Michal Hančovský
StoryEditor

Úklady a láska. Pripomína mi to vraždu novinára Kuciaka, opisuje Cibulková

31.05.2018, 08:00
Je máj, lásky čas, a tak pražské Švandovo divadlo skúša Úklady a lásku.

Veľká dráma nemeckého klasika Friedricha Schillera opisuje ako spoločnosť nepriala láske dvoch mladých ľudí, bude mať premiéru v sobotu večer.

"Je to pre mňa prvá skúsenosť so Schillerom a musím povedať, že sa mi to veľmi páči. Je to silný autor," hovorí pre, iDnes.cz Klára Cibulková, ktorá sa objaví v úlohe úlisnej Lady Milfordovej.

"Vysoko postavená šľachtičná a hlavne milenka vojvodu," opisuje herečka svoju takmer rýdzo negatívnu úlohu. V pôvodnom diele to pritom tak nebolo.

"Schiller mal ako jej predobraz skutočnú šľachtičnú, ktorá síce bola taktiež milenkou vysokopostaveného politika, ale zároveň predstavovala aj charitu.

Toto však dramaturgovia s režisérom Martinom Františákom osekali. Avšak aj tak ju chápem ako ženu, ktorá túži po pravdivom cite, ale vo svojom postavení a so svojimi skúsenosťami toho nie je schopná," približuje Cibulková úlohu.

"Istým predobrazom mi boli pseudocelebrity, ktoré majú veľmi obmedzený pohľad do normálneho života normálnych ľudí. Ak ho teda vôbec chcú mať. Nebudem menovať, ale nejaké inšpirácie som mala," naznačuje herečka, kde pre rolu čerpala námet.

Divákom sa dostane skutočnej dobovej drámy. "Nie je to rekonštruované, len zoškrtané o nejaké motívy," približuje Františákovu inscenáciu. "A dramaturg Martin Sládeček text znova preložil. Samozrejme sa však v rámci deja dá nájsť súčasná politika a spoločnosť," uvažuje Cibulková.

Divákov čaká mix moderných aj dobových kostýmov z dielne Marka Cpina. Dej na pódiu odprevadí bábky naznačujúce, ako to s hlavnými postavami v skutočnosti je. Zaujímavá bude hudobná zložka.

"Jednu z postáv hrá Martin Dohnal, ktorý je zároveň autorom hudby. Okrem tej reprodukovanej diváci počujú aj živý klavír. Krídlo je totiž súčasťou scénografie," približuje herečka.

Cibulková vidí aktuálnosť Schillerovho počinu ešte v jednom bode, priamo v tragickom osude mileneckej dvojice Ferdinanda a Louisy. "Teraz, keď sa blížime ku koncu skúšok, vyvstal mi obraz slovenského novinára Kuciaka," uvažuje.

"Obeta dvoch mladých čistých ľudí, ktorí sa jednoducho milujú a chcú byť spolu, ale sú zapletení do takých vecí, že z toho nie je úniku. Každá cesta von je tragická," nachádza Cibulková zaujímavú paralelu s nedávnymi udalosťami.

Tvorcovia navyše sľubujú, že ich Úklady a láska evokujú aj niečo z rysov filmov Quentina Tarantina. "Príbeh plný napätia, ostrých strihov a nečakaného humoru," lákajú.

01 - Modified: 2018-05-29 11:19:41 - Feat.: 0 - Title: Ježiš znásiľňujúci moslimku rozdeľuje aj cirkev. Kde sú hranice, pýta sa verejnosť?
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:09