StoryEditor

Nemilovaní: Úprimná obžaloba sveta, ktorému chýba súcit

18.01.2018, 09:30
Citové zmrzačenie (nielen ruskej) strednej triedy predkladá autor ako zásadný problém, bez ktorého vyriešenia nebudeme žiť v lepšom svete.

Po ostrej kritike ruských elít vo filme Leviatan sa režisér Andrej Petrovič Zviagincev v dráme Nemilovaní vracia k téme zničených rodinných väzieb, píšu Lidovky.

Zvjagincevov film sa tentokrát neodohráva v Rusku mafiánov, vodky a zjavného úpadku. Jeho postavami sú slušne situovaní Moskovčania, ktorí by celkom ľahko mohli žiť napríklad v Prahe alebo v Paríži.

Neláska sa odovzdáva z generácie na generáciu

Žeňa a Boris práve završujú svoj rozvod. Boris čaká dieťa s novou priateľkou a Žeňa má tiež perspektívnu známosť. Po láske medzi manželmi nie je ani stopy, a čo je horšie - z ich kalkulácií sa úplne vytratil dvanásťročný syn Aljoša.

Nechce ho ani jeden z rodičov, ani babička, ktorá svoju dcéru neznáša rovnako ako Žeňa Aljošu. Neláska (tak znie originálny názov) sa odovzdáva z generácie na generáciu.

Namiesto súcitu prichádza len pokrytectvo - jediný dôvod, prečo sa Aljošov otec bojí rozvodu a opustenia syna, je "pravoslávna šaría", ktorá vládne vo firme, kde je zamestnaný.

Keď jedného dňa Aljoša zmizne, príznačne si to nikto najskôr ani nevšimne. Až potom nastúpi čím ďalej zúfalejšie pátranie. Rovnako ako je dlhé a márne hľadanie Aljošu, ťažko sa hľadá aj záblesk skutočného citu v jeho rodičoch.

WDSSPR

​Ich tvrdosť ešte po rokoch výrečne rezonuje so správami z ukrajinských bojísk, kde tí, ktorí môžu rozhodovať, tiež sebecky a bez súcitu ignorujú prosté nároky tých bezmocných.

Autor to postavám ani divákom nedaroval

Andrej Petrovič Zviagincev sa k téme bolestného, ​​narušeného vzťahu rodičov a detí vyjadruje od počiatkov svojej tvorby. Tentoraz je jeho obžaloba skutočne rozhorčená: nič nedaruje postavám ani divákom.

Realistický až dokumentárny štýl dodáva snímke vierohodnosť aj tam, kde inak začína byť vyhranenosť postáv trochu podozrivá.

To platí najmä o "macošsky" zlej Žene, v rámci predpísaných limitov výborne zahrané Marjanou Spivakovou. Miestami Nemilovaní hraničia s citovým vydieraním.

Ale práve o to ich režisérovi najskôr ide: vydolovať cit z tých, o ktorých už takmer stratil ilúzie.

Nemilovaní

  • Rusko, Francúzsko, Nemecko
  • 2017
  • Réžia: Andrej Petrovič Zviagincev
  • Premiéra 18. 1.
01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 05 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 14:03