Materna, idnes.cz
StoryEditor

Najlepšie filmy Miloša Formana: U divákov bodovali hlavne jeho americké trháky

14.04.2018, 09:32
Získal Oscara za filmy Amadeus a Prelet nad kukučím hniezdom.

V roku 1975 dostal americké občianstvo aj prvého Oscara. Vtedy mal Miloš Forman 43 rokov. Vlani oslavoval jubileum - 85 rokov a český portál idnes.cz pri tejto príležitosti zverejnil anketu o jeho najobľúbenejšie filmy. 

Miloš Forman zomrel 13. apríla 2018 v USA, správu potvrdila jeho manželka. 

​Čitateľom dali na výber 12 celovečerných filmov, z nich si mali vybrať ten najlepší. S veľkým náskokom však zvíťazili jeho americké trháky - Prelet nad kukučím hniezdom a Amadeus. 

Ako tretí najlepší film vybrali čitatelia Hoří, má panenko, ktorý bol nominovaný na Oscara ešte v kategórii neanglicky hovoriacich filmov. Spomenuli si aj na muzikál Vlasy. 

Forman ešte pred rokom z USA odkázal, že ho stále teší záujem divákov a dodal: "Mám proste radosť."

Najdlhšie v blázinci

Keď si prvýkrát prevzal sošku Oscara za Prelet nad kukučím hniezdom, predniesol nasledujúcu reč: "Ďakujem americkej filmovej akadémii, že zo všetkých nominovaných vybrala práve mňa. Som na to veľmi hrdý. Keď tak premýšľam, čo ich k tomu mohlo viesť, napadajú mi hneď dva dôvody.

Prvý je, že akadémia uznala, že som vlani strávil v ústave pre choromyseľných viac času ako ktokoľvek iný. A druhý môže byť ten, že Amerika je stále veľmi krásna, pohostinná a otvorená krajina."

O deväť rokov neskôr, keď prijímal Oscara za réžiu Amadea, už nežartoval: "Som veľmi hrdý, pretože Amadeus je americký film, na ktorom pracovalo veľa československých umelcov a technikov. A myslím si, že dostať uznananie od členov akadémie za tento druh práce je povzbudivejšie ako za umelecké alebo kasové výsledky."

Mimochodom, Amadeus vyhral až osem Oscarov a približne tridsať iných cien. Prelet nad kukučím hniezdom získal päť Oscarov. Naviac, obidvom filmom sa darilo aj obchode. Na tržbách mnohonásobne prekročili rozpočty. A ešte si k tomu môžeme pripočítať aj práva na video či televíziu. 

Za sto tisíc aj sto miliónov
Keď hovoríme o číslach, tak ešte pridajme ďalšie. Diela Miloša Formana doteraz nazbierali 77 cien a nominácií. Režíroval osem hercov, ktorí za svoje výkony dostali nominácie na Oscara:  Jack Nicholson, Louise Fletcherová, Brad Dourif, Howard E. Rollins Jr., Elizabeth McGovernová, F. Murray Abraham, Tom Hulce a Woody Harrelson.

Traja z nich – Nicholson, Fletcherová a Abraham vzácne sošky vyhrali. 

Iná štatistika hovorí, že Forman patril medzi deviatich tvorcov, ktorým sa podarilo, že za jeden film získali Zlatý glóbus, Oscara, profesnú cenu amerických režisérov aj trofej Britskej filmovej akadémie. 

A ak ide o rozpočty, okolo ktorých sa stále točia debaty, Forman v nich má jasno: "Dajte mi desať miliónov, nakrútim film za desať miliónov. Dajte mi sto miliónov, miniem sto miliónov," zhrnul.

Star Wars medzi muzikálmi

Vlasy oscarovú slávu nezažili. Napriek tomu sa o nich písalo, že sú to Hviezdne vojny medzi muzikálmi, či "najlepší muzikál od dôb Kabaretu" a že režisér "rozumie rebelstvu mladých, pretože prichádza z krajina Franza Kafku a tradičného odporu voči autoritám". V USA sa však Vlasy nikdy nestali hitom, na rozdiel napríklad od Maďarska.

Komédiá Hoří, má panenko skončila na dlhé roky v komunistickom trezore.

Najlepšie filmy Miloša Formana podľa čitateľov idnes.cz: 

1. Prelet nad kukučím hniezdom  (1975)

2. Amadeus (1984)

3. Hoří, má panenko (1967)

4. Vlasy (1979)

5. Valmont (1989)

6. Černý Petr (1963)

7. Ľud versus Larry Flynt (1996)

8. Goyove prízraky (2006)

9. Muž na Měsíci (1999)

10. Lásky jedné plavovlásky (1965)

11. Taking Off (1971)

12. Ragtime (1981)

01 - Modified: 2024-03-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Herečka a speváčka Věra Křesadlová: S Milošovou druhou ženou sme si k sebe našli cestu 02 - Modified: 2022-02-18 08:15:33 - Feat.: - Title: Nedožitá 90-ka Miloša Formana: Geniálny filmár malosti a ľudskosti 03 - Modified: 2016-06-07 00:13:58 - Feat.: - Title: Zomrel scenárista oscarového Amadea od režiséra Miloša Formana
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 08:49