UniCredit
StoryEditor

Ako neprerobiť na investícii do umenia? Nikdy si nekupujte obraz, ktorý sa vám nepáči

27.04.2018, 11:00
Trh umenia ako alternatívnej investície každoročne rastie.

 Len v minulom roku sa umenie podľa Wealth Reportu 2018 zhodnotilo o 21 percent. UniCredit Bank v rámci svojej služby Art Banking predstavuje prostredníctvom vernisáže milovníkom umenia slovenského abstraktného maliara Martina Imana.

Okrem Slovenska vystavoval svoje diela aj v zahraničí, napríklad v Česku, Nemecku, Francúzsku, Taliansku, či Portugalsku. Na vernisáži predstavil svoju tvorbu potencionálnym investorom.

"Moja maľba je spontánna. Držím sa toho, čo mi kedysi povedal Miroslav Cipár. Keď sa už na obraze niečo deje, už sa ho nikdy nedotýkaj, lebo ho pokazíš. Doteraz som vystavoval hlavne v zahraničí, svoje maľby som priniesol na Slovensko až po desiatich rokoch," potvrdil Iman. 

​Martinovi Imanovi sa podarilo dostať do prestížneho zoznamu autorov globálnej burzy s umením. "Vtedy mi urobili prievan a inventúru v mojom ateliéri. Zaujímalo ich všetko, čím maľujem, ako maľujem, prečo maľujem. Odporúčal by som to všetkým umelcom, ktorí to myslia s umením vážne. Medzinárodní experti stanovili ceny mojich diel," hovorí výtvarník. 

Martin Iman okrem maľby aj fotografuje. Priznáva však, že voči svojim slovenským fanúšikom má dlh. Ešte nikdy na Slovensku svoje fotky nevystavoval, momentálne sa viac venuje maľovaniu. Jeho obrazy väčšinou nemajú mená, aj keď to od neho klienti a galeristi neustále vyžadujú: "Abstraktnému umeniu stačí emócia a nepotrebuje názvy. Názov obrazu iba pokazí radosť."  

Investícia do umenia

„Popularita výtvarných umelcov na Slovensku rastie a my chceme ich tvorbu priblížiť nielen záujemcom o investície, ale všetkým fanúšikom kvalitného umenia. Martin Iman svoje diela vystavoval v prestížnych galériách od Portugalska cez Francúzsko až po Rakúsko. Nedávno ho mohli obdivovať aj návštevníci milánskej svetovej výstavy World EXPO 2015. V minulosti sme podobne predstavili dielo napríklad Ivana Pavleho, Juraja Čuteka, Petra Pollága alebo Vojtecha Farkaša,“ dopĺňa šéf privátneho bankovníctva UniCredit Roman Hajduk.

Kúpa obrazu alebo iného umeleckého predmetu prináša svojmu majiteľovi nielen finančný výnos, ale poteší aj jeho oko a ducha. „Celkovo predaj umenia v posledných rokoch výrazne rastie. Cena diel osvedčených, ale aj začínajúcich umelcov rastie často dvojciferným tempom a na aukciách padajú rekordy. Na vývoj trhu s umením má samozrejme veľký vplyv súčasná priaznivá ekonomická situácia, zvyšujúci sa dopyt po kvalitných dielach a vysoká úroveň ponuky,“ doplnil. 

Martin Iman je však presvedčený, že investícia by mala mať hlavne základ v emócii: "Nikdy si nekupujte niečo, čo sa vám nepáči." 

Stávka na víno či startupy 
Banka ponúka svojim klientom službu Art Banking. „Pomáhame klientom pri investovaní do umenia obrazne otvoriť oči a pomáhame im pri rozhodovaní, aké dielo by mohli zaradiť do svojej zbierky. Radíme ako investovať a kde objavovať nových autorov, alebo kam zájsť na výstavu,“ vraví  Hajduk.

Alternatívne investície sú dnes pevnou doplnkovou súčasťou portfólií investorov. Nejde však len o investície do umenia. Vo svete privátni klienti investujú aj napríklad do cenných mincí, veteránov, archívneho vína alebo do rozvoja startupov.

01 - Modified: 2024-01-18 07:22:29 - Feat.: - Title: Starý kontinent sa prejedol úverov. Tieto krajiny však prekvapili, ich apetít po zadlžovaní trvá 02 - Modified: 2024-01-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dobieha chudobný Východ bohatší Západ? Ekonomika sa nadýchla, no experti varujú pred nášľapnými mínami 03 - Modified: 2023-12-18 14:07:54 - Feat.: - Title: Slovenským zamestnancom UniCredit Bank stúpnu po štrajku mzdy o osem percent, dostanú tiež príspevok 1130 eur 04 - Modified: 2023-12-20 13:42:33 - Feat.: - Title: Šéfovia troch najväčších bánk pre HN: Kroky vlády sú hazard. Riaditeľ VÚB vyslovil vážne varovanie pre štát 05 - Modified: 2023-12-15 12:36:12 - Feat.: - Title: Odbory v slovenskej divízii UniCredit Bank ukončili štrajk, dohodli sa s bankou
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 09:38