StoryEditor

Patti spieva Beatles

04.06.2007, 00:00
Dvanásť kultových piesní v podaní kultovej hudobníčky.

Patti Smith bola od začiatku rebelka. A rovnako živelná vo svojom živote ako na javisku. Piesne pre ňu nikdy neboli len koníčkom, ale jej osobnou spoveďou, reakciou na to, čo sa dialo okolo nej, revoltou, poéziou, denníkom. Najmä jej albumy zo 70. rokov (Horses či Radio Ethiopia) sa stali kultovými. V marci tohto roku uviedli americkú hudobníčku do Rokenrolovej siene slávy. Stále skladá, stále koncertuje a ešte stále dokáže prekvapiť (aj skalného fanúšika) - napríklad novým albumom Twelve.
Najbizarnejší album
Hudobní kritici označujú Twelve za jeden z najbizarnejších albumov dnes 60-ročnej speváčky. Patti v ňom totiž siahla po dvanástich skladbách (prevažne zo 60. a 70. rokov) z dielne iných hudobníkov. A hoci na jej koncertoch občas nejaká tá cover verzia zaznela, tentoraz sa po prvý raz rozhodla zhromaždiť svoje interpretácie niektorých kultových skladieb aj na albume. Patti tak skladá poklonu The Rolling Stones, Beatles, Doors, Jimi Hendrixovi, Nirvane, ale aj Bobovi Dylanovi či trochu prekvapujúco Tears for Fears a Stevie Wonderovi.
To, čo sa mi páči
Patti Smith vo svojej hudbe nikdy s ničím nekalkulovala - a rovnako aj výber titulov pre album Twelve je čisto jej osobnou záležitosťou. Niektoré piesne (ako napríklad Are You Experienced? od Jimi Hendrixa) túžila nahrať už pred tridsiatimi rokmi, no vraj sa na to vtedy necítila dostatočne kvalifikovaná. Skladba od Tears for Fears ju raz v kaviarni oslovila svojím politickým zafarbením. Podobný dôvod stál v popredí aj pri výbere Gimme Shelter od Rolling Stone. Nehovoriac o tom, že Mick Jagger a Keith Richard podľa Patti napísali najväčšie rokenrolové piesne všetkých čias. Od Beatles si zvolila skladbu z ich legendárneho albumu Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band, ktorý 1. júna oslávil 40 rokov.
"Smithovská" Nirvana
Asi najradikálnejšou premenou prešla v podaní Patti Smith hymna skupiny Nirvana Smells Like Teen Spirit - Patti potlačila jej punkovo-rockový nádych a namiesto toho vytvorila pôsobivú akustickú verziu s bendžom v popredí. Najautentickejšia Patti zaznie asi v Gimme Shelter, kde predstaví celú paletu svojho typického hudobného prejavu - nevynímajúc kričanie, ba až zavíjanie. Naopak, najviac baladická je v piesni Helpless od Neila Younga.
Napriek tomu, že Patti Smith tentoraz neprichádza s vlastnými "hudobnými básňami", aj tým požičaným dokázala vpísať osobitú pečať, "smithovský" charakter, ktorý tak z Twelve vytvára skutočne úprimnú poctu hudobným legendám.

01 - Modified: 2003-05-25 21:02:02 - Feat.: 0 - Title: Krajanský zákon má platiť aj v únii
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:38