StoryEditor

Riaditeľovanie je lepšie ako dabing

14.03.2007, 23:00

Nenávidí kávu, priznáva, že je romantik a že za všetko, čo v živote dokázal, vďačí ženám. Už dlhé roky je ženatý a so svojou manželkou si vyká. Herectvo si vraj pred štyridsiatimi rokmi vybral preto, aby mal ľahší život. Neskôr zistil, aká je to drina. Juraj Kukura dnes oslavuje 60 rokov.
Svoju kariéru odštartoval už ako študent stavebnej priemyslovky. V roku 1966 ho režisér Ivan Balaďa obsadil do jednej z hlavných úloh vo filmovom spracovaní románu Tri gaštanové kone. Absolvoval herectvo na Vysokej škole múzických umení. Začínal v Divadle na Korze, od roku 1971 pôsobil na Novej scéne, v roku 1976 prešiel do činohry Slovenského národného divadla. V 80. rokoch odštartoval aj svoju zahraničnú kariéru -- hosťoval v mníchovskom divadle, neskôr v Bazileji, v Bonne a v Hamburgu. Na konte má aj bohatú zbierku televíznych a filmových úloh (Zbehovia a pútnici, Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý, Tábor padlých žien, Soľ nad zlato a Sokoliar Tomáš...).
V posledných rokoch sa na Slovensku meno Juraj Kukura skloňuje predovšetkým v súvislosti s divadlom Aréna. Riaditeľom divadla, ktoré kedysi "patrilo" pantomíme, sa stal v roku 2002. Vďaka progresívnej dramaturgii na javisko dotiahol súčasné svetové drámy, dal šancu slovenským mladým tvorcom fungujúcim mimo kamenných divadiel a čo je najdôležitejšie, hľadisko zaplnil divákmi. Niektorí kritici vyčítajú Kukurovi prílišnú kalkuláciu: "Kalkulácia to je, lebo diela sú vyberané tak, aby boli divácky úspešné, ale nemožno to považovať za negatívum," zdôrazňuje divadelný kritik Daniel Uherek. Dramaturgia Arény ťaží najmä z toho, že je iná. Aj zabehané témy dokáže spracovať jedinečným spôsobom. Pre Kukuru je takáto forma zárobku príťažlivejšia, než tá v dabingovom štúdiu. Hoci finančne menej výnosná. Na pravidelné cesty do Hamburgu, kde striedavo žije, mu to však stačí. A ako hodnotí fakt, že má na krku šesťdesiatku? "Pokiaľ môžete zjesť, na čo máte chuť, vypiť fľašu vína a vystúpiť zo športového auta bez toho, aby vám niekto podal ruku, tak je to v poriadku a staroba je len otázka času," povedal pre agentúru ČTK.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 12:43