StoryEditor

Írka s anjelským hlasom, ktorá sa stala ikonou 90-tych rokov. Zomrela frontmanka Cranberries

15.01.2018, 19:10
Autor:
ipipČTKČTK
"Nezabudnuteľný hlas", spomína hudobný svet na ikonu jednej hudobnej éry.

Vo veku 46 rokov náhle zomrela speváčka írskej rockovej skupiny The Cranberries Dolores O'Riordanová. Informovala o tom dnes írska televízna a rozhlasová stanica RTE.

Dolores, ktorá v posledných rokoch trpela bipolárnou poruchou, sa veľkým podielom zaslúžila o svetovú slávu skupiny, ktoré v prvých desiatich rokoch po svojom vzniku v roku 1989 predala vyše 40 miliónov albumov.

​O smrti O'Riordanovej v Londýne, kam nakrátko zavítala kvôli nahrávacím povinnostiam, informovala jej agentka Lindsey Holmesová, ktorá ale odmietla bližšie komentovať príčiny speváčkinej smrti.

Členovia jej rodiny sú náhlou správou o jej smrti zdrvení, žiadajú o dodržiavanie ich práva na súkromie v tak ťažkej životnej situácii, upozornila agentka.

Dolores Mary Eileen O'Riordanová

    • Dolores Mary Eileen O'Riordanová, speváčka, gitaristka a skladateľka s nezabudnuteľným hlasom, zahaleným do rýdzo írskeho prízvuku. Narodila sa 6. septembra v roku 1971 v Limericku, v Írsku.
    • Vlastný sólový album vydala Are You Listening? vydala v roku 2007 a o dva roky neskôr uzrel svetlo sveta druhý s názvom No Baggage.
    • Známa bola vďaka jej rytmickému mezzosopránovému hlasu a silnému írskemu prízvuku. O’Riordanová sa pridala ku kapele Cranberries (vtedy fungujúcej pod názvom The Cranberry Saw Us) v roku 1990.
    • Slávni sa Cranberries stali v roku 1993 po vydaní albumu Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?. Podľa mnohých práve ona dala skupine náboj a „dušu“.
    • V roku 2003 skupina ukončila spoluprácu, ale v roku 2009 sa dala opäť dokopy. O'Riordanová dodala kapele, ktorá do jej prijatia nebola nijako zvlášť výrazná, nový náboj nielen "anjelským" vokálom, ale aj tvrdou autorskou prácou.
    • Jedným z prvých hitov sa stali piesne Linger a Dreams. V poslednej dobe začali speváčku sprevádzať ťažkosti. Kvôli údajným bolestiam chrbta bola nútená koncom minulého roka zrušiť niekoľko koncertov.
    • Oficiálna webová stránka Cranberries ešte v máji spomínala "pretrvávajúce zdravotné problémy spojené s chrbtom", ktoré bránili speváčke vystúpiť v rámci európskeho turné, píše BBC.
    • Tesne pred Vianocami O'Riordanová však upokojila fanúšikov príspevkom, v ktorom ich ubezpečuje, že sa cíti dobre a verí, že čoskoro bude pripravená opäť vystúpiť na pódium pred fanúšikov.
    • V januári zverejnila fotografiu z Írska.

Po O'Riordanej ostali tri deti z manželstva s bývalým manažérom Duran Duran Donom Burtonom, s ktorým sa v roku 2014 rozviedla.

Zomrela vo veku 46 rokov, pre agentúru AP to oznámila jej hovorkyňa Lindsey Holmesová. Holmesová uviedla, že O'Riordan náhle skonala v pondelok v Londýne, kde nahrávala.

"Nezabudnuteľný hlas", spomína hudobný svet

Írska rocková kapela Kodaline patrila medzi prvých, ktorí jej vzdali úctu na sociálnych médiá.

Duran Duran zverejnili oficiálny príspevok na Twitteri o tom, že skupina je "zdrvená" správou o smrti speváčky.

Ďalším bol moderátor James Corden, ktorý zaspomínal na stretnutie so speváčkou vo svojich 15-tich rokoch, ktoré mu doslova „urobilo deň.“

Írska popová hviezda Hozier povedal, že hlas O'Riordanovej bol "nezabudnuteľný".

Jim Corr z írskeho zoskupenia Corrs prejavil na Twitteri "najhlbšie sympatie" k rodine speváčky.

Zaspomínajte si na speváčku v jej najznámejších hitoch:

Dreams

Animal instinct

Zombie

Ode to family

Linger

Promises

01 - Modified: 2018-01-15 18:47:39 - Feat.: 0 - Title: V Londýne nečakane zomrela speváčka kapely Cranberries
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:59