StoryEditor

Ples v opere 2018. Vrcholom večera bude spevák Karel Gott

13.01.2018, 17:31
Autor:
ipip
Najvýznamnejšie dobročinné spoločenské podujatie na Slovensku, Ples v opere, rozžiari priestory historickej budovy Slovenského národného divadla dnes večer. Hviezdou večera bude známy spevák.

Osemnásty ročník sa nesie v znamení pomoci deťom so zdravotným znevýhodnením a podpory ich práva na primeranú šancu na plnohodnotné vzdelanie. Okrem dobročinného zámeru si tento rok podujatie uctí aj sté výročie založenia spoločného československého štátu.

Dobročinný Ples v opere už o pár dní po osemnásty raz otvorí plesovú sezónu na Slovensku. Svojou účasťou podujatie vysokej spoločenskej úrovne poctí tristo párov významných osobností spoločenského, kultúrneho aj hospodárskeho života.

Pozrite si ich príchody na Ples v opere:

Dosky Slovenského národného divadla budú pri tejto príležitosti patriť výhradne umelcom slovenskej a českej hudobnej scény. Vrcholom večera bude vystúpenie maestra Karla Gotta, ktorý sálu rozozvučí svojimi najznámejšími melódiami, a ktorý je právom označovaný za hudobnú legendu slovenskej aj českej scény.

Poslaním jednej z najväčších dobročinných udalostí je prostredníctvom finančného výťažku podporiť program inkluzívneho vzdelávania detí so zdravotným znevýhodnením a prispieť tak k ich rovnocennému prístupu k plnohodnotnému vzdelaniu.

Svoj dobročinný zámer Ples v opere naplní v spolupráci s mimovládnymi neziskovými organizáciami – Koalíciou pre deti Slovensko a Nadáciou pre deti Slovenka – a práve vďaka podpore a štedrosti svojich vzácnych hostí.

Od roku 2010 venuje Ples v opere celý výťažok predovšetkým na podporu detí so zdravotnými problémami a znevýhodneniami. Za osem rokov rozdelil už 1,5 milióna eur, pričom minulý ročník hostia prispeli rekordnou sumou - 239 932 eur.

Doposiaľ dobročinný Ples v opere prispel na technické zariadenie Detského kardiocentra, podporil šesť perinatologických centier na Slovensku, zlepšil prístrojové vybavenia detských kliník anestéziológie a intenzívnej medicíny a otvoril tri Centrá včasnej intervencie - v Banskej Bystrici, Košiciach a pri Trenčíne.

Ples otvorí veľkolepý Kabaret Mozart

Kým minulý rok sa úvodný ceremoniál prostredníctvom nádherného vystúpenia umeleckého súboru Lúčnica vrátil k slovenským koreňom a tradíciám, tento rok sa jeho režisérka Jana Burkiewicz inšpirovala životom a tvorbou velikána Wolfganga Amadea Mozarta.

Úvodný ceremoniál pod tajomným názvom Kabaret Mozart prinesie jedinečné spojenie opery a nového cirkusu, ktorý je charakteristický kombinovaním rôznych druhov umenia.

O neopakovateľný umelecký zážitok sa postarajú tanečníci a akrobati zo zoskupení Burki&com a Cirque company Losers. Významnou súčasťou hudobnej produkcie, ktorú opäť zastreší skvelý Oskar Rózsa, sú operní speváci Adriána Banásová, Michaela Rózsa Růžičková, Pavol Remenár a hudobný skladateľ a klavirista Vladislav Šarišský.

Otvárací valčík dobročinného Plesu v opere, ale aj celej plesovej sezóny na Slovensku, prebehne tradične v podaní Interklubu Madit.

Ples aj v duchu storočnice vzniku Československa

Pri príležitosti významného výročia bývalého Československa sa historická budova Slovenského národného divadla stane dejiskom vystúpení úspešných slovenských a českých hudobných legiend.

Obľúbené melódie si hostia vypočujú v podaní Big Bandu Gustava Broma pod vedením Vladimíra Valoviča, ktorý sa vďaka svojmu talentu a vedomostiam presadil aj v zahraničí.

Chýbať nebude Miroslav Žbirka, prvý slovenský interpret, ktorý v Československu získal Zlatého slávika. Súčasťou programu budú aj najznámejšie české a slovenské hity v podaní skvelej Jany Kirschner, ktorá sa tento rok stala podporovateľkou dobročinného charakteru Plesu v opere, či Kataríny Knechtovej a Dana Bártu.

Na záver vystúpi aj na Slovensku mimoriadne populárna česká skupina Lucie vo svojej pôvodnej zostave. „My sme všetci Čechoslováci, a to radi. V podstate sme rozpad ani nezaznamenali. Prišiel Schengen, spojená Európa a to sa nám páči. Navyše máme v kapele dve slovenské manželky a jedného československého vlčiaka," hovorí s úsmevom Robert Kodym z kapely Lucie.

Pod vedením primáša Martina Sleziaka zahrá na Plese opäť Ľudová hudba Lúčnice, ktorá žne úspechy na Slovensku i vo svete. O príliv hudobnej energie a vysokého umeleckého zážitku sa v sále Restaurant Opera postará duo spevákov Svetlana Rymarenko a Martin Madej.

Hostí Plesu v opere večerom prevedie Božidara Turzonovová

Osemnásty ročník dobročinného Plesu v opere bude moderovať výnimočná herečka prvej divadelnej scény SND Božidara Turzonovová. Oceňovaná filmová a divadelná legenda, ktorá sa preslávila nielen na Slovensku, ale aj v Čechách, sa svojej význačnej úlohy zhostí s noblesou jej vlastnou.

Na tohtoročnom dobročinnom Ples v opere oceňuje najmä oslavu storočnice. „Som vlastenecká k nášmu Slovenskému národnému divadlu. Práve pri príležitosti stého výročia vzniku Československa si môžeme pripomenúť významnú úlohu SND, ktoré práve vtedy vznikalo,“ povedala Božidara Turzonovová.

Tematika československej storočnice bude prítomná aj v gastronómii. Sté výročie založenia Československa si dobročinný Ples v opere uctí nielen programom, ale toto dejinné jubileum budú symbolizovať aj delikátne gastronomické špeciality.

Hostia sa môžu tešiť na servírovanie obľúbených chuťoviek zo slovenskej a českej národnej kuchyne. O kvalitný chuťový zážitok sa postará šéfkuchár Marián Filo, ktorý je považovaný za priekopníka slovenskej gastronómie.

V rámci tematického menu budú na výber kvalitné vína a tiež špeciálna ochutnávka slovenských prémiových vín, ktorým sa podarilo preraziť aj vo svete.

01 - Modified: 2021-01-31 08:50:23 - Feat.: - Title: Zomrel Ladislav Štaidl, kapelník i autor hitov Karla Gotta 02 - Modified: 2020-12-28 08:54:51 - Feat.: - Title: Stále jej veľmi chýba. Ivana Gottová si zaspomínala na Karla pri vianočnom stromčeku 03 - Modified: 2020-10-03 06:23:01 - Feat.: - Title: Hovorkyňa Karla Gotta v rozhovore prezradila aj to, aké boli jeho posledné chvíle 04 - Modified: 2020-07-15 10:12:31 - Feat.: - Title: Najintímnejšia sonda do duše Karla Gotta: Pozrite si prvé zábery dokumentu Karel 05 - Modified: 2020-03-05 10:23:18 - Feat.: - Title: Ďalšie prekvapenie pre fanúšikov Karla Gotta. Maestro stihol pred smrťou uskutočniť obrovskú vec
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:02