StoryEditor

V Karlových Varoch sa cení človečina

15.06.2006, 00:00

Prezident Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch Jiří Bartoška pre HN

Festival vznikol v roku 1946. K akému posunu a vývoju za tie roky došlo?
-- Politické rozhodnutie "citlivo" urobené v časoch komunizmu nás prenasleduje ako strašiak dodnes -- ťažko sa predovšetkým zahraničným návštevníkom vysvetľuje, prečo organizujeme 41. ročník a zároveň oslavujeme 60. rokov od založenia. S výnimkou niekoľkých vzdušnejších rokov koncom 60. rokov bol festival vždy poplatný politickej situácii -- bol nástrojom kultúrnej manipulácie komunistickej moci. Je výborné, že sme sa toho zbavili, a zároveň je dobré pripomínať si, aké nebezpečné to bolo.
Aký bol váš najväčší zážitok na festivale?
-- Najsilnejšie sú vždy stretnutia s ľuďmi, ktorých máte možnosť spoznať trochu inak než z profesionálnej stránky. Ak však chcete "veselú historku z nakrúcania", jednu vám poviem. Pred desiatimi rokmi takmer prasklo slepé črevo Gregorymu Peckovi, ktorého tu po strašných anabázach odoperovali -- a my sme mu na ďalších sedem rokov zachránili život. Dokonca sme zvažovali, že ten apendix dáme do formaldehydu a miesto Krištáľového glóbusu budeme odovzdávať Zlatý apendix Gregoryho Pecka.
Hercom ste celý život, riaditeľom festivalu niekoľko rokov. Čo vás poháňa vpred?
-- Keď mi v roku 1993 povedali -- pozri, poď do toho, nikto to nechce robiť, nadobudol som dojem, že festival by nemal byť zrušený, takže som súhlasil. Samozrejme, netušil som, čo to predstavuje. Bola to moja hlúpa samoľúbosť a blbosť. Festival je úradníčina. Dáva mi však satisfakciu, že v roku 1993 urobil štát mylné rozhodnutie, tak, ako v mnohých ďalších veciach. Teší ma, že festival funguje, že minulý rok prišiel Robert Redford, Sharon Stone, Madelaine Albright, Liv Ulmann, Garcia Bernal...
K najväčším úskaliam festivalu patrí financovanie a technické zázemie. Tento rok sa malo začať s dlho plánovanou rekonštrukciou kina Čas...
-- Dnes už, bohužiaľ, vieme, že rekonštrukcia kina Čas sa opäť do začiatku festivalu neuskutoční a opäť ako už veľa rokov máme prísľub, že sa s ňou začne hneď po festivale a bude hotová do budúceho ročníka. Cítime sa už pod ťarchou týchto večne sa opakujúcich sľubov unavení.
Budú v hlavnej súťažnej sekcii aj české filmy?
-- Česko bude reprezentovať v hlavnej súťaži iba jeden film, a to Hřebejkova Kráska v nesnázích. Nechceme prekračovať počet šestnástich súťažných filmov -- tento počet sa ukazuje ako optimálny na to, aby vzniklo dostatočne konkurenčné prostredie, ale zároveň sme sa nedostávali do situácie, keď filmom nebudeme z časových dôvodov schopní poskytnúť plnohodnotný priestor.
Nerád prezrádzate mená pozvaných hviezd, a tak nebudem naliehať -- iba v prípade, že by už niektorá osobnosť potvrdila svoju účasť.
-- Prvá polovica otázky obsahuje i odpoveď. Môžem však potvrdiť, že festival uvedie svetová premiéra filmu Čas kórejskej režisérskej hviezdy Kim Ki-duka za účasti samotného režiséra.
MFF v Karlových Varoch je jeden z mála festivalov najvyššej kategórie, ktorý je skutočne prístupný širokej verejnosti. Existuje ešte vôbec nejaký detail, ktorý tejto príjemnej atmosfére chýba?
-- Každý festival, všade na svete, sa snaží byť niečím svoj, typický. Cannes je plné lesku, u nás sa cení práve tá "človečina". Máme však jeden dlhodobý problém, s ktorým sami nedokážeme pohnúť. Sú to kinosály, ich kapacita a technické vybavenie. To je bolesť, ktorá sa s nami vlečie už roky a iným festivalom závidím moderne zariadené premietacie sály s vysokým počtom miest -- keby to šlo, hneď by som ich nejakým kúzlom preniesol do Varov.

Karlovarský festival v skratke
-- MFF Karlove Vary je najvýznamnejší medzinárodný filmový festival kategórie A v strednej a vo východnej Európe.
-- V roku 2005 ho navštívilo viac ako 140-tisíc divákov. Súčasťou Veľkej ceny festivalu -- Krištáľový glóbus, je finančná odmena 20-tisíc amerických dolárov. Tento rok otvorí festival svetová premiéra filmu Čas kórejského režiséra Kim Ki-Duka.
-- Režisér Luc Beson príde uviesť predpremiéru novinky Angel-A, takisto Terry Gilliam svoj film Krajina prílivu.
-- Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovému filmu bude udelený legende českej kinematografie Janovi Němcovi.
-- Na festival "pricestujú" aj slávne filmy z Cannes: Flandry od Bruna Dumonta, Kajman Nanniho Morettiho či Volver Pedra Almodóvara. Zaujímavý bude určite najnovší film herca -- režiséra Steva Buscemiho Lonesome Jim. Americký filmový festival nezávislých filmov Sundance, ktorý založil Robert Redford, pripravil pre divákov desať najlepších filmov svojej histórie.
-- Aj hudobníci a umelci si prídu na svoje -- čaká ich česko-slovenská premiéra projektu Cremaster 1-5 amerického vizuálneho umelca a avantgardného filmára Matthewa Barneyho. Uvedený bude aj jeho posledný film, Drawing Restraint 9, na ktorom spolupracovala jeho životná partnerka Björk.
-- Festival sa koná od 30. júna do 8. júla 2006 a jeho oficiálna stránka je www.kviff.com (vlk)

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:17