Reuters
StoryEditor

Steven Spielberg: Filmy z Netflixu si nezaslúžia Oscara

28.03.2018, 14:18
Slávny režisér sa v rozhovore pustil do filmov streamovacej spoločnosti Netflix.

Steven Spielberg je presvedčený, že by filmy z Netflixu nemali byť nominované na Oscara, píšu Lidovky.cz. Podľa neho ide o televízne filmy, pre ktoré platia iné pravidlá. Na sociálnych sieťach rozvíril debatu o cenách pre snímky streamovacích spoločností.

"Keď prispôsobíte vaše filmy televíznemu formátu, tak sú to potom logicky televízne filmy," vysvetľoval režisér v rozhovore pre  ITV.  Nesúhlasí s názorom, že filmy streamovacích spoločností sú rovnaké ako tie z dielne filmových štúdií. 

"Televízne ceny Emmy áno, ak je tá vec vážne dobrá. Na Oscary ale tieto filmy nepatria." Pritom, tieto filmy idú často aj do amerických kín, ale iba do obmedzeného počtu kinosál a na obmedzený čas (v angličtine  limited theathrical release).

Mudbound, film spoločnosti Netflix, bol tento rok nominovaný na štyroch Oscarov. Ikarus o ruskom dopingovom škandále dokonca získal cenu za najlepší dokument.

Režisér tiež tvrdí, že jednoduchý a prístupný formát, aký vyrába napríklad Netflix, odrádza filmárov, aby svoje filmy prihlasovali na festivaly. "Stále menej a menej filmárov vyberie peniaze na filmové festivaly, prípadne na ne iba pošle prihlášku. Omnoho viac tvorcov hľadá jednoduchšiu cestu cez streamovacie služby."

"Ja ale budem nakrúcať iba filmy, ako je The Post: Aféra v Pentagone, ak si to budú diváci želať. Tak vás prosím, choď do kina, aby ste videli The Post. Nečakajte na Netflix," dodal Spielberg. 

Reakcia z Cannes

Na filmy od Netlixu a Amazonu zareagoval aj filmový festival vo francúzskom Cannes. V rozhovore pre magazín Le  Film Français oznámil jeho riaditeľ Terry Fremaux, že filmy od streamovacích spoločností ponovom už nemôžu súťažiť o Zlatú palmu, čo je najvyššie ocenenie pre film roku.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 03:35