11.06.2007, 18:15

MAGICIANS, máj 2007
BDnes sú najznámejší z reklamy na počítače Apple, v skutočnost je ale životným dielom Davida Mitchella a Roberta Webba seriál Peep show. Jeho štvrtá séria skončila na Channel 4 v máji (staršie časti nájdete na YouTube) a dnes je už isté ďalšie nakrúcanie, okrem iného aj vďaka veľkému úspechu s predajom dvd. Príbehy spoločensky nemožného Marka a jeho prihlúpleho spolubývajúceho Jeremyho teda nekončia. Okrem nich si to táto dvojica minulý rok skúsila v (nie najvydarenejšom) programe komických skečov a v tomto roku sa objavil ich prvý celovečerný film. Mnohé diely Peep show sú omnoho zábavnejšie než celá komédia Magicians, predovšetkým vďaka tomu, že sú ich charaktery šité na telo. Súboj dvoch bývalých kolegov, v čase filmu však už konkurenčných kúzelníkov, má väčšiu cenu ako kuriozita pre fanúšikov tejto dvojice než pre diváka, ktorý ich nepozná a môže byť trochu sklamaný. Jeden z kúzelníkov omylom na gilotíne popraví svoju manželku, čo je pre oboch katastrofa a celé roky sa potom musia živiť podradnými zamestnaniami. Šancou na návrat je vo filme kúzelnícka súťaž, v realite ale diváci viac ocenia ich návrat k Peep show.

MR. BEAN´S HOLIDAY, marec 2007
Tvrdí sa, že ak máte osem rokov a pripadá vám vtipný, je všetko v poriadku. Ak máte viac a ešte stále sa na tom zabávate,
mali by ste sa nad sebou zamyslieť. Rowan Atkinson je komik, ktorý ignoruje objav zvukového filmu a na svoje infantilné žartíky nepotrebuje slová. Ak aj niečo povie, je to len akási detská žvatlanina. Asi dobre vie, koľko rokov majú jeho najvernejší diváci. Od posledného celovečerného filmu Mr Beana, v ktorom by ukázal čo vie, uplynulo desať rokov. Jeho nový prázninový film nenaplnil očakávania, niektoré kritiky boli mierne, mnohé však zdrvujúce. Až také zlé to však nebolo, akurát že ste sa na celom filme až tak strašne nenasmilali, skôr občas pousmiali. Bean vyhral v kostolnej lotérii zájazd do Francúzska, cestou do Cannes sa mu pod nohy pripletie malý ruský chlapček a celkom pekná francúzska herečka (Emma de Caunes). Bean je však asexuál, a tak s nimi nič nemá, aj keď ho mnohí považujú za únoscu. Chlapcovho otca hrá Karel Roden, ktorý v úlohe ruského režiséra rozpráva raz po anglicky, inokedy po rusky a raz dokonca aj po česky. Polyglot alebo hlupák?

HOT FUZZ, február 2007
Táto dvojica to už spolu ťahá dosť dlho. Malý ryšavý chlapík (Simon Pegg) a jeho veľký a čoraz tučnejší kamarát (Nick Frost) boli súčasťou akejsi britskej obdoby seriálu Pritalia s názvom Spaced (retardovaným spolubývajúcim sa v Londýne nevyhnete, mohlo by znieť jeho heslo), aj keď druh humoru bol výrazne odlišný od amerického hitu plného instantného smiechu. Pred troma rokmi sa spolu objavili v nie celkm vážne myslenom a trochu preceňovanom zombie-horore Shaun of the Dead a k žánru komédie sa opäť vrátili vo filme Hot Fuzz. Jeden z najlepších londýnskych policajtov Nicholas Angel zatkol o 400 percent viac ľudí ako ktorýkoľvek z jeho kolegov. Za „odmenu“ ho pošlú slúžiť do mestečka, ktoré má oficiáne najnižšiu mieru kriminality v celej Bitánii. Prvú časť filmu teda rieši banálne prípady ako naháňanie stratenej husy, postupne však vychádza najavo, že za nízkou kriminalitou je len dobre falšovaná štatistika a londýnsky snaživec bude mať plné ruky práce. Nasledujú scény plné absurdného humoru a vidiecku nudu vystrieda mimoriadne veselý krvák.

BORAT, november 2006
Hoci je Borat oficiálne americký film, humorista a humor v ňom je britský, takže ho snáď môžme zaradiť do tohto prehľadu.
Film je zábavný najmä pre tých, čo dotevtedy neprišli do styku s niektorou z postavičiek britského komika Sacha Baron Cohena, pretože obsahuje akési ´best of´ plus omáčku, ktorá za veľa nestojí. Jeho Borat predstierajúci, že je kazašský novinár, putuje Amerikou a prihlúplymi otázkami zosmiešňuje všetkých čo stretne. Film bol hitom zimnej sezóny, aj keď to jeho producenti trocha prepálili s reklamnou kampaňou. Keď sa o pár mesaicov objavila ešte ej kampaň na jeho dvd, už mi šiel pekne na nervy. Teoretici humoru nemôžu Cohenovi odpustiť nielen to, že je zábavný, ale najmä to, že si nerobí srandu z vlastnej krajiny, čo považujú za správne a ušľachtilé, ale štve proti sebe Američanov a Kazachstancov. Tí prví sú pritom na výsmech zvyknutí a tím druhým sa vďaka Boratovi rozhýbal turistický ruch. Kazašskej vláde to ale nezabránilo v tom, aby proti filmu oficiálne neprotestovala. Volá sa to nedostatok zmyslu pre humor.

Článok prebraný z Echo magazínu

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:09