Reuters
StoryEditor

Oscarový herec vydá svoj prvý román. Volá v ňom po vražde amerického prezidenta

21.03.2018, 09:00
Román Bob Honey Who Just Do Stuff (Bob Honey, obyčajný pracant) rozpráva o predajcovi septikov, ktorý sa dostane do sporu s vládou aj hnutím #MeToo.

Herec Sean Penn je známy odporom k Donaldovi Trumpovi aj svojimi nevyberanými komentármi. Kniha v anglickom origináli vyjde 27. marca. Bob Honey zostal po rozvode zlomeným človekom, píšu Lidovky.

Na ľudí si vypestoval sociálnu fóbiu, čo mu komplikuje jeho neveľmi uspokojivú prácu predajcu septikov, ktoré rád ponúka Svedkom Jehovovým. V Bobovom svete nadobúdajú veci reálnu podobu až po tom, čo sa o nich píše na Twitteri.

Paralely k súčasnému prezidentovi sú zjavné

Bob sa tiež často hnevá na správy v televízii, hoci im príliš nerozumie. Okrem toho je muž aj nájomným zabijakom v utajení a pracuje pre americké tajné služby.

Keď sa ho novinári začnú vypytovať, Bob začne mať pocit, že by mohol svoje tajomstvo vyzradiť. Rozhodne sa teda pre sériu razantných krokov, ktoré nenechajú kameň na kameni.

Veľmi preberanou pasážou z knihy, ešte pred jej vydaním sa stala časť, kde hlavný hrdina píše obsiahly list fiktívnemu americkému prezidentovi, ktorý sa volá Mr. Landlord (v doslovnom preklade Pan domáci).

"Musíme na teba reagovať, náš národ teraz citeľne potrebuje zabijakov. Odpovedz mi na Tweet, hajzel. Trúfni si!" - stojí v liste fiktívnemu prezidentovi, ktorý je ale aj po fyzickej stránke podobný súčasnému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

"Volilo ťa mnoho Američanov. Volilo ťa tiež ale mnoho Rusov. Tvoja nová funkcia má za sebou hviezdičku, ktorá vysvetľuje, že je verejnosťou prijímaná rovnako, ako tvoje alternatívne fakty," končí hlavná postava svoj list.

Problémový chlapec

Sean Penn je známy svojím negatívnym postojom k Donaldovi Trumpovi. Pred americkou prezidentskou voľbou vyhlásil, že voliť Trumpa je ako "premasturbovať si cestu do pekla".

V poslednej kapitole sa Penn v sarkastickej básničke pustil aj do hnutia #MeToo, ktoré ústami Boba Honeyho nazýva "najdetinskejšou vecou celého dňa".

Herec Sean Penn (Persepolis, Sladký ničomník) je dvojnásobným držiteľom Oscara za filmy Milk a Tajomná rieka. Okrem úspešnej hereckej kariéry a aktívnej činnosti v dobročinných spolkoch je ale tiež známym problémovým človekom.

V roku 1987 sa dostal do médií, keď mal svojou vtedajšiu partnerku Madonnu udrieť po hlave baseballovou pálkou. V roku 2009 fyzicky napadol fotografa a dostal za to podmienku.

V roku zasa 2010 pobúril verejnosť, keď otvorene obhajoval venezuelského diktátora Huga Cháveza. Kniha síce vyjde v tlačenej forme prvýkrát, ale Penn ju na internet vypustil ako audioknihu už na konci roku 2016. Urobil tak pod vymysleným menom Pappy Pariah. Vo finálnej verzii sú ale niektoré pasáže pozmenené.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 23:11