StoryEditor

Nemecké divadlo ponúka lístky zdarma za pripnutie hákového kríža

22.04.2018, 00:01
Autor:
ČTKČTK
Akú cenu ste ochotní zaplatiť, aby ste získali výhody?

Ak si počas predstavenia pripnete na šaty hákový kríž, dostanete vstupenku zdarma. Takúto ponuku urobilo divadlo v juhonemeckej kostnici záujemcom o zhliadnutie hry Georga Taboriho Môj boj.

Sociálny experiment, ktorý vymyslel režisér Serdar Somuncu, vyvolal v Nemecku značné pohoršenie a zaoberá sa ním už aj polícia. Nosenie hákového kríža ako symbolu nacizmu je v Nemecku nezákonné.

Záujemcovia o predstavenie sa môžu rozhodnúť, či si lístok kúpia, alebo si hru pozrú zadarmo. Ak za vstupenku zaplatia, dostanú možnosť si v hľadisku "na znamenie solidarity s obeťami nacistickej hrôzovlády" pripnúť na oblečenie žltú Dávidovu hviezdu.

"Máte aj možnosť ísť do divadla zadarmo: Výmenou za voľnú vstupenku prisľúbite, že v divadelnej sále budete nosiť symbol hákového kríža," stojí na stránkach kostnického divadla.

Amazon

​Kontroverzný sociálny experiment, ktorým sa rozhodol nemecký režisér tureckého pôvodu Somuncu uviesť Taboriho hru, vyvolal nielen v umeleckých kruhoch   odmietnutie. 

Podľa režiséra je akcia súčasťou inscenácie a má ukázať, ako ľahko sa dajú ľudia skorumpovať. Koľko návštevníkov divadla sa rozhodne pripnúť si Dávidovu hviezdu a koľko si ich bude chcieť na šaty umiestniť hákový kríž, bude jasné pri premiére, ktorá sa uskutoční v deň výročia narodenia nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

Podľa hovorkyne divadla sa v uplynulých dňoch na možnosť dostať lístky zadarmo pýtalo niekoľko ľudí. Zároveň ale bolo podľa DPA podaných aj niekoľko trestných oznámení. K bojkotu predstavenia vyzvali okrem iného židovské organizácie.

Nosenie hákového kríža na verejnosti je v Nemecko nezákonné. Podľa divadla, ktoré si nechalo spracovať právne stanovisko, je však jasné, že v tomto prípade ide o umelecké využitie zakázaného symbolu, a nehrozí tak nebezpečenstvo, že by bol ohrozený demokratický právny poriadok.

Hákový kríž či Dávidovu hviezdu dostanú návštevníci divadla pri vstupe. "Pri odchode z hľadiska je nutné symboly odovzdať," stojí na stránkach divadla. Kontroverzné predstavenie bude mať premiéru v čase, keď sa v Nemecku debatuje o rastúcom antisemitizme.

Tento týždeň vyvolal pozornosť útok na dvoch mužov, ktorí mali v berlínskej mestskej časti Prenzlauer Berg tradičnú židovskú pokrývku hlavy. Arabsky hovoriaca trojica mužov ich zjavne kvôli tomu slovne a potom aj fyzicky napadla.

Divadelnú hru Môj boj, ktorá sa v nemeckom origináli volá rovnako ako Hitlerov pamflet z roku 1925 (Mein Kampf), napísal maďarský dramatik židovského pôvodu George Tabor (György Tábori).

Groteska, ktorá pojednáva o živote Adolfa Hitlera vo Viedni na začiatku 20. storočia, bola prvýkrát uvedená v roku 1987.

01 - Modified: 2018-04-20 08:23:52 - Feat.: 0 - Title: Kvôli výrokom o Hitlerovi si vyslúžil sedemročný zákaz. Teraz sa vracia do Cannes s novinkou
01 - Modified: 2024-04-22 13:32:03 - Feat.: - Title: Keď spojíte krásny dizajn, skvelú výbavu a príjemnú cenu. Novinky od Motoroly majú čím očariť 02 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 08:34