Netflix
StoryEditor

Recenzia: Netflix urobil svoj prvý veľkofilm. Odhryzol si však príliš veľké sústo

29.12.2017, 09:00
Fantasy film Bright je so svojim rozpočtom 90 miliónov dolárov (niektoré zdroje uvádzajú až 117 miliónov) prvým pôvodným veľkofilmom Netflixu.

Hviezdami obsadená fantasy si ale zrejme naplánovala príliš veľké sústo a po chvíli sa začína rozpadávať, píšu Lidovky.cz. 

Vo fantasy Los Angeles žijú vedľa seba ľudia, elfovia aj orkovia. Elfovia predstavujú mestskú smotánku, ktorá žije v najhonosnejších budovách a zastáva najvyššie úradné pozície. 

Ľudia sú pomerne nudnou strednou triedou. Najhoršie sú na tom orkovia. Ostatné rasy ich podceňujú.

Všetko je to výsledok zničujúcej vojny, ktorá prebehla pred 2 tisíc rokmi. V policajnom mestskom zbore slúžia väčšinou ľudia. 

Udalosti sa začínajú dávať do pohybu, keď polícia zamestná Nicka Jacobyho (Joel Edgerton), prvého orka v histórii. Jeho kolegom je Daryl Ward (Will Smith). 

Nick s Darylom majú za úlohu vypátrať a zneškodniť zlú elfku Leilah (Noomi Rapaceová). Otázkou zostáva, či sa ešte skôr nezabijú oni dvaja. 

Obidvaja policajti musia zahodiť svoju vzájomnú rasovú nenávisť a tým možno aj zmeniť celé mesto. 

Film Bright mal pôvodne slúžiť ako alegória dnešnej Ameriky s jej rasovou segregáciou. Scenárista Max Landis sa snažil pomocou filmu upozorniť na sociálne problémy dnešnej doby, ale odhryzol si zrejme príliš veľké sústo. 

Približne po piatich minútach sa mu film začína rozpadávať pod rukami. Spolu s režisérom Davidom Ayerom sa okrem rasizmu snaží upozorniť na týranie zvierat, elitárstvo či šikanu. 

Všetky otázky sú iba načrtnuté a nič nie je dotiahnuté až do konca. Keď Deryl Ward približne v polovici filmu urobí trápny vtip, keď jedného z gangstrov prirovnáva k Shrekovi, je jasné, že prednosť dostáva groteska plná účelových výbuchov. 

Originálna premisa je zabitá tuctovými akciami a detinským humorom. Herecké výkony sú až na výborného Joela Edgertona nevýrazné. 

Vzhľadom k tomu, že z policajnej dvojice je Will Smith tým lepšie zaplateným hercom, dostal vo väčšine scén práve on priestor, aby bol hrdinom. 

Možno by to aj zafungovalo, keby jeho Deryl Ward nebol snáď tou najplochejšou postavou v celom filme. 

01 - Modified: 2017-12-17 08:41:09 - Feat.: 0 - Title: Netflix vie o vás viac, ako by ste si priali. Internetová televízia vás sleduje a analyzuje
01 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Pokračovanie Rebel Moon či nový seriál o legendárnom sériovom vrahovi. Netflix prinesie v apríli poriadnu jarnú nálož 02 - Modified: 2024-03-22 11:30:00 - Feat.: - Title: Je to potvrdené! Oscarový Cillian Murphy si zopakuje ikonickú rolu Thommyho Shelbyho v Peaky Blinders 03 - Modified: 2024-03-26 08:00:00 - Feat.: - Title: Netflix prichádza s peckou pre milovníkov krimi. Jennifer si najala vrahov, aby zabili jej rodičov, mala na to niekoľko dôvodov 04 - Modified: 2024-03-16 11:30:00 - Feat.: - Title: Toto vieme o novej sérii Black Mirror. Tvorcovia prezradili podrobnosti, čaká nás návrat obľúbených postáv? 05 - Modified: 2024-03-13 10:32:30 - Feat.: - Title: Skvelá správa pre fanúšikov Narnie. Netflix pripravuje nové filmy, režírovať ich bude žena, ktorá dala svetu Barbie
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 22:22