Onomatopoje
StoryEditor

Štartuje najprestížnejšia súťaž pre umelcov. Mladí dostanú šancu preraziť v zahraničí

14.06.2018, 11:09
Autor:
lezolezo
Nadácia – Centrum súčasného umenia v spolupráci s privátnou platformou na podporu umenia Collective vyhlasujú 23. ročník súťaže o Cenu Oskára Čepana pre mladých umelcov do 40 rokov.

Cenu organizuje Nadácia – Centrum súčasného umenia a tento rok prichádza k zásadnej zmene v podobe nadviazania spolupráce a strategického partnerstva s privátnou platformou pre podporu slovenského vizuálneho umenia Collective (www.collect-ive.com), za ktorou stojí dlhoročná zberateľka umenia, podnikateľka a filantropka Silvia Kušnírová.

Popri galerijnej a filantropickej činnosti sa Collective sústreďuje na cielenú podporu súčasných slovenských umelcov, so zámerom ich presadenia na medzinárodnej scéne.

Spolupráca s Collective prináša personálne zmeny v rámci organizácie Ceny a vedenia Nadácie – Centrum súčasného umenia, ktoré po Chrisovi Potironovi preberie k 1. júlu Lucia Gavulová.

Novou koordinátorkou Ceny je Lucia Miklošková, kurátorkou výstavy finalistov Lucia Gregorová Stach, autorom vizuálnej komunikácie a architektom výstavy Peter Liška. Poradným a schvaľujúcim orgánom Nadácie – Centrum súčasného umenia ostáva nezávislá správna rada.

V galérii si pozrite fotografie z výstavy finalistov Ceny Oskára Čepana 2017: 

„Základnými cieľmi, ku ktorých naplneniu by nové partnerstvo malo viesť, sú predovšetkým zlepšenie podmienok organizácie Ceny, upevňovanie jej pozície a celkového renomé v budúcnosti a cielená podpora finalistov a víťaza. Kľúčová je zároveň programová podpora a export ich tvorby do zahraničia," tvrdí nová riaditeľka Lucia Gavulová. 

Finalistov čaká výstava, v priebehu trvania ktorej bude vyhlásený aj víťaz aktuálneho ročníka. Výstava sa tento rok bude konať v priestoroch bývalého obchodného domu Dunaj .

Víťaz získa finančnú odmenu v hodnote 3000 eur,  dvojmesačný rezidenčný pobyt v Residency Unlimited v New Yorku a samostatnú výstavu po návrate.

Cena Oskára Čepana je určená vizuálnym umelcom a umelkyniam do veku 40 rokov. Účasť v súťaži nie je obmedzená konkrétnym výtvarným médiom a vzťahuje sa na výstupy v ľubovoľnej oblasti súčasného výtvarného umenia.

Ocenenie realizuje od roku 2001 Nadácia – Centrum súčasného umenia, od roku 2016 v spolupráci s Residency Unlimited, Trust for Mutual Understanding a s finančnou podporou Fondu na podporu umenia.

Kto je Oskár Čepan

Patrí medzi najväčšie osobnosti slovenskej vedy a kultúry dvadsiateho storočia. Bol literárnym vedcom, výtvarným teoretikom a kritikom, výtvarníkom, archeológom a paleontológom.

To, že sme si to doteraz nevšimli, nemá iný dôvod ako našu vlastnú nevšímavosť k skutočným osobnostiam. (…) Z tohto hľadiska je pomenovanie ceny pre mladého výtvarníka menom Oskára Čepana výnimočným činom výtvarného spoločenstva.

Čepan v sebe spája odvahu, étos, presvedčenie, intuíciu a schopnosť revidovať ustálené názory. Sú to vlastnosti ojedinelé, hodné mladých nositeľov Ceny Oskára Čepana a jej trvalého kultivovania, napísal o tomto umelcovi  Peter Zajac. 

01 - Modified: 2020-04-29 10:48:40 - Feat.: - Title: Medzinárodná porota Ceny Oskára Čepana vybrala štyroch finalistov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 13:31