StoryEditor

Koniec Harryho Pottera

04.02.2007, 23:00
21. júla 2007 sa definitívne zavŕši príbeh mladého čarodejníka. Fanúšikovia si myslia, že možno zomrie.

Dátum 21. júl 2007 si už v kalendári zakrúžkovali pravdepodobne všetci fanúšikovia príbehu o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi. V ten deň sa na knižných pultoch objaví dlho očakávaný záverečný diel série o strapatom chlapcovi s jazvou na čele z pera spisovateľky J. K. Rowlingovej. To, že Harryho príbeh sa siedmym dielom uzavrie, vedeli čitatelia už dávno. Autorka to vyhlásila už pred desiatimi rokmi, keď vyšiel prvý diel. Avšak dúfali, že možno zmení rozhodnutie. Sedmička vraj bude naozaj posledná. A pre Harryho možno aj "smrteľná".
Smrť predáva
Hneď po vydaní predposlednej šiestej knihy s názvom Harry Potter a polovičný princ sa rozpútali diskusie o tom, aký koniec Rowlingová pre svojho hlavného hrdinu pripravila. Tábor čitateľov sa rozdelil na tých, ktorí si myslia, že Harry zomrie, a tých, čo veria v happyend. Spisovateľka už vopred ohlásila, že knihu neprežijú dve z jej postáv - ostáva už len počkať, ktoré to budú. Ohlásená smrť sa už pri predošlom diele ukázala ako vynikajúci marketingový ťah - za 24 hodín sa z knihy Harry Potter a polovičný princ predalo rekordných takmer 7 miliónov kusov. Siedmy diel, ktorý sa bude volať Harry Potter And Deathly Hollows, dokončila Rowlingová 11. januára v jednom hoteli v škótskom Edinburghu. Kníhkupci predpokladajú, že s faktom, že ide skutočne o posledný diel série, sa môžu niektorí čitatelia ťažko vyrovnávať. Britská knižná sieť Waterstone´s sa preto rozhodla zriadiť pre fanúšikov Harryho Pottera tzv. linku pomoci. Čitateľom sa vraj budú snažiť pomôcť prekonať smrť dvoch postáv v knihe.
Niečo sa už vie
Harry Potter sa stal fenoménom hneď po vyjdení prvej knihy. Hovorí sa, že mladý čarodejník vrátil deti k čítaniu. Na druhej strane sa s každou ďalšou knihou vynárali otázky, či Harry Potter je naozaj čítanie pre deti. Ozývali sa učitelia, ba dokonca aj teológovia, ktorí v príbehu kritizovali príliš veľa násilia a hlavne nejasne vytýčenú hranicu medzi dobrom a zlom. Takmer žiadna postava v Rowlingovej knihách totiž nie je len čierna alebo biela, ako to v rozprávkových knihách býva. Ale, samozrejme, aj zlá reklama je reklama a vďaka podobným rečiam si Potter získal aj množstvo dospelých fanúšikov a každý jeho nový príbeh budí veľkú pozornosť. Ako naozaj Harry Potter skončí sa dozvieme až v júli, no na internete už teraz kolujú niektoré vraj zaručené fakty. V záverečnom diele sa napríklad dozvieme to, čoho sa najviac bojí profesor Snape, kým boli Harryho rodičia a odkiaľ získali taký veľký majetok. Zistíme, na ktorú stranu sa napokon pridá Draco Malfoy a dočkáme sa aj jednej svadby.
Harry čaruje aj na plátne
Celosvetový úspech, pochopiteľne, nenechal ľahostajných ani filmárov. A od roku 2001 nám filmové štúdiá postupne dávkujú jednu sfilmovanú knihu za druhou (a zväčša vždy v roku, keď práve nevychádza kniha, aby sa na Harryho náhodou nezabudlo). 19. júla sa má v našich kinách objaviť už piaty film, tentoraz podľa knihy Harry Potter a Fénixov rád (réžia: David Yates). Ako pri predchádzajúcich dieloch, aj tento má byť opäť o niečo dospelejší, drsnejší, emocionálne vyzretejší (Harryho predsa čaká jeho prvý bozk). A vraj aj politickejší. Zvedavosť čitateľov, ako sa filmári vyrovnali s knižnou predlohou, určite priláka do kín státisíce divákov. Pilotný film Harry Potter a kameň mudrcov zarobil vyše 970 miliónov dolárov, ten posledný (Harry Potter a ohnivá čaša) je zatiaľ tesne pod 900 miliónmi. Harry má teda stabilnú divácku základňu. A už teraz sa živo diskutuje o tom, kto sa ujme réžie šiesteho filmu.

01 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pozor na vyhorenie
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 17:04