StoryEditor

Namiesto kasového trháku absolútne fiasko. Čínsky "Pán prsteňov" totálne pohorel

18.07.2018, 09:00
Fantasy Asura propagovali ako prvý čínsky film, ktorý rozpočtom prekonal sto miliónov dolárov.

Producenti si pre "čínskeho Pána prsteňov" dokonca zaplatili špičkových filmárov až z Hollywoodu, píšu Lidovky.

Vyzerá to však, že namiesto kasového trháku to bude prepadák. Počas prvého výkendu zarobil iba 7,1 milióna dolárov a z kín ho okamžite stiahli.

Asura mal byť veľkolepý projekt, odrazový mostík pre celú fantasy ságu, ktorá sa z neho mala vyvinúť. Svet Asury je inšpirovaný starou tibetskou mytológiou, ktorá hovorí o niekoľkých nebeských sférach.

Sféra Asura, nebeský priestor túžby, je ohrozovaný nižšou sférou a musí bojovať o svoje prežitie. Vyvoleným pre jej záczhranu je chlapec Ruyi (Lei Wu). Film sa inšpiroval úspešnou trilógiou Pán prsteňov režiséra Petera Jacksona. Režisérsky ho mal na starosti Peng Zhang a je to jeho prvotina.

Režiséra pozná filmový svet predovšetkým ako kaskadéra a choreografa bojových scén. Spolupracoval napríklad na výrobe Posledného samuraja, Hellboy 2 a X-men: Posledný vzdor.

Ale podobnosť s Jacksonovou trilógiou neskončila iba pri námete. Hlavnou kostymérkou bola Ngila Dicksonová, ktorá patrí v Hollywoode k veľkým menám. Za kostýmy do Pána prsteňov získala aj Oscara.

Vedúcim zvuku je Martin Hernández (Revenant: Zmŕtvychvstanie, Faunov Labyrint). Na vizuálne efekty dohliadal Charlie Iturriaga (Deadpool, Samovražedný oddiel). Práve pozvanie hollywoodskych filmárov do veľkej miery zapríčinilo to, že Asura ako prvý film v čínskej histórii prekročila hranicu 100 miliónov dolárov.

Vysnívaný úspech a štart veľkolepej ságy sa ale nekonal. Počas prvého víkendu film zarobil 7,1 milióna dolárov, čo je mizerný výsledok.

"Film bude stiahnutý z kín už dnes o 22. hodine," objavilo sa na konci víkendu na sociálnej sieti filmu Asura. Dôvodom je nezáujem divákov. Hovorca spoločnosti  Zhejiang Pictures ale neskôr vysvetlil: "Nebolo to iba kvôli zlým zárobkom. Plánujeme totiž urobiť vo filme niekoľko zmien a potom ho vydávame opäť." Je ale otázne, či prvý dojem už tento ambiciózny projekt úplne nepochoval. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 10:37