StoryEditor

FLAAM. Festival s atmosférou grilovačky u kamaráta, ktorá sa vymkla spod kontroly

29.08.2018, 09:00
Jednodňový alternatívny festival v Nitre sa konal už piatykrát. Vystúpili známi slovenskí a zahraniční interpreti.

Nitriansky FLAAM ponúkol aj tento rok multižánrovú všehochuť umelcov. S limitovanou kapacitou tak poskytol výnimočnú atmosféru, kde návštevníci mali pocit, že sú na záhradnej párty u suseda doma. Vďaka tomu mohli prísť do kontaktu aj so svojimi obľúbenými interpretmi.

Brány festivalu otváralo dobrovoľníkmi prevádzkované outdoorové centrum Hidepark. Priestory boli domyslené do detailu. Nechýbali workshopy zamerané napríklad na starostlivosť o bicykel, či recykláciu vlastného oblečenia.

Dominik Szombath

​Novinkou tohto roku bolo divadlo hrané v jednom zo stánkov. Nechýbal ani lokálny street-food, či zapaľovanie vatry, ktoré je už akousi tradíciou festivalu. “Vždy sa teším na ten moment, keď sa zapáli vatra a posadáme si okolo nej. Niekto začne hrať na gitare, či spievať a my sa pridáme. Je to fajn,” hovorí jeden zo stálych návštevníkov Dávid.

Malý priestor, veľký festival

Headlinerské trio na hlavnom “Kanoe West” stagi tvorila poľská Hańba!, český Ventolín a slovenskí Billy Barmani.

Poobede vystupovali dve skupiny zo Slovenska. Začínajúca skupina Riava a nitriansky Luvver. Ako prví zahraniční hostia vystúpili poľské víly z Lor. Kvarteto mladých dievčat s kvetmi vo vlasoch oslnilo publikum svojou melodickou tvorbou a hrou na husle.

Príjemným prekvapením bola aj britská kapela Banfi, ktorá vystupovala už na viacerých známych festivaloch a konečne zavítala aj k nám.

Krv účastníkom rozprúdila ďalšia skupina z Poľska, tentokrát folk-punková Hańba! Energickým vystúpením všetkých roztancovala. “Tešila som sa na Hańbu! Kapelu som objavila pred dvoma rokmi na festivale Pohoda a boli úžasní!” opisuje zážitky návštevníčka Martina.

Billy Barmani nesklamali. Zahrali prierez svojich najväčších hitov, ktoré už dnes pozná každý. Atmosféra gradovala a v neskorých hodinách “barmanovcov” prestriedal český Ventolín. Cez deň profesor psychológie, v noci dj. Kto má rád poriadny bizár, prišiel si na svoje. Svoje hity dochutil typickými tanečnými pohybmi a laserovou šou.

Nitriansku party mal po polnoci zavŕšiť dj Inkwall, no flaamovalo sa až do skorých ranných hodín. After party sa odohrávala na jednom sympatickom malom stagi.

Výhľady do budúcna

Flaam z roka na rok rastie. V minulosti na ňom hrali známi slovenskí hudobníci ako Korben Dallas, pesničkárka Katarzia, či elektronická alternatívna kapela Fallgrapp.

Festival bude v Nitre aj na ďalší rok. Ak ste presýtený z letiskových festivalov, Flaam je skvelá alternatíva ako zažiť kvalitnú muziku v domáckej atmosfére.

“Našim cieľom je festival o čosi rozšíriť. Záleží nám však na tom, aby bol stále hravý, plný zaujímavých zahraničných umelcov a aby ľudí bavil,” hovorí mladý organizátor festivalu Marián Tesák.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:46