StoryEditor

Teslu do vesmíru odprevadila legendárna pieseň. Bola pri najzlomovejších historických udalostiach

07.02.2018, 21:20
Autor:
ipip
Srdcová záležitosť Davida Bowieho, pieseň, ktorú počas 112 turné nikdy nedospieval. Nemohol.

Hit Davida Bowieho je stále živý, naposledy sa jednej z jeho kultových piesní dostalo výnimočnej pocty. Space Oddity znela v pozadí historickej udalosti štartu najsilnejšej rakety súčasnosti z dielne spoločnosti Elona Muska, ktorú sledovali milióny ľudí po celom svete.

Málokto vie, čo všetko za legendárnou skladbou skrýva. Stránka Moshcam.com prináša 10 faktov, ktoré ste o legendárnej piesni nevedeli.

1. "Space Oddity" bola inšpirovaná kultovým sci-fi filmom Stanleyho Kubricka, 2001: Space Odyssey.

Hlavná postava majora Toma bola postavená na Kubrickovom doktorovi Davidovi Bowmanovi a odráža jeho pokusy o kozmický výlet. V rozhovore s Billom DeMainom v roku 2003 pre časopis Performing Songwriter Magazine Bowie vysvetlil svoju inšpiráciu filmom:

"Vznikla v období, keď som sa pripravoval pozrieť si film 2001: Space Odyssey a po jeho zhliadnutí som bol jednoducho užasnutý. Úžasný film. Uchvátil ma. Bol som na ňom ešte mnohokrát potom, vo viacerých prípadoch sfetovaný – ale bolo to pre mňa doslova ako zjavenie. Z toho vyplynula aj moja pieseň.“

2. Pieseň bola prvýkrát zverejnená 2. februára 1969, v rámci propagačného polhodinového filmu Love You Till Tuesday, keď mal Bowie len 22 rokov.

Bowieho manažér Kenneth Pitt a blízky priateľ Pitt Malcolm J. Thomson režírovali film v snahe predviesť a odprezentovať Bowieho talent veľkoplošne.

Na verejnosť však pieseň prenikla až v roku 1984, na vrchole Bowieho kariéry, keď nahrávka VHS zahŕňala aj prvú verziu "Space Oddity", spolu s hudobným videom, v ktorom Bowie hrá dvojitú rolu: Majora Toma a Ground Control.

3. V snahe nájsť producenta boli vydané demo verzie skladby. Pieseň bola potom pod vedením nového producenta znovu odprodukovaná a nanovo nahraná Gusom Dudgeonom v júni 1969.

Väčšina domnienok o načasovaní „nového“ hitu sa točila okolo pristátia Apolla 11 na Mesiaci. To viedlo k tomu, že mnohí odstúpili od spolupráce s Bowiem. Iróniou však bolo, že práve Space Oddity si zvolili ako sprievodnú pieseň britského vysielania štartu Apolla 11, 16. júla 1969.

"Som si istý, že absolútne nepočúvali slová v piesni (smiech). Nebolo to určite príjemné stavať sa proti (použitiu piesni). Samozrejme, bol som šťastný, že to urobili, že si zvolili moju pieseň. Som si istý a je zrejmé, že nejaký predstaviteľ BBC povedal: "Áno, práve tento vesmírny song bude to pravé. Major Tom, bla bla bla, to bude skvelé."

4. Bowie mal pochybnosti o tom, či by mal umožniť, aby sa táto pieseň mohla hrať počas spustenia raketoplánu. Obával sa spätnej reakcie ak bude misia neúspešná.

Bolo rozhodnuté, že táto príležitosť sa nesmie prepásť. BBC však pred pristátím odmietla pustiť singel až do chvíle bezpečného návratu posádky Apolla 11, pri pomalom štarte však znela pieseň vo svojom pôvodnom verejnom vydaní.

5. Po úspechu neskorších singlov "Changes" (1971) a "The Jean Genie" (1973), Bowie opätovne vydal druhý album, kde ako otváraciu skladbu zaradil práve "Space Oddity".

Singel dosiahol číslo 15 v tabuľke rebríčku Billboard Chart v USA, kde sa udržal dva týždne a ako jednotka hviezdil v rebríčku v Spojenom kráľovstve. Hoci bol jedinou skladbou z albumu, ktorá dosiahla veľký úspech, zvyšok albumu, ktorý mal len malú podobnosť s titulnou piesňou, bol považovaný za komerčný neúspech.

6. Major Tom sa objavil v dvoch ďalších piesňach Bowieho: "Ashes to Ashes" a "Hallo Spaceboy".

"Ashes to Ashes", uverejnený v roku 1980, sa priamo zmieňuje o postavách Ground Control a Major Tom. Pieseň má temnejší a introspektívnejší pohľad na Majora Toma, keď spevák vyzýva v refréne: "Vieme, že Major Tom je narkoman“ (v tejto časti znejú struny na gitare v najvyšších tónoch na „vysokej úrovni nebies“).

Pieseň dala ľuďom viac dôvodov domnievať sa, že " Space Oddity " bola naozaj o Bowiem pod vplyvom heroínu, popisujúc striedanie jeho stavov totálneho uvoľnenia a totálneho poklesu na strane druhej (čo sa malo odrážať v rytmike a intenzite skladby).

Ďalšou teóriou bolo, že "Ashes to Ashes" opisuje súčasný stav kedysi mladého a nevinného majora Toma, veľmi možného odrazu spôsobu, akým Bowie cítil a akým bol. Ako sa zmenil od vydania svojho prvého hitového singlu.

V roku 1996 je Majster Tom opäť spomenutý v remixe "Hallo Spaceboy" od Pet Shop Boys , kde Neil Tennant a Bowie spievajú, že "mesačný prach ma pokryje/Ground to Major, bye bye Tom". Zrejmou témou v obidvoch "Ashes to Ashes" a "Hallo Spaceboy" je pokles a smrť mladého hrdinu Majora Toma.

7. "Space Oddity" bola Bowieho prvým prejavom jeho celoživotnej fascinácie vesmírom.

Táto téma je prítomná aj v neskorších skladbách ako ´Life on Mars?’, ‘Starman’, ‘Ziggy Stardust’, ‘Hallo Spaceboy’, ‘Dancing out in Space,’ ‘Born in a UFO’, a ‘Lazarus’.

Bowie dokázal dokonale previazať mimozemské koncepty, aby mu pomohli spojiť ho s tými, ktorí sa cítili odpojení. Dokonca aj v jeho najvýznamnejších úlohách, Bowie bol stále akoby zakliesnený v iných svetoch.

Jeho dva najvýznamnejšie filmy, The Man Who Fell From Earth a Labyrinth, obidva skúmajú a plávajú v žánroch sci-fi a fantázie.

Posadnutosť vesmírom sa tu však nekončí. Bowieho syn Duncan Jones sa stal sci-fi režisérom najznámejšieho filmu Moon . Film skúma osobnú krízu astronauta, ktorý by mal opustiť svoj solitérny post na Mesiaci, aby sa vrátil domov na Zem.

8. Existuje možné spojenie medzi "Space Oddity" a "Rocket Manom Eltona Johna ".

Pri živých vystúpeniach Bowie zvykol zavolať: "Ó, Rocket Man!", možno ako odkaz na svojho dobrého priateľa Johna. "Rocket Man" vyšla takisto pod taktovkou producenta Gusa Dudgeona (ktorý v roku 1969 produkoval "Space Oddity").

Podobnosti v texte medzi týmito dvoma piesňami sú ľahko rozpoznateľné, obe sa zameriavajú na hlavnú postavu, ktorá sa beznádejne stratila vo vesmíre.

9. V roku 2013 uverejnil kanadský astronaut Chris Hadfield nahrávku, kde spieva "Space Oddity" na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

To bolo a stále je prvé hudobné video, ktoré sa kedy vytvorilo vo vesmíre. Hadfield úzko spolupracoval s Emm Gryneovou, ktorá v rokoch 1999 až 2000 hrávala v Bowieho kapele. Hoci Bowie nemal žiadny vstup do nahrávky, Hadfield mal v súhlase Bowieho jasno:

"Bowie tú pieseň miloval a to bola pre mňa najlepšia reakcia. Bolo to ako spievať na mieste, o ktorom vždy sníval, a takým spôsobom, ktorý bol citlivý na myšlienky piesne, to mu urobilo veľkú radosť."

10. Po turné Diamond Dogs v roku 1974 už David Bowie len zriedka hrával hit roku 1969.

Je prirodzené si predstaviť si, čo znamenal pre Bowieho singel, ktorý napísal ako prvý a ešte v takom mladom veku. Jeho náklonnosť pre "Space Oddity" bola výnimočná a doživotná.

Na poslednom turné v roku 2004 pod vplyvom ošiaľu a radosti fanúšikov, chcel povzbudiť aj vlastnú absolútnu radosť z davu tým, že začal "pamätáte si tento ... nehrajme to." Bowie nikdy nedospieval celú pieseň počas 112 turné.

Bowie však bol aj je oveľa viac ako " Space Oddity“.

01 - Modified: 2018-02-06 21:06:42 - Feat.: 0 - Title: S novou raketou je Musk bližšie ku kolonizácii Marsu 02 - Modified: 2018-02-07 08:50:41 - Feat.: 0 - Title: Elon Musk vyslal do vesmíru najsilnejšiu raketu dneška 03 - Modified: 2018-02-07 09:39:27 - Feat.: 0 - Title: Musk po úspešnom teste: Bláznivé a zábavné veci sú dôležité
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 23:47