Počas jubilejného koncertu "70 rokov s Mariánom Vargom" v apríli tohto roku.TASR
StoryEditor

Vznikla Spoločnosť Mariána Vargu. Chce zachovať jeho hudobný odkaz

19.12.2017, 13:43
Autor:
TASRTASR
Jej hlavným cieľom je dôstojná a profitom neorientovaná starostlivosť a zveľaďovanie hudobného odkazu Mariána Vargu.

"Chceme garantovať principiálnu prístupnosť Mariánovho diela milovníkom jeho umenia, ale aj najširšej verejnosti organizovaním umeleckých podujatí a publikačnou činnosťou," uviedla čestná predsedníčka združenia Jana Vargová.

Členmi Spoločnosti Mariána Vargu sú umelci, priatelia a spolupracovníci, s ktorými mal Marián blízky vzťah. Sú medzi nimi hudobný skladateľ Vladimír Godár, dramaturg a publicista Ladislav Snopko, textár a publicista Peter Uličný, básnik Kamil Peteraj, violončelista a riaditeľ festivalu Konvergencie Jozef Lupták a ďalší.

Spoločnosť  sa bude aktívne a systematicky venovať tvorbe Mariána Vargu. Predovšetkým sa bude snažiť sprehľadniť a skompletizovať katalóg jeho diela, chce sa zasadiť o publikovanie skladieb, ktoré autor osobne zapísal do nôt a hoci odzneli na viacerých koncertoch, sú zatiaľ v tlačenej podobe odbornej i laickej verejnosti nedostupné. 

Väčšina hudobného odkazu Mariána Vargu má však povahu performatívneho umenia, teda okrem samotnej skladateľskej práce je táto hudba priamo závislá na jej špecifickej interpretácii samotným autorom. V istom zmysle táto časť diela stojí a žije práve v jeho vlastnej interpretácii.

 Preto je tu záujem postupne vydať kvalitné reedície existujúcich nahrávok. Konečným cieľom je reprezentatívne vydanie kompletného diela Mariána Vargu. Spoločnosť má záujem zachovať predovšetkým živú kontinuitu jeho hudobného odkazu, teda prítomnosť Vargovho diela v mediálnom priestore, v koncertných aktivitách umelcov, preto sa nebude brániť ani jeho novému spracovaniu a kreatívnej reflexii súčasných interpretov.

Predseda spoločnosti Jozef Lupták sa k hudbe Mariána Vargu dostal vďaka staršiemu bratovi. "Tá hudba ma ovplyvnila od prvopočiatku, Konvergencie a Zelenú poštu som mal napočúvané od malička, tým pádom som sa k nemu cítil bližšie. Keď som sa s ním spoznal osobne, potom sa začal rozvíjať aj vzťah a priateľstvo, dokonca aj spoločné hranie, poznať Mariána z druhej strany bolo niečo iné.

On bol citlivý a plachý človek, ale v pozitívnom zmysle. Spoločné hranie bolo pre mňa vždy výzvou, vlastne som sa s ním poznal posledných 20 rokov a musím povedať, že najzaujímavejšie bolo s ním tráviť čas. Rozhovory o hudbe, knihách, životných veciach boli vždy nielen hlboké, ale aj humorné. Som veľmi rád, že som ho mohol poznať osobne," uviedol. 

Jedným z prvých podujatí, na ktorých sa Spoločnosť podieľa, bude koncert Marián Varga 70+1 v jeho rodnom meste, ktorý sa bude konať presne v deň jeho nedožitých 71. narodenín, 29. januára 2018 v Jezuitskom kostole Sv. Františka Xaverského v Skalici. Na koncerte sa predstavia Iva Bittová (spev, husle), Jozef Lupták (violončelo), Michal Kaščák (spev), Vladislav Šarišský (hammond, klavír), aranžmány Július Fujak a Teória otrasu, Jakub Kudláč, Pjoni, sláčikové kvarteto Convergence Quartet a ďalší umelci.

01 - Modified: 2024-02-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Jana Vargová: Išiel proti očakávaniam. Nenechal za sebou prázdno, ale priestor nabitý výzvami 02 - Modified: 2023-07-15 07:05:10 - Feat.: - Title: Mladí majú kopu rečí o zelenej ekonomike, ale po príchode do obchodu si kúpia banán (rozhovor) 03 - Modified: 2017-08-16 08:47:34 - Feat.: - Title: Najznámejšie skladby Mariána Vargu ožijú v podaní orchestra a známych umelcov 04 - Modified: 2017-08-10 08:30:15 - Feat.: - Title: Zvonky zvoňte na Zemi dozneli, ale v našich srdciach budú žiť naveky, spomína Hammel na Vargu 05 - Modified: 2017-08-09 15:08:45 - Feat.: - Title: Marián Varga: Klavirista, ktorý celý život krotil démonov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 21:01