StoryEditor

Abba je späť. Aký je príbeh slávnej kapely a čo jej členovia robili uplynulé roky?

12.05.2018, 00:01
Tak robia to pre peniaze alebo nie? Informácie o vzkriesení legendárnej popovej skupiny Abba vyvolali nadšenie aj pochybnosti.

Jedna, tá najväčšia pochybnosť sú peniaze, píšu Lidovky.

Hit z roku 1976 Money, Money, Money určite netreba prekladať. Vracajú sa hudobníci na scénu aby si zarobili? Alebo si len chcú tesne pred sedemdesiatkou urobiť radosť? Pravda je, že im stále bežia príjmy z opakovaného prehrávania stoviek ich piesní.

Švédska štvorica, ktorá produkovala piesne prevažne v angličtine, nahrala nové skladby, no nebude koncertovať. Na tomto všetci členovia trvajú už dlhé roky. Od posledného vystúpenia v stockholmskom televíznom štúdiu 11. decembra 1982 si ešte zopárkrát spoločne zahrali a zaspievali. Boli to väčšinou ľudovky či piesne iných autorov a interpretov. Ale bolo to viac-menej sporadické a určite nie pod značkou ABBA. 

V júni uplynie desať rokov od švédskej predpremiéry filmového muzikálu  Mamma Mia! Po nej Björn Ulvaeus v reakcii na ďalšie početné otázky vyhlásil, že skupina už nikdy nevystúpi na pódiu. 

Ani v starom zložení ani s novými tvárami. Aktéri sa tak vyhnú riziku, že sa o nich bude hovoriť iba ako o revivale. Veď napodobenín skupiny ABBA sú po svete tisícky, možno až státisíce. Lenže ABBA, ktorá nikdy oficiálne neoznámila rozpad, je veľmi silným popkultúrnym úkazom, že podobné otázky budú jej členovia dostávať asi až do hrobu. 

Cyperská stopa 
V cyperskom meste Pafos sa údajne narodila starogrécka bohyňa lásky a sexuálity Afrodita. V hoteli pri jednej z tamojších pláží sa zišli dva švédske páry na dovolenke a len tak pre seba si začali pospevovať.

Vo vzácnej chvíli božskej prítomnosti znel štvorhlas tak prirodzene a zároveň veľkolepo, že samotní aktéri na chvíľu ustrnuli v úžase. Až potom sa od radosti rozosmiali. Keď sa táto historka neskôr stala súčasťou legendy, zmenil Pafos stratégiu a namiesto na Afroditinu skalu začal lákať turistov na miesta, kde sa zrodila ABBA.

Prvý pokus o spoločný projekt vo štvorici, komediálny kabaret, bol prepadákom. Pravdepodobne za to mohla autorská nevyzretosť talentovaných hudobníkov, no biednych divadelníkov. Nevzdali to, pretože pieseň o vyslúžilom vojakovi Armády spásy, ktorú zložili ako Björn & Benny a spievala ju celá štvorica, zatiaľ bez mena, slávila úspech.

Mesiace bežali, oba páry prežívali šťastné milostné obdobia a ich mužské polovičky spojili osobný život s profesiou. Ženy sa k ďalšiemu projektu nechali presvedčiť až skladbou s príznačným názvom People Need Love (Ľudia potrebujú lásku), ktorá ešte bez úspechu zavítala aj na americký trh.

Vystupovať ako Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid určite nebolo rozumné dokonca ani doma, nie v cudzine. Chudobní hudobníci nahrávali ďalšie a ďalšie novinky, ich producent a upravovateľ anglických textov Stig Anderson, ktorý vlastne založil komerčný úspech značky začal najskôr súkromne a polooficiálne šíriť názov ABBA.

Dostal sa ale do sporov s konzervárňou rýb. Ale  Abba Seafood pôsobila iba vo Švédsku, no ABBA Group sa v roku 1973 odrazila k celoplanetárnemu triumfu. 

Turné Abbatar 2018
Nové piesne už existujú, boli nahraté a prísne ich strážia, no prišiel čas, aby boli odvysielané na staniciach BBC a NBC. Štvorica vraj funguje bez stresu, už totiž nie je pochýb, že z piesní sa stanú hity a bude na ne zvedavý celý svet.

Na pódiu sa však v rámci ABBA Avatar Tour žiadny živý člen neobjaví. Namiesto seba pošlú vystupovať hologramy. Ako zaberie tento počin štyroch sedemdesiatnikov? Ich popsong Dancing Queen stále vyhráva s prehľadom ankety o najlepšiu popovú pesničku všetkých čias. 

Spevácky part sa tiahne cez dve celé oktávy, čo sú údajne iba necelé dve tretiny rozsahu obidvoch speváčok v dobách najväčšej formy. Ako asi teraz budú brať porovnania so sebou samými?

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 13:29