Piotr Beczala a Emily Magee v predstavení Rusalka. Foto: Ken Howard/Metropolitan OperaKen Howard/Metropolitan Opera
StoryEditor

Doping, zneužívanie kortizónu a neustály stres. Zamestnanie operný spevák patrí k najrizikovejším na svete

17.07.2018, 09:00
Autor:
ČTKČTK
Sú obezni a majú veľké psychické problémy. Môže za to neustály stres aj doping.

"Opera sa mi veľmi páči, ale rozumiem jej iba málo," počujeme často vetu, ktorá je kritikou laxnosti školy a televízie. Tieto inštitúcie by mali šíriť kultúrne dedičstvo, kvôli ktorému Taliansko obdivujú na celom svete. 

Ako však ukazujú príjmy, ktoré v lete plynú najmä od turistov za operné predstavenia, je tento žáner zlatou baňou, ktorú krajina iba málo využíva, píše taliansky denník La Stampa.

Jeho hodnotu ukazuje nedávna petícia združenia talianskych učiteľov hudby, ktorá vyzýva UNESCO, aby belcanto a taliansku operu zaradili na zoznam nehmotného dedičstva ľudstva.

Používanie hlasu je ako hudobný nástroj: svaly, chrupavky a dych sú koordinované úžasnou technikou zdokonaľovania po celé stáročia. Technika umožňuje hlasu, aby znel dokonale v divadle a prekračoval zvukovú bariéru orchestra bez mikrofónu.

Ak by sme porovnali vysoké a jasné hlasy sopránu a tenoru s husľami, plný a zvučný zvuk violočela zase k mezzosopránu a barytónu, potom temný a vibrujúci tón kontrabasu zodpovedá nízko položenému kontraaltu a basu.

Je možné, že spevák začne študovať jeden register a po zvládnutí techniky objaví, že mu vyhovuje iný. Napríklad veľký tenorista Carlo Bergonzi začínal študovať barytón. Jeho kolega Plácido Domingo už niekoľko rokov koketuje s barytónom.

Prispôsobenie hrtanu sa odráža vo fyzickom type, no sú aj mmnohé výnimky. Tenori bývajú tradične zavalití, majú krátky krk a malú postavu. Basista je skôr vysoký a impozantný muž.

Napriek tomu, že vo svete veľkej opery je dnes zásadné mať takmer herecký vzhľad, podľa pravidla, ktoré ešte celkom nezaniklo, majú speváci značnú nadváhu, najmä tenori.

Za obezitou stoja hormóny 

Túto obezitu spôsobujú viaceré faktory. Pre spev však obezita nie je nevyhnutná, ako sa často predpokladá. Silný stres, ktorý túto profesiu charakterizuje, môže vyvolávať kompulzívnu poruchu vo vzťahu k jedlu.

Napríklad prechladnutie je pre speváka úplnou drámou: môže znamenať zrušenie zmluvy alebo zosmiešnenie pred publikom, ktoré môže byť pre kariéru osudovým.

Keď technika nestačí, aby prekonal chorobu alebo unavu, hrozí nebezpečenstvo, že spevák sa uchýli k užívaniu a niekedy aj zneužívaniu kortizónu. Ten dočasne zmierni zápal hrtanu, ale vedie k neprirodzenému priberaniu.

Maria Callasová patrí k málo umelcom, ktorý sa podarilo schudnúť. Vážila už vyše 100 kilogramov a svoju hmotnosť znížila na 54. Hovorí sa, že diva zjedla pásomnicu. Jej švagriná Pia Meneghiniová hovorila o nebezpečných injekciách hormónu štítnej žľazy. Iní spomínajú diétu, ktorú by sme dnes nazvali paleoproteínovou, ktorú doplnila dostatkom telesného pohybu. 

Ne (povolený) doping

Podľa mnohých hudobných kritikov náhle úmrtia rôznych spevákov v posledných rokoch pravdepodobne spôsobilo zneužívanie kortizónu a ďalšieho dopingu. 

V minulosti svet opery viac rešpektoval fyziológiu operných spevákov, ktorí vedeli využívať hlas s väčšou obozretnosťou, vyhýbali sa repertoáru, ktorý prekračoval ich možnosti a tým ich menej postihovali indispozície.

Umožňovalo im to dlhé kariéry a precíznu dokonalosť v niekoľkých úlohách, na rozdiel od toho, čo sa deje dnes. Ale aj v minulosti sa zo spevu umieralo. Hovorí sa, že v roku 1865 práve obrovská fyzická a emotívna námaha, ktorú si vyžaduje Wagnerova opera Tristan a Isolda, zabila prvého interpreta Tristana, vynikajúceho tenoristu Ludwiga Schnorra von Carolsfeld. Mal iba 29 rokov.

Štúdium operného spevu na profesionálnej úrovni však môže ohrozovať psychickú rovnováhu. Vzťah medzi hlasom a dušou je veľmi tesný a často zlá poloha hlasu zodpovedá vnútornej neistote a tápaniu.

Správne štúdium naopak môže byť účinným cvičením mindfulness, ktoré dáva človeku schopnosti uvedomenia a všímavosti, autodisciplíny a sebaovládania, vrátane zvládania emócií.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 08:02