CinemaArt
StoryEditor

Fakjú, pán profesor, tretíkrát už nemáte čo hrať

16.04.2018, 15:11
Fakjú, pán profesor, je brilantným príkladom toho, ako pokračovania ničia dielo. Na úkor diváka.

Zo všetkých troch dielov populárnej nemeckej série Fakjú, pán profesor je najnovšia snímka zároveň tým najdlhším aj najslabším dielom, píše iDnes.cz. Nielenže už ani neprovokuje, naopak sa k násťročným hrdinom chápavo skláňa s poučkami ako od sociálneho pracovníka.  A to každú „srandu“ spoľahlivo umŕtvi.

Prvý diel tínedžerskej komédie mal zábavný novátorský nápad, na post stredoškolského učiteľa totiž dosadil kriminálnika. Druhý aspoň osviežil kulisy, poslal drsného profesora s celou triedou za akčnou exotikou do Thajska.

A ten tretí príbeh, ktorý vstúpil do našich kín? Nula od nuly, nuda od nudy. Hoci navonok medzi žiakmi aj učiteľmi prepuká panika. Dotknutému gymnáziu totiž hrozí, že ho pre úbytok študentov zatvoria.

Navyše hrdinovi zverenci majú pred maturitou, ku ktorej ich však pustia len vtedy, ak uspejú pri previerke vedomostí. A ešte k tomu zlyhali pri voľbe budúceho povolania, takže ich sám falošný pedagóg musí burcovať zo všeobecnej letargie: "Vari vy nemáte žiadne sny?"

Načo sa dočká odpovede: "Máme, ale nie sny o práci." Výchovno náučná línia nadobúda obludné  rozmery, takmer v každej druhej vete sa rozoberá, ako motivovať mládež bez jasnej životnej perspektívy.

Slovo motivácia sa chváli pomaly častejším výskytom než vulgarizmy, a ak dôjde na konverzačné žarty, premietajú sa do nich politicky korektné narážky. Napríklad  na utečencov, ktorých problémy nikto nerieši, či na volebný obvod v Brandenbursku, kde dominujú extrémisti.

Čipy a čapíky

Niečo zachráni aspoň situačná komika, kam spadajú napríklad pokusy s čipovaním záškolákov, ich hromadné ťahanie na lane (po vzore otrokov) alebo bezdotykový sex prostredníctvom 3D virtuálnej aplikácie.

Samozrejme, vyskytnú sa tiež detinskejšie situácie s čapíkmi, ale hlavne sa naprieč bezobsažnou zápletkou mohutne vyníma šikanovanie a problémy s rodičmi na čele s barmankou žiadajúcou peniaze od vlastnej dcéry.

Skrátka projekt Fakjú, pán profesor 3 stratil pôvodnú šťavnatosť aj zdravú drzosť, takže zosobňuje úplne zbytočné pokračovanie, nadiktované výhradne obchodnou stávkou na zvedavosť fanúšikov.

Veď aj pri minuloročnej jesennej premiére v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku film zaznamenal najsilnejší štart roka v nemecky hovoriacich krajinách.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 04:56