StoryEditor

Paranormálne javy, monštrá aj UFO. Na obrazovky sa vracajú Akty X, ich posledná séria prepadla

03.01.2018, 12:06
Kultový mysteriózny seriál Akty X je späť.

Po deviatich štandardných sezónach z rokov 1993 až 2002 pokračoval v roku 2016 skrátenou šesťdielnou sériou. Jej príchod fanúšikov potešil, ale súčasne z mnohých rôznych dôvodov aj poriadne vytrápil, píše český portál Lidovky.cz. 

Na scénu sa vrátili Fox Mulder aj Dana Scullyová a tiež ďalšie známe postavy. Mytológia seriálu však utrpela vážnu ranu. Autori sa totiž rozhodli takpovediac "postaviť na hlavu" všetko, čomu sme doteraz verili. A to v snahe osloviť nových divákov, ktorí nepoznajú spletitú históriu tejto ságy. 

Deväť rokov hľadania pravdy vyletelo komínom. A najviac, desiatu sezónu filmári prerušili. Teraz sa milovníci paranormálnych javov konečne dočkajú vytúženého pokračovania. A veria v lepšie zajtrajšky.

Jedenásta sezóna vedeckofantastického seriálu má premiéru v stredu 3. januára na televíznej stanici Fox. Jej úvod nadväzuje na finále predchádzajúcej série, v ktorej agenti FBI pátrali po synovi.

Na scénu sa vracia nielen ústredná dvojica, ktorá preslávila hercov Davida Duchovneho a Gillian Andersonovú, ale aj  Mitch Pileggi, ich dlhoročný nadriadený  Walter Skinner alebo William B. Davis ako  Muž s cigaretou.

Práve on dlhé roky hádzal Mulderovi a Scullyovej pod nohy polená a zaplietol sa aj do údajného vládneho spiknutia s cieľom utajiť mimozemský plán na kolonizáciu Zeme.

A ani zďaleka to nie je všetko. Okrem mnohých navrátilcov sa v seriáli ukáže aj bývalá detská hviezda  Haley Joel Osment. Možno si ho pamätáte ako roztomilého chlapca zo  Šiesteho zmyslu či A.I. Umelej inteligencie.

Skrátená desaťdielna sezóna vyvrcholí už 7. marca. Mytológii sa bude venovať iba prvý a posledný diel. Zvyšné epizódy budú samostatné a majú nadväzovať na to najlepšie z tradície vynikajúcich častí pôvodného seriálu. 

Úvodnú časť napísal a nakrútil priamo autor seriálu Chris Carter. Na sezóne sa ale podieľa celý rad ďalších veteránov, ktorí sú podpísaní aj pod staršími časťami, čo by malo zaručiť kontinuitu a kvalitu.

Keď nebude ústredná dvojica pátrať po synovi, bude čeliť tak ako obvykle nevysvetliteľným silám a monštrám.

Čaká sa tiež viac informácií o Mulderovej rodine, ktorej členovia zohrali kľúčovú úlohu v údajnom spiknutí a pláne na zastavenie mimozemskej invázie.

Naposledy uvidíme Scullyovú

Desiata sezóna sa nakrúcala od leta v kanadskom Vancouveri. Tam vznikla aj minulá a hlavne prvých päť sérií, ktoré boli najpopulárnejšie. Prvé ohlasy na novú sezónu sú pozitívne. Ale nie nadšené. 

Kritika smeruje predovšetkým k úvodnej mytologickej epizóde. Zostáva teda otázkou, či pachuť z rozvrátenej mimozemskej linky vyprchá. Ďalšie epizódy majú byť výrazne lepšie a ako celok je údajne novinka kvalitnejšia ako predchádzajúca séria. 

Zhodujú sa na tom zahraniční kritici, ktorí už mali možnosť vidieť nové diely. 

Fanúšikovia sú zatiaľ sklamaní z postoja herečky Gillian Andersonovej. Opäť totiž zopakovala, že bez ohľadu na výsledok bude jedenásta sezóna jej labuťou piesňou. K seriálu sa už nevráti. Fenoménu pritom zostala verná počas celých deväť rokov. Jej partner David Duchovny sa v závere Aktov X objavoval na obrazovke iba sporadicky.

Na stránkách komiksu i na počítači

Seriál Akty X patrí medzi najväčšie televízne hity deväťdesiatych rokov. Okrem samotného seriálu vznikli aj dva celovečerné filmy. Ten prvý z roku 1998 je úzko spätý s mytológiou seriálu a preklenul prázdninovú medzeru medzi piatou a šiestou sezónou.

V roku 2008 po skončení seriálu vznikol samostatný film s podtitulom Chcem uveriť, ktorý stavil na pôvodný príbeh a udalosti zo záveru seriálu príliš nerozvádzal.

Úspech príbehu o Mulderovi, ktorý neúnavne hľadá pravdu a večne pochybujúcej Scullyovej podnietil aj vznik neúspešného spin-offu The Lone Gunmen (Osamelí strelci). Zameral sa na skupinu Mulderových priateľov. Seriál sa ale dočkal iba trinástich epizód.

Okrem toho vyšlo veľa kníh komiksov, kartových, stolových aj počítačových hier.

01 - Modified: 2015-10-09 08:04:29 - Feat.: 0 - Title: Tvorca Aktov X: Na vládne konšpirácie už nebol priestor (video) 02 - Modified: 2016-01-26 16:23:03 - Feat.: 0 - Title: Agenti Mulder a Scullyová sú späť. Nové Akty X sú sklamanie 03 - Modified: 2016-07-02 11:43:04 - Feat.: 0 - Title: Akty X sú znova otvorené. Sledovanosť dopadla nad očakávanie 04 - Modified: 2017-05-02 09:27:28 - Feat.: 0 - Title: Kniha na týždeň: Hlavný aktér z Aktov X o tom, prečo život patrí porazeným 05 - Modified: 2018-01-03 11:05:38 - Feat.: 0 - Title: JOJ odštartovala seriál Vlci. Stal sa jednotkou dňa
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 13:02