenčín 1:5.

ŠTUDENTI A MLADÍ FOTOGRAFI DO 25 ROKOV (medzinárodná kategória)

  • Samostatné fotografie

1. miesto:

Michal Vasiľ: Protest pre Jána a Martinu, voľný fotograf – študent (SR)

  • Série

1. miesto:

Robert Barca: Sme v tom sami, voľný fotograf (SR)

Desať mesiacov v tmavej izolácii na predmestí stredne veľkého škandinávskeho univerzitného mesta. Ďaleko od blízkych a toho, čo sa deje doma. Každý s vlastnými ťažkosťami a problémami.

Na koho sa spoľahnúť, keď všetko ostatné zlyhá? O koho sa oprieť a ako byť oporou iným? Ako ovládnuť neznesiteľnú ľahkosť? Až v časoch núdze si človek uvedomí hodnotu skutočného priateľstva.

DLHODOBÝ DOKUMENT (medzinárodná kategória)

1. miesto:

Alexander Rehorovský: Hľadanie vnútorného ticha, voľný fotograf (SR)

Vždy som chcel poznať svet: kultúry, zvyky a náboženstvá... hľadať a pýtať sa, poznávať, nachádzať, zažívať ľudí, cítiť vône, farby a vietor v tvári. Hľadať vnútorné ticho. Sedel som v lietadlách, hľadal na strechách autobusov a úbočiach hôr.

Čoraz ďalej, vyššie, hlbšie... Čoraz väčšie zážitky, čoraz väčšie poznanie... Päťdesiat obyvateľov tejto malej obce neďaleko mi už niekoľko rokov znovu a znovu ukazuje, že čím väčšie otázky si dávam, tým bližšie k svojmu domovu sa môžem ísť pýtať.

Život je tu koncentrovaný rovnako ako na druhej strane sveta alebo vo vašej obývačke. A tak sa nepýtam, kde to miesto je. Je tam, kde som ja. To dôležité je tam, kde to poznám.

GRANT BRATISLAVY

Ján Viazanička: Čas oddychu, voľný fotograf

Mám rád cestovanie a dovolenkový čas. Tak som sa rozhodol predstaviť moju krajinu Slovensko cez fotografický projekt „Dovolenka doma“. Už druhý rok intenzívne spracovávam túto tému.

Keď som sa dostal do Bratislavy, aby som spravil fotografie z hlavného mesta, uvedomil som si, že je to na samostatný projekt. Projekt zachytáva ľudí v Bratislave v čase ich oddychu.

MLADÝ TALENT ROKA

Robert Barca za sériu Sme v tom sami

GRAND PRIX

Tomáš Benedikovič: Za slušné Slovensko, Denník N

Do súťaže sa registrovalo 241 tvorcov, 165 napokon uzavrelo registráciu a poslali spolu 556 súťažných prác. Porota konštatovala výrazne vyššiu kvalitu prihlásených prác v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, a to vo všetkých kategóriách.

Do medzinárodných súťažných kategórií sa mohli prihlasovať fotografi a videotvorcovia z Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rakúska, Ukrajiny a Slovinska.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:50