StoryEditor

Pussy Riot na Pohode: každý u nás má strach, a to vzbudzuje u ľudí nenávisť k nám

06.07.2018, 12:04
Autor:
redred
Členky kontroverznej ruskej kapely Pussy Riot sú na najväčšom slovenskom festivale.

Súčasťou festivalu Pohoda bola aj debata s kontroverznými Pussy Riot, ktoré sa otvorene vyjadrili na tému politiky v Rusku, vlády prezidenta Putina. Hovorili aj tom, ako sa Rusi boja aj ako podľa nich Putin ovláda médiá a šíri propagandu.

„Keď sme pracovali na piesni pre House of Cards, mnoho známych mi povedalo, nie nerob to, skončíš vo väzení, povedala som im len j*em sa na väzenie, na všetko. Je to moje rozhodnutie, môžem robiť čo chcem. To je význam hudby a jej tvorby. Samozrejme, každý v našej krajine má strach, možno preto je to u nás o toľko náročnejšie, ako inde, čo sa týka získania víz. Možno ten strach vzbudzuje u ľudí nenávisť k Pussy Riot,“ povedala jedna z členiek.

"Neľutujem žiadnu z našich akcií, ani naše vystúpenie v moskovskej katedrále. Nevyhýbame sa následkom našich akcií."

„Sme hrdí, že máme na Pohode aj členky Pussy Riot, jednoznačne k nám patria. Ich nekompromisnosť a ľudská konzistentnosť je obdivuhodná. Sú ochotné znášať dôsledky svojho konania, podobne boli za slobodu svojho umenia väznené, podobne sa mocou nenechali zlomiť,“ povedal o predstavení Michal Kaščák.

Kto sú Pussy Riot

Pussy Riot dlhodobo kritizujú Kremeľ za korupciu, zneužívanie moci, ako aj agresiu voči iným krajinám (anexia Krymu). V roku 2012 vnikli do moskovskej katedrály Krista Spasiteľa a zahrali tu „modlitbu“ proti ruskému prezidentovi.

Marija bola spolu s Nadeždou Tolokonnikovovou a Jekaterinou Samucevičovou odsúdená na dva roky väzenia za výtržnosti motivované náboženskou neznášanlivosťou. Ich aktivity sú motivované odporom voči zneužívaniu moci autoritárskym režimom prezidenta Vladimíra Putina (v texte spievali „Matka Božia vyžeň Putina").

Ako uvádza The Guardian v článku o Riot Days: „Tvárou tvár klamstvám a utláčaniu Putinovho Ruska sú pravda a čestnosť vzácnymi pojmami, tými, ktoré Marija bráni vo svojom živote aj v knihe.“

Marija to vysvetľuje nasledovne: „Potrebujem poriadok. Vo svete, kde sú slová často používané v opačnom význame. Vo svete, v ktorom sú Pussy Riot – a nie Putin označované za tie, ktoré sú zodpovedné za plodenie neporiadku.“

01 - Modified: 2023-11-07 12:12:05 - Feat.: - Title: Ruský súd zaradil členku Pussy Riot na medzinárodný zoznam hľadaných osôb 02 - Modified: 2023-07-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Pozrite kam si to Gáborikovci namierili priamo z Chorvátska... 03 - Modified: 2023-07-05 12:43:32 - Feat.: - Title: Začína sa festival Pohoda, bude dlhší o jeden deň, areál sa otvorí už v stredu 04 - Modified: 2023-04-24 11:31:16 - Feat.: - Title: Zachrániť firmu v neistých časoch vám pomôže prezieravosť aj moderné online nástroje 05 - Modified: 2023-03-30 09:00:39 - Feat.: - Title: Zverejnili rebríček TOP 10 festivalov, ktoré sú najviac ekologické. Je medzi nimi aj obľúbený slovenský event
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:32