REUTERS/Rafael Marchante
StoryEditor

Odštartovala najväčšia hudobná udalosť roka Eurovízia 2018: Česi majú svojho zástupcu vo finále

09.05.2018, 10:36
V prvom semifinále 63. ročníka Eurovision Song Contest vystúpilo 19 krajín, no vstupenku do finále získalo len desiať z nich.

Medzi desiatku postupujúcich sa dostala aj Česká republika, ktorú tento rok reprezentuje spevák Mikolas Josef s autorskou piesňou „Lie To Me“ a stal sa tak druhým českým reprezentantom v histórii, ktorému sa podarilo prebojovať do finále.

Aj napriek tomu, že minulý týždeň bola ešte účasť Česka otázna. Mikolasa trápili zdravotné problémy, ktoré si nechtiac spôsobil počas prvej technickej skúšky a musel byť hospitalizovaný.

Podľa jeho slov sa však počas svojho živého vystúpenia cítil výborne. Na tlačovej konferencii sa Mikolas priznal, že na finálový večer plánuje zlepšiť svoje vystúpenie a je šťastný zo svojho postupu.

Spolu s ním si vstupenku do finále zaistili Albánsko, Litva, Izrael, Estónsko, Bulharsko, Rakúsko, Fínsko, Írsko a Cyprus. Pred bránami finále tak ostali Azerbajdžan, Island, Belgicko, Bielorusko, Macedónsko, Chorvátsko, Grécko, Arménsko a Švajčiarsko. O druhej polovici finalistov sa rozhodne vo štvrtok v druhom semifinále. Celkovo tak v sobotu zabojuje o výhru 26 krajín.

Aktuálne patrí medzi najväčších favoritov súťaže cyperská reprezentantka Eleni Foureira s piesňou „Fuego“, či Izraelčanka Netta s piesňou „Toy“. K čiernym koňom večera patrila aj Fínka Saara Aalto, ktorá sa do povedomia divákov dostala vďaka svojej účasti v britskom X-Factore.

Šance na výhru má podľa stávkových kancelárii aj Nórsko, Estónsko, či Bulharsko. Na popredných priečkach sa drží aj Česká republika.

Minulý rok si vybojoval historicky prvé víťazstvo pre Portugalsko Salvador Sobral. Tohtoročnej Eurovízie sa napokon zúčastní 43 krajín. Do súťaže sa vracia Rusko, ktoré z vlaňajšieho ročníka v Kyjeve odstúpilo po tom, čo ukrajinské úrady zakázali vstup do krajiny speváčke Julii Samoylovej.

Dôvodom bolo jej vystúpenie na okupovanom území Krymu v roku 2015, čo je podľa platnej ukrajinskej legislatívy definované ako trestný čin. Po týždňoch drámy a mediálnych prestrelkách napokon Rusko zo súťaže odstúpilo a speváčke Samoylovej prisľúbilo účasť v nadchádzajúcom – čiže tomto, ročníku. Otáznou bola tento rok aj účasť Macedónska, ktoré z dôvodu narastajúcich dlhov voči Európskej vysielacej únií, ktorá súťaž zastrešuje, chcelo zo súťaže odstúpiť. Napokon sa však macedónsky vysielateľ rozhodol zúčastniť sa.

Slovensko sa už šiesty rok po sebe Eurovízii vyhýba. Podľa posledného vyjadrenia bývalého generálneho riaditeľa RTVS, Václava Miku, je to pre nedostatok financií a sústredenia sa verejnoprávnej televízie na domáce projekty. Tento rok sa RTVS k neúčasti nevyjadrila.

Eurovízny kolotoč odštartoval včera prvým semifinálovým kolom. Druhé semifinále je na programe vo štvrtok 10. mája a víťaza spoznáme vo veľkom finále v sobotu, 12. mája. Priamy prenos budú môcť slovenskí diváci sledovať na ČT s českým komentárom alebo na oficiálnej stránke eurovision.tv v originálnom znení.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:37