Wandal Production
StoryEditor

Najlepším slovenským filmom je Čiara. Hrycová poslala premiérovi jasný odkaz na záver

06.04.2018, 22:57
Autor:
ipiptasrtasr
Minulý rok si osobnosti na odovzdávaní prestížnych slovenských filmových ocenení servítku pre ústa nedávali. Tento rok to prekonali.

Slnko v sieti je filmové ocenenie, ktoré od roku 2004 udeľuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) za najlepšie filmové diela a tvorivé počiny v oblasti domácej kinematografie.

Slávnostný večer v bratislavskej Starej tržnici sa niesol v znamení filmov Čiara a Piata loď. Čiara získala šesť, Piata loď tri ocenenia. Najlepším hraným filmom za rok 2017 sa stala Čiara producentky Wandy Adamík Hrycovej a režiséra Petra Bebjaka.

Snímku tiež ocenili za najlepšiu filmovú réžiu, najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe v podaní Tomáša Maštalíra, za najlepší filmový strih získal cenu Marek Kráľovský, za najlepší filmový zvuk Viktor Krivosudský a za najlepšiu filmovú hudbu Slavo Solovic.

Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii udelila SFTA dvom filmovým architektom Viliamovi J. Gruskovi a Romanovi Rjachovskému. Divácku cenu Slnko v sieti získal v on-line hlasovaní film Spievankovo a kráľovná Harmónia.

​Pri odovzdávaní ceny Najlepšie kostýmy sa preberajúca Katarína Štrbáková Bieliková (Křižáček) vyjadrila k spojeniu slovenských a českých snáh na kultúrnej tvorbe.

"Slovenskí politici za Mečiara takmer zlikvidovali slovenský film, ale tu som stále doma preto hovorím: nedovoľme zlikvidovať slovenskú kultúru, žiadam kultúrny reparát," povedala.

Večerom sprevádzala hostí a divákov moderátorka Adela Vinczeová. Hudobnú vložku mala na starosti speváčka Katarzia, na pódiu sa objavil aj odchádzajúci programový riaditeľ Tibor Búza, ktorý prišiel odovzdať cenu divákov.

Dušan Trančík, slovenský režisér hraných a dokumentárnych filmov odovzdával cenu za výnimočný prínos v slovenskej kinematografii Viliamovi J. Gruskovi a Romanovi Rjachovskému, okrem toho však na margo aktuálnej spoločenskej situácie podotkol: "Tieto dni žijeme v dobe keď vládni politici prevracajú pravdu na lož".

Juraj Jakubisko odovzdával cenu za najlepšiu réžiu a počas toho sa vyjadril k protestom.

"Je mi smutno keď vidím, že sa stále manifestuje, ja by som chcel, aby sa manifestovalo za slušný film, mali by sme bojovať za slušného slovenského diváka." Ocenený Peter Bebjak na druhej strane uviedol: "Ja naopak veľmi rád pôjdem na námestie. Ľudia, ktorí hľadajú pravdu ju hľadajú za cenu svojho života," uzavrel režisér.

Večer plný emócií, cien, no aj odkazov politikom - výraznejších, ako predošlý rok - uzavrela laureátka ceny za Najlepší hraný film, producentka Wanda Adamík Hrycová: "Pán premiér, na odbornosti záleží."

Pozrite si tohtoročných držiteľov cien Slnko v sieti:

  • Najlepší animovaný film: Websterovci, Katarína Kerekesová
  • Najlepší ženský výkon vo vedľajšej úlohe: Judit Bárdos, Out
  • Najlepší mužský výkon vo vedľajšej úlohe: Robert Roth, Nina (neprišiel si prevziať cenu, prevzal ju za neho Juraj Lehotský, režisér)
  • Najlepší scénograf/architekt: Marek Leščák, Iveta Grófová, Piata loď
  • Najlepšia filmová hudba: Slavo Solovic, Čiara
  • Najlepšie masky: Martin Jankovič, Zuzana Paulíny, Únos
  • Najlepšie kostýmy: Katarína Štrbáková Bieliková, Křižáček
  • Najlepší scenár: Marek Leščák, Iveta Grófová, Piata loď
  • Najlepší dokumentárny film: Diera v hlave, Robert Kirchhoff
  • Cena diváka: Spievankovo a Kráľovná harmónia
  • Najlepší zvuk: Viktor Krivosudský, Čiara
  • Najlepší strih: Marek Kráľovský, Čiara
  • Najlepší kameramanský výkon: Denisa Buranová, Piata loď
  • Výnimočný prínos v slovenskej kinematografii: filmoví architekti Viliam J. Gruska a Roman Rjachovský
  • Najlepšia filmová réžia: Peter Bebjak, Čiara
  • Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Zuzana Krónerová, Baba z ľadu
  • Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Tomáš Maštalír, Čiara
  • Najlepší hraný film: Čiara

Odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti, ako aj Týždeň slovenského filmu organizuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), spoluorganizátormi prehliadky sú Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Slovenský filmový ústav (SFÚ).

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:12