Skryté v lesoch Štiavnických vrchov leží jedno z najkrajších malých miest na Slovensku - Banská Štiavnica chránená UNESCO-m. Najväčšie banské centrum habsburskej monarchie a tretie najväčšie mesto Uhorska je dnes skvelou destináciou na návštevu s množstvom pamiatok. Môžete objavovať bohatú ťažobnú históriu mesta v baníckom múzeu so zostupom do historickej šachty. V meste sa nachádza veľkolepé súsošie Svätej Trojice, očarujúce meštianske domy, gotický kostol sv. Kataríny a Starý zámok, ktorého pôvod sa datuje na prelome 15. a 16. storočia. Jednou z najzaujímavejších vecí, ktoré je možné tu vidieť je sieť umelých vodných nádrží (tajchov) postavených tak, aby poskytovali energiu pre ťažobný priemysel. Zvyšných 24 teraz poskytuje možnosti turistiky a kúpania. • Tip: Pre jeden z najlepších výhľadov na mesto a priľahlé kopce navštívte nádhernú barokovú kalváriu postavenú v 18. storočí. Banská Bystrica je ďalším malebným starým mestom s krásnym hlavným námestím, fascinujúcim mixom architektúr a starobylým hradným komplexom v centre mesta.Pixabay
StoryEditor

Pre milovníkov Banskej Štiavnice: Odštartovali Salamandrové dni, prinesú aj novinky

07.09.2018, 12:03
Autor:
tasrtasr
Mestom sa podvečer "preplazí " Salamandrový sprievod.

Banskou Štiavnicou prejde v piatok podvečer Salamandrový sprievod. Je súčasťou tradičných Salamandrových dní, ktoré do mesta prinášajú v týchto dňoch aj bohatý kultúrny program.

Banská Štiavnica bude súčasťou svetového dedičstva UNESCO

Program oficiálnej časti odštartoval vo štvrtok (6.9.) Šachtág, v piatok pokračuje Valným zhromaždením Slovenskej banskej komory, slávnostným zasadnutím mestského zastupiteľstva.

Ukončený bude celoslovenskými oslavami Dňa baníkov, geológov, hutníkov a naftárov. Počas slávnostného mestského zastupiteľstva v Kostole sv. Kataríny odovzdajú mestské ocenenia.

TASR – Jana Vodnáková

​Zastupiteľstvu bude okrem tradičných tém dominovať aj 25. výročia zápisu Banskej Štiavnice do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

V rámci programu bude odhalená nová plastika oproti radnici a uvedená do života kniha Banská Štiavnica - mesto svetového dedičstva UNESCO.

Salamandrové dni v plnom prúde

Salamandrový sprievod, ktorý sa stal v roku 2013 súčasťou kultúrneho dedičstva Slovenska, otvára postava pastiera nesúceho jaštericu a symbolizujujúceho legendu o vzniku Banskej Štiavnice.

Pred ním si budú môcť návštevníci podujatia pozrieť sprievod baníckych spolkov, ktorý sa bude formovať pri bývalej Tabakovej továrni a do centra sa pohne ako predvoj tradičného Salamandrového sprievodu.

Martin Janoška

​Piatkový kultúrny program na Námestí sv. Trojice bude mať podľa Rastislava Marka z banskoštiavnického mestského úradu tri časti - Na baňu klopajú, vystúpenia lokálnych interpretov a večerný program, v ktorom vystúpi kapela Vidiek či Baro Drom Orkestar.

Program doplnia vystúpenia v amfiteátri – v piatok koncert Iné Kafé a v sobotu vystúpenie Poddukelského umeleckého ľudového súboru s témou baníctva na Spiši.

Sobotný program bude určený najmä pre deti. Súčasťou podujatia bude dvojdňový trh na Námestí sv. Trojice. V kultúrnom programe nebudú chýbať ani semináre, burza minerálov, odborný seminár či nočné prehliadky Starého zámku.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 05 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 16:42