StoryEditor

Problémová Podoba vody. Snímka nominovaná na 13 Oscarov je pravdepodobne plagiátom

30.01.2018, 11:00
Dojemný a hlboký príbeh, ktorý vyniesol del Torovi a Vanesse Taylorovej nomináciu na Oscara za najlepší scenár, ale je možné, že nie je pôvodný.

Novinka režiséra Guillerma del Tora o láske nemej upratovačky a morskej bytosti si podmanil kritiku aj divákov. Okrem už získaných dvoch Zlatých glóbusov je Podoba vody nominovaná aj na 13 Oscarov vrátane toho za najlepší film.

Problémom ale môže byť, že takmer úplne rovnaký príbeh napísal už v šesťdesiatych rokoch dramatik Paul Zindel. Nejde ale o prvé obvinenia z plagiátorstva na konte filmu Podoba vody, uvádzajú Lidovky.

V tajnom vládnom výskumnom stredisku v americkom Baltimore sa v roku 1962 odohrá pozoruhodný príbeh. Upratovačka Elisa Espositová (Sally Hawkinsová) je po škaredej nehode nemá.

Keď sa ale v kľukatých uličkách výskumného centra stratí, v jednej z kadí nájde obojživelného muža (Doug Jones), ktorého zajal podlý generál Strickland (Michael Shannon).

Obojživelný muž rovnako ako Elisa nehovorí a tak k sebe majú hneď od začiatku blízko. Upratovačka sa rozhodne riskovať všetko a s tajomnou bytosťou, do ktorej sa zamilovala, utečie.

"Šokovalo nás, že veľké filmové štúdio natočilo film, ktorý úplne očividne vykráda jednu z neskorých prác môjho otca," sťažoval sa denníku The Guardian David Zindel, syn dramatika Paula Zindela.

Paul Zindel napísal v roku 1969 drámu Nechaj ma počuť tvoj šepot (Let Me Hear you Whisper). V ňom upratovačka v tajnom výskumnom centre nadviaže vzťah s pokusným delfínom, ktorý následne odmieta komunikovať s kýmkoľvek iným, než s ňou.

Keď sa dievča dozvie, že vedci budú delfína pitvať, rozhodne sa s ním utiecť. Studio Fox Searchlight, distribútori Podoby vody, akékoľvek obvinenia z plagiátorstva popreli.

"Pán Guillermo del Toro nikdy žiadnu Zindelovu hru nevidel a ani nečítal. Za svoju dlhú kariéru natočil desať celovečerných snímok a vždy otvorene hovoril o svojich inšpiráciách," stojí vo vyjadrení štúdia.

To je do istej miery určite pravda, pretože del Toro už skôr otvorene priznal, že sa pre Podobu vody priamo inšpiroval snímkou ​​Netvor z Čiernej lagúny z roku 1954.

Paralela so Zindelovým dielom ale nie je prvým z obvinením z plagiátorstva, ktoré má Podoba vody na konte. Už na prelome vlaňajšieho mája a júna sa objavila informácia, že snímka má priamo vykrádať krátky študentský film Priestor medzi nami (The Space Between Us) z roku 2015.

Príbeh znovu rozpráva o upratovačke, ktorá sa zamiluje do obojživelného človeka a rozhodne sa ho oslobodiť. "Je vtipné, že ja som Podobu vody pripravoval už dlhšiu dobu. Vo filmoch Hellboy a Hellboy II: Zlatá armáda (obaja od del Tora, pozn. aut.) bola tiež obojživelné bytosť vo výskumnom akváriu. Vtedy sa nad tým nikto nepozastavil, pretože ten koncept nie je ničím exkluzívny ani výnimočný," okomentoval záležitosť del Toro.

01 - Modified: 2018-01-29 12:30:43 - Feat.: 0 - Title: Všetky prachy sveta? Kevin Spacey môže byť rád, že ho vystrihli
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:32