Pred slávnostnou filmu Les filles du soleil vystúpilo po schodoch potiahnutých červeným kobercom 82 žien.Reuters
StoryEditor

Zdrvujúci víkend pre mužskú ješitnosť. Nahnevané ženy sa ozvali v Cannes

14.05.2018, 12:50
Sobotňajší symbolický protest 82 žien z filmovej branže na čele s predsedníčkou tohtoročnej poroty Cate Blanchettovou sa stal najdiskutovanejšou udalosťou víkendu na filmovom festivale v Cannes.

Tohtoročná prehliadka v Cannes zažila cez víkend svoj prvý veľký lejak a studenú sprchu tu dostala aj mužská ješitnosť. Pred slávnostnou premiérou filmu Les filles du soleil vystúpilo po schodoch potiahnutých červeným kobercom 82 žien, reprezentujúcich rovnaký počet režisérok, ktoré po týchto schodoch stúpali od prvého ročníka slávnej prehliadky v roku 1946, uvádzajú Lidovky.

Žien odetých prevažne do čiernej bolo zdanlivo dosť, ale zmyslom podujatia bolo poukázať na to, ako je ich v skutočnosti málo v porovnaní s množstvom režisérov - mužov, ktorí niekedy v oficiálnom programe festivalu uviedli svoj film. Tých bolo 1688, čo je naozaj o poznanie viac.

​Jednou z režisérok, ktoré v minulosti mužskú nadvládu narušili a tiež tú získali cenu, je francúzska legenda Agnes Vardová, ktorá sa sobotňajšieho protestu tiež zúčastnila. Medzi protestujúcimi nechýbali tohtoročné porotkyne Cate Blanchett, Ava Duvernay, Lea Seydouxová a Kristen Stewartová. Cate Blanchett po chvíli tichého protestu prečítala pripravené vyhlásenie.

Okrem spomínaného nepomeru režisérok a režisérov pozvaných v minulosti na prehliadku uviedla aj ďalšie skutočnosti: "Za 71 rokov tohto svetovo presláveného festivalu bolo v čele festivalových porôt len ​​12 žien. Prestížna Zlatá palma bola udelená 71 režisérom, ale len dvom režisérkám, Jane Campionovej, ktorá je v duchu s nami, a báječnej Agnes Vardovej, ktorá je dnes tu. Tieto fakty sú jasné a nepopierateľné."

Vzhľadom na to, že veľká časť tohtoročnej deväťčlennej poroty dala jasne najavo svoj postoj, môžu stávkové kancelárie zrejme výrazne zúžiť svoje tipy na tohtoročný víťazný film (aj keď tvrdiť čokoľvek vopred samozrejme nemožno).

Zdrvujúci víkend pre mužskú ješitnosť

V každom prípade: ak vyhrá tento rok žena, bude to jedna z iba troch účastníčok hlavnej súťaže. Tými sú Talianka Alice Rohrwacherová, Libanonka Nadine Labakiová a Francúzka Eva Hussonová, pred ktorej filmom sa protest konal. Nie náhodou: je to určite najbojovnejšia ženská snímka v programe, pretože práve o bojovníčkach pojednáva.

Jeho hrdinkami sú kurdské ženy, ktorým sa podarilo dostať zo zajatia Islamského štátu, kde museli slúžiť ako sexuálne otrokyne, a následne sa stali najodhodlanejšouh jednotkou bojujúcou proti tejto hrozbe. So zadosťučinením potom ich veliteľka oznámi bratovi mŕtveho nepriateľa, že ho zabila žena, pretože pre islamistov to znamená, že sa nedostane do raja.

V rovnaký večer sa vo festivalovom paláci premietal aj ďalší film so silnou ženskou hrdinkou, ktorá sa nakoniec oslobodila od mužskej nadvlády, a síce dokument HBO Jane Fondovej. Jeho protagonistka prišla divákov osobne pozdraviť a na červenom koberci vraj s protestujúcimi ženami nebola len preto, že priletela na poslednú chvíľu a o akcii sa včas nedozvedela. Ak pripočítame skutočnosť, že na programe bol v sobotu aj film, v ktorom je ustrihnutý penis, bol to pre mužskú ješitnosť naozaj zdrvujúci víkend. Dúfajme, že rovnako očistný ako nedeľná prietrž mračien.

01 - Modified: 2018-05-11 09:08:13 - Feat.: 0 - Title: Má Cannes ženský problém? Na festivale vyhrávajú takmer výlučne mužskí autori
01 - Modified: 2018-06-22 11:02:53 - Feat.: - Title: Cannes Lions 2018: Naoceňovanejšou mediálnou sieťou roka sa stal MediaCom 02 - Modified: 2018-06-22 09:31:01 - Feat.: - Title: Cannes 2018: Práce, na které nezapomenete 03 - Modified: 2018-06-20 13:33:41 - Feat.: - Title: Cannes 2018: První vítězové Grand Prix 04 - Modified: 2018-06-20 06:42:18 - Feat.: - Title: Unilever se zavázal, že nebude pracovat s influencery, kteří si kupují followery 05 - Modified: 2018-05-17 08:38:42 - Feat.: - Title: Z vrcholu na perifériu? Zlaté časy končia, jeden z najznámejších festivalov potápa ignorácia
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:21