StoryEditor

Raper Vec: Ľuďom treba otvoriť oči. Inak sa s nimi zametá

09.03.2018, 13:00
Prinášame vám rozhovor so známym raperom, ktorý piesňou "zaťal do živého".

S raperom Vecom, vlastným menom Branislavom Kováčom, sme sa rozprávali o jeho novej piesni, ktorá v posledných dňoch vyvolala masívny ohlas. Novinka Krv na rukách má byť jeho odkazom nielen vláde, ale spoločnosti.

Známej osobnosti slovenskej hudobnej scény sme sa pýtali aj na to či majú takéto skladby vôbec nejaký zmysel, či sa kultúra má vôbec miešať s politikou a čo sa v ňom odohrávalo pri jej písaní.

  • Text ste si robili sami?

Zatiaľ som si vždy všetky texty robil sám, až na pár hlášok kamarátov, ktoré, keby som nepoužil, zaniknú v rokline barových dejín.

  • Čo sa odohráva v človeku, ktorý píše text piesne, akú ste napísali vy?

Hnev a neustále krútenie hlavou. Písal som to pri striedavom čítaní novín, takže som bol „vytočený jak pes“, ale nechcel som skĺznuť k pátosu a ani k príliš agresívnej forme. Nechcem nabádať ľudí k násiliu.

  • Považujete dnešnú spoločenskú a politickú situáciu za neakcepovateľnú? Ak áno, je to len z hľadiska poslednej udalosti, ktorá otriasla spoločnosťou (lebo v piesni spomínate aj Hedvigu)?

Nie, ono sa to kopí na seba. Táto vláda levituje a je od pevnej zeme priďaleko. Nevedia si priznať chybu, ospravedlniť sa, alebo aspoň urobiť gesto smerom k ľudom, že pochybili. Takýmto niečím by u mňa určite stúpli, lebo priznať si chybu je výsadou osobností. Nikto totiž nie je bezchybný.

  • Prečo ste s ňou vyšli teraz? Je vražda novinára a jeho priateľky zlomová, alebo sa to vo vás len „nakopilo“?

Vražda Jána a Martiny bola zlomová. Mal som ten song na pláne nahrať na ďalší album, ale týmito udalosťami to vo mne vybuchlo predčasne.

  • Má sa podľa vás kultúra miešať s politikou? Majú sa osobnosti kultúrnej scény prihovárať k ľuďom, aký to má podľa vás význam?

Samozrejme. Kultúra, ako ju vnímam ja, má hýbať ľuďmi, ukazovať im alternatívy. Umelci boli súčasťou takmer všetkých revolúcii a sú vždy tam, kde ľuďom treba otvoriť oči. Platí to aj dnes u nás, keďže vláda používa zďaleka najefektívnejšie marketingové ťahy a zneužíva emócie ľudu vo svoj prospech.

  • Chodíte voliť?

Samozrejme idem. V opačnom prípade strácam morálne právo sa ďalšie štyri roky vyjadrovať k hocičomu ohľadom politického diania.

  • V piesni posielate odkaz vláde, a hovoríte, že všetci majú na rukách krv – nie sú z vášho pohľadu medzi politikmi výnimky?

Maďarič spravil správne gesto a čiastočne si tú krv zmyl. Aj keď...

  • Dokáže pieseň niečo zmeniť?

Nie, dokáže len dať ľuďom odvahu a pocit, že v tom nie sú sami a že niekto ich (v tomto prípade) nas*atosť chápe.

Sme ako Slováci pasívnejší, čo sa týka vnímania káuz a toho, čo sa momentálne deje?

Keď to beriem globálne, tak kým sme nakŕmení, je nám všetko jedno. Starať sa o veci verejné u nás nemá tradíciu, bohužiaľ. Potom sa s ľuďmi zametá. Treba ich naučiť byť aktívny, lebo na to budú naveky doplácať.

Čo si myslíte, že ľudia momentálne potrebujú počuť?

Sorry.

Pozrite si aj skladbu Krv na rukách:

01 - Modified: 2018-03-08 09:43:11 - Feat.: 0 - Title: Raper Vec v novej piesni posiela ostrý odkaz vláde: Vy všetci máte na rukách krv
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 08:25