FOTO TASR - Jakub Kotian
StoryEditor

"Nedokážu zaplatiť zamestnancov, preboha." Ako Magálová, Stanke či Vajda hodnotia odvolanie riaditeľa SND?

01.08.2018, 16:35
Súčasných aj bývalých hercov SND sme sa pýtali, ako hodnotia, že ministerka kultúry odvolala Mariána Chudovského z tejto funkcie.

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) odvolala generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mariána Chudovského. Odvolanie potvrdilo tlačové oddelenie rezortu po stredajšom stretnutí Laššákovej s Chudovským.

"Presvedčili ma o tom predstavy pána Chudovského a hlavne jeho dlhodobá pasivita ako manažéra racionálne riešiť finančnú situáciu SND,“ odôvodnila ministerka. Súčasných aj bývalých hercov SND sme sa pýtali, ako to hodnotia:

Kamila Magálová (členka Činohry SND):
„Už dlhodobejšie sú technické zložky v divadle veľmi mizerne platené. My, umelci, sa veľmi nesťažujeme a ani nemôžeme, máme možnosť si privyrobiť, ale naše platy tiež nie sú horibilné, ako si niektorí myslia.

Ale toto sa netýka techniky. Ku koncu sezóny boli veľmi náročné predstavenia, kde boli od rána do večera a makali. Títo ľudia majú rodiny a za 500 eur v hrubom je nemožné, aby tam niekto takto robil. Bolo im sľúbené, že dostanú za to odmeny, tie ale nedostali. Boli oklamaní, boli podvedení, ale to už sa deje dlhšie.

Za tie platy, ktoré tam sú, nikto nepôjde prenášať kulisy a robiť od rána do večera, to nejde. Dúfam, že sa v tomto zlepší situácia a myslím si, že toto má na rováši aj pán generálny riaditeľ. Ja toto rozhodnutie ministerky v podstate schvaľujem.

Jozef Vajda (člen Činohry SND):
Celá situácia je zložitejšia. Konečne sa došlo k záveru, že je kultúra poddimenzovaná a nezaplatená. Pani ministerka ani nepočkala na stanovisko komisie, ktorá urobila hĺbkovú kontrolu, ale urobila si záver dopredu.

To, že odvolala generálneho riaditeľa, nevyrieši obrovský deficit v platení. Povedala, že 22 miliónov majú na SND a nikdy nemôžu dovoliť dať viac, toto nám hovoria už 40 rokov. Stále nie je ani koruna a my máme robiť produkciu za produkciou a potom si to odnesie generálny riaditeľ.

Ja ho neobhajujem, keď sú pochybenia, majú ho odvolať, ale ešte ani nepočkali na vyjadrenie komisie a odvolali ho. Nevidím ich riešenie, ani to, že oni vyriešia túto situáciu, veď nedokážu zaplatiť zamestnancov, preboha. Celý problém je, že sme nezaplatení. Nech sa ministerstvo kultúry zamyslí nad tým, či zvýšiť alebo nezvýšiť dotácie na SND.

Richard Stanke (člen Činohry SND):
Neviem sa k tomu vyjadriť, ale dúfam, že za tým nie sú politické a iné záujmy.

Michaela Čobejová (bývalá členka Činohry SND):
Keď je človek v štátnom divadle, má tam určité pohodlie a istotu pravidelného platu, ale k tomu patrí aj to, že príde ministerka kultúry a odvolá riaditeľa cez prázdniny a dá tam niekoho, kto sa páči ministerstvu kultúry, ktorý je zriaďovateľom SND. Či už tam bude pani Laššáková alebo iná teta.

Veľmi sa za to ospravedlňujem, povedala Laššáková  v marci o svojich výrokoch o Sorosovi:

01 - Modified: 2024-04-02 11:08:59 - Feat.: - Title: Poznáme víťaza ankety Svetové auto roka 2024. Kórejský obor získal dve ocenenia 02 - Modified: 2024-03-23 17:23:18 - Feat.: - Title: „Tentoraz to nenechám len tak.“ Slováci si vyberajú ďalšieho prezidenta, takto sa volí v Bratislave (+ video) 03 - Modified: 2024-03-05 13:20:00 - Feat.: - Title: „Spaľováky“ bez šance: Poznáme finalistov prestížnej ankety Svetové auto roka 2024 04 - Modified: 2024-02-27 10:30:44 - Feat.: - Title: Poznáme Európske auto roka 2024. Víťazom sa stal opäť elektromobil, porazil aj prémiu 05 - Modified: 2024-02-13 17:00:00 - Feat.: - Title: Rusko zhltne východný breh Dnepra. Anketa ukazuje najhoršie obavy Ukrajincov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:00