Pixabay
StoryEditor

Čo robí z populárnej piesne hit? Vedci odhalili kľúč k úspechu a zavrhli zakorenený mýtus

16.05.2018, 09:43
Autor:
ČTKČTK
Ako vznikajú najúspešnejšie hity? Táto otázka zamestnáva nielen hudobníkov a producentov, ale aj matematikov, psychológov a lingvistov.

Štúdia Kalifornskej univerzity v Irvine (UCI) poskytuje pre hľadanie hitového vzorca nové poznatky. Úspešné piesne v rebríčkoch sa vyznačujú jasnosťou, veselosťou a schopnosťou zaujať na párty. To je však v príkrom rozpore so všeobecným hudobným trendom, napísali vedci v odbornom časopise Royal Society Open Science.

Tím expertov pod vedením matematičky Natalie Komarovovej analyzoval viac ako 500 tisíc piesní, ktoré vyšli v Británii medzi rokmi 1985 a 2015. Vedci skúmali nielen piesne, ktoré sa umiestnili v rebríčkoch, ale aj dáta z voľne prístupných hudobných databáz MusicBrainz a Acousticbrainz.

Tie zhromažďujú podrobné informácie o piesňach, vrátane toho, ako znejú, aký je ich tanečný potenciál a nálada a či ich spieva žena, či muž. Roztriedené sú podľa žánrov či nálady. Na základe týchto dát matematici zistili, čo charakterizuje piesne, ktoré sa najlepšie umiestňovali v hitparádach.

Okrem toho ale z údajov odvodili všeobecné hudobné trendy, pričom brali do úvahy aj iné songy ako tie, ktoré sa presadili v rebríčkoch. A zistili pritom, že v uplynulých 30 rokoch bolo vydávaných stále viac smutných piesní, zatiaľ čo veselé a radostné strácali na obľúbenosti.

To naznačila už predchádzajúca štúdia kanadských a nemeckých bádateľov z roku 2012. Podľa nej v amerických hitparádach pribúda pomalých a smutných piesní v mollových stupniciach. Aktuálna štúdia dospela ešte k jednému výsledku: Rozmach zažívajú ženské hlasy - aspoň mimo rockového žánru. 

Platí to predovšetkým pre najúspešnejšie hity, ktoré však podľa vedcov vzdorujú všeobecným hudobným trendom. Piesne z hitparád boli veselšie, radostnejšie a tanečnejšie než v priemere všetky skúmané tituly. S tým súvisí aj hodnotenie na základe jednotlivých žánrov.

Z klasickej hudby alebo jazzu vzíde hit len ​​ťažko, zatiaľ čo pop a tanečná hudba to majú najjednoduchšie. Po roku 2000 nepretržite narastal tiež úspech rockových piesní. Práve rozpor medzi všeobecnými hudobnými trendmi a prevažujúcimi rysmi rebríčkových hitov privádza autorov štúdie k záveru, že "úspech sa ťažko definuje a zovšeobecňuje".

Mylná by tak bola domnienka, že veselá tanečné pieseň spievaná ženou sa automaticky stane hitom. Takéto predpovede sa ťažko robia aj s pomocou sofistikovaných metód, aj keď podľa vedcov sa dá úspešnosť nových hitov ľahšie a s 85 percentnou presnosťou predpovedať u umelcov, ktorí už sú veľmi populárni.

Ale hudobníci, ktorí očakávajú matematickú formulku pre top hit, budú pravdepodobne sklamaní, podotýka DPA.

01 - Modified: 2019-10-31 07:06:01 - Feat.: 0 - Title: Spoznáte texty notoricky známych slovenských a českých populárnych piesní? Otestujte sa, či to zvládnete
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-11 07:49:39 - Feat.: - Title: Experiment, ktorý môže zmeniť svet. Vedci úspešne vstrekli pacientovi do tela kašu, z ktorej mu narastie nová pečeň 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:01