StoryEditor

Knižné novinky a rebrík

07.10.2005, 00:00
Knižné novinky

Najpredávanejšie tituly za ostatné dva týždne:
1. Brown, Dan: Digitálna pevnosť, Slovart, 2005.
2. Brown, Dan: Da Vinciho kód, Slovart, 2004.
3. Brown, Dan: Anjeli a Démoni, Slovart, 2004
4. Brown, Dan: Bod Klamu, Slovart, 2005
5. Mepham, Michael: Sudoku 1, vydavateľstvo Lucka, 2005

Gwendolyn Leicková: Mezopotámie -- Počátky měst
(BB art)
Popri súčasnej fascinácii starovekým Egyptom či starými Grékmi, je Mezopotámia ako jedna z "mŕtvych civilizácií" pomerne málo známa. Staroveký názov oblasti úrodného polmesiaca zarezonuje v mysli našinca možno akurát tak pri názvoch ako je zikkurrat či Ištarina brána. No práve obyvateľom "Medziriečia", územia, ktoré sa rozkladalo približne v oblasti dnešného Iraku, môžeme ďakovať za myšlienku mesta ako rôznorodej, spletitej, špinavej, neustále sa meniacej, ale v základe životaschopnej organizácie ľudskej spoločnosti. Publikácia Mezopotámie - Počátky měst nám ponúka verný obraz života v desiatich starovekých mestách v chronologickom poradí od Eridu (5000 p.n. l.) až po Babylon (začiatok prvého tisícročia n. l.). Vďaka archeologickým vykopávkam, zachovaným literárnym prameňom či hospodárskej korešpondencii sa na stránkach knihy čitateľovi prihovára obyčajný človek a jeho každodenný život odohrávajúci sa v mestách starovekej Mezopotámie. Ak sa chcete dozvedieť, či sa podobá tomu nášmu, neváhajte a siahnite po tejto knižke!

Astrid Lindgrenová: Už zasa Emil z Lonnebergy (Slovart)
Hej kôlnička, bum tralali...
Tak týmito slovami sa začínala každá epizóda televízneho seriálu Emil z Lonnebergy, ktorý sa u nás dočkal už aj knižnej podoby. Veľa sa toho v Emilovej rodine nezmenilo, jeho zlostný otec ho ešte stále zatvára do kôlničky, kam mu jeho starostlivá mamka potajme prináša rôzne dobroty. Stále má svojho verného kamaráta Alfréda, a naprotiveň mu robí večne urozprávaná Lina. Emil sa však dokáže so všetkými životnými situáciami hravo vyrovnať. Možno trocha svojsky a nie vždy s pochopením okolia, no stále s tým najlepším úmyslom. Túto knihu plnú neopakovateľného humoru Astrid Lingrenovej môžem odporučiť nielen deťom, ale aj ich rodičom.

Mircea Eliade: V tieni ľalie (Petrus)
Vydavateľstvo Petrus nám naservírovalo naozaj gurmánske menu. V našich končinách je totiž málo známa skutočnosť, že svetoznámy religionista rumunského pôvodu, v roku 1980 navrhnutý na Nobelovu cenu, blízky priateľ C. C. Junga, Mircea Eliade, bol okrem iného aj uznávaným tvorcom modernej fantastickej poviedky. Sedem poviedok zahrnutých v zbierke V tieni ľalie ponúka možnosť okúsiť omladnutie (Les trois Graces), pohybovať sa v rôznych časových rovinách a zistiť, ako rozprávané udalosti predbiehajú historický čas (Vykladač kameňov). Tiež riešiť detektívne zápletky a dešifrovať tajomné kódy (Dajan, V tieni ľalie), najmä však vo všednostiach odhaľovať veľké tajomstvá. Skrátka, ponúka nám niečo ako proces iniciácie, ktorú podstupuje jednak hrdina, no zároveň s ním aj čitateľ.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:51