StoryEditor

Dokonalý zločin nemusí byť koncom, ale začiatkom ešte väčších ťažkostí

17.04.2018, 12:25
Autor:
Milan BunoMilan Buno
Čo sa oplatí čítať a prečo? Skúste novinku.

Ak hľadáte dobré čítanie, nechajte sa inšpirovať ľuďmi, ktorí zasvätili svoj život knihám. Recenzenti, prekladatelia, literárni fajnšmekri a knihomoli radia trilery, ženské a historické romány, knihy pre deti, literatúra faktu.

Bestsellery, z ktorých si vyberie každý. Knižný kompas odporúča aj novinku Artemis od autora svetového hitu Marťan Andy Weir je bývalý počítačový programátor.

Marťana najskôr uverejňoval len tak pre radosť na svojom blogu. Čítalo ho pár tisícok ľudí. No zrazu záujem rástol, čoraz viac ľudí sa mu hlásilo, že to nechcú čítať len na obrazovke počítača a má z toho urobiť e-knihu.

„Vedel som, že niektorí návštevníci si blog aspoň všimnú, no netušil som, že sa stane takým populárnym. Stránku som kúpil až po tom, čo vyšla kniha,“ spomína Andy Weir v článku Príbeh neuveriteľného úspechu blogera.

BUX

​Vynikajúci príbeh, dynamický, napínavý, zábavný a sviežo napísaný. Jazz Basharová nemienila byť hrdinkou. Chcela len zbohatnúť. Netúži stať sa výstrednou miliardárkou ako mnohí návštevníci Artemidy, prvej a jedinej pozemskej kolónii na Mesiaci.

Stačilo by jej zbohatnúť natoľko, aby nemusela bývať v byte malom ako truhla a živiť sa len ochutenými riasami. Natoľko, aby splatila dlh, ktorý ju už dlho ťaží. Keď sa jej konečne naskytne príležitosť dostať sa k veľkým peniazom, jednoducho jej neodolá.

Pravda, musí sa pritom vypracovať z drobnej pašeráčky na riadnu kriminálničku. Táto akcia si vyžaduje unikátnu kombináciu prefíkanosti, technických zručností a neskutočnej dávke drzosti.

Jazz však ešte nikdy nenarazila na prekážku, ktorú by neprekonala, a drzosti má na rozdávanie. Problém je v tom, že dokonalý zločin nemusí byť koncom, ale aj začiatkom ešte väčších ťažkostí. Najmä ak sa zapletiete do boja o ovládnutie jediného mesta na Mesiaci.

Na úteku pred zločincami aj mužmi zákona si ešte aj Jazz musí priznať, že toto by mohlo byť nad jej sily. Teda ak nevymyslí plán, ako zachrániť Artemidu a neprísť pritom o život.

Vypočujte si AUDIO úryvok. Z knihy číta Lucia Vráblicová:

Artemis má zaujímavý námet, nezvyčajné prostredie a detailne premyslený svet na Mesiaci. Technicky aj technologicky premyslené, ako sme u Weira zvyknutí a hoci mnohým veciam človek nerozumie (ako v Marťanovi), neprekáža to.

Naopak, prispieva to k „uveriteľnosti“ príbehu, k autentickosti. Weir sa rád zahráva s detailami, prekvapuje, šokuje.

01 - Modified: 2019-06-14 10:07:54 - Feat.: - Title: Kniha, ktorá doteraz nevyšla nikde v okolitých krajinách, okrem Slovenska. Čím je mimoriadna? 02 - Modified: 2019-06-10 07:45:26 - Feat.: - Title: Otvorená spoveď Ľudmily Ignatenkovej o Černobyle: Utešovali ma, že to nie je milovaný človek, ale rádioaktívny objekt 03 - Modified: 2019-06-05 11:27:01 - Feat.: - Title: Vory: Ruská supermafia. Aký vplyv malo podsvetie na svetovú veľmoc? 04 - Modified: 2019-05-30 08:31:48 - Feat.: - Title: Pohľad do archívu známeho novinára odkrýva pozadie neobjasneného prípadu: Kto zabil premiéra? 05 - Modified: 2019-05-21 11:19:07 - Feat.: - Title: Knižný tip na víkend: Príbeh nevidomej lekárky a mladého Čechova, inšpirovaný skutočným príbehom
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 18:36