REUTERS/Mark Blinch
StoryEditor

Hlavnú cenu festivalu v Toronte, predzvesti Oscarov získal americký film Green Book

17.09.2018, 12:55
Autor:
ČTKČTK
Uplynulé ročníky predstavili filmovému svetu niekoľko snímok, ktoré sa v nasledujúcom roku stali víťazmi cien americkej filmovej akadémie, napríklad Milionár z chatrče, Americká krása alebo La La Land.

Hlavné ocenenie na filmovom festivale v kanadskom Toronte - cenu publika - si v nedeľu odniesla snímka Green Book (Zelená kniha) amerického režiséra Petera Farrellyho.

Trailer si pozrite vo videu:

Road movie o taliansko-americkom vyhadzovačovi, ktorý v 60. rokoch ako šofér sprevádza afroamerického pianistu na turné po juhu USA, sa tak podľa agentúry AFP zaradil medzi potenciálnych kandidátov na Oscara.

Film Green Book, ktorého hlavnými hviezdami sú Mahershala Ali a Viggo Mortensen, predstihol snímku If Beale Street Could Talk amerického filmára Barryho Jenkinsa. Snímka podľa knižnej predlohy Jamesa Baldwina, ktorá v slovenčine vyšla ako Beale Street Blues, skončila druhá.

Dráma Roma mexického oscarového režiséra Alfonsa Cuaróna, ktorá nedávno získala hlavnú cenu na benátskom filmovom festivale, sa umiestnila na treťom mieste.

Na prekvapenie mnohých sa do prvej trojici nedostala snímka Bradleyho Coopera Zrodila sa hviezda s popovou speváčkou Lady Gaga v jednej z hlavných úloh, ktorá bola podľa agentúry AP považovaná za horúceho favorita na víťaza.

O cene publika (People 's Choice Award), udeľovanej od roku 1978, rozhodujú výhradne diváci. Ocenenie býva považované za predzvesť Oscarov. Vlani festival vyhrala snímka Tri billboardy kúsok za Ebbingom, ktorý potom získal dvoch Oscarov.

Na štyridsiatom treťom ročníku torontskej prehliadky sa predstavilo na 300 celovečerných i krátkometrážnych snímok zo 74 krajín.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 20:16