StoryEditor

Tromfy budúceho roka

27.12.2006, 23:00
Kultúra v roku 2007. Čaká nás návrat Genesis, Shrek 3 aj nový film Miloša Formana.

V týchto dňoch asi každý bilancuje uplynulý rok. Spomíname na najdôležitejšie udalosti, najkrajšie zážitky, kľúčové rozhodnutia, spoločenské aféry, úspechy aj neúspechy. V slovenskej kultúre sa počas tohto roka zrodil napríklad nový Slávik, našli sme "tanečnú kráľovnú", ocenili najlepšiu knihu 200-tisíc korunami, hostili Stinga, Depeche Mode či Duran Duran aj rozdali filmové ceny Slnko v sieti. A môžeme sa začať tešiť na rok 2007.
Japonská tradícia
V roku 2006 si na Slovensko našlo cestu hneď niekoľko zvučných mien svetovej hudobnej scény. V tom nasledujúcom k nám príchod až takých hviezd zatiaľ nie je avizovaný, napriek tomu lákavé koncerty nebudú chýbať. Začiatkom februára k nám zavíta bubenícky súbor YAMATO - The Drummers of Japan, ktorý vypredáva haly po celom svete. S tradičnými japonskými bubnami Wadaiko cestuje po svete už viac ako 10 rokov. Publikum ohuruje ich neustále sa meniaci rytmus, rozdielna intenzita úderov a dokonalý súlad.
Kubánske rytmy aj nemecký rock
7. februára privíta bratislavská Športová hala Pasienky fenomén kubánskej hudby Buena Vista - The Havana Lounge. Buena Vista je synonymom kubánskej hudobnej tradície už od roku 1930 a u nás predvedú to najlepšie, čo na tejto hudobnej scéne v súčasnosti existuje - širokú škálu tradičných hudobných štýlov. Predovšetkým mladých nadšencov rockovej hudby poteší 8. apríla koncert "nemeckej rockovej senzácie" Tokio hotel. V súčasnosti jedna z najúspešnejších európskych tínedžerských skupín zavíta na Slovensko v rámci svojho prvého európskeho turné. Odohrá svoje najväčšie hity a predstaví aj nový album, ktorého vydanie je naplánované na 23. februára.
Ďalšie veľké návraty
Odborníci predpokladajú, že rok 2007 sa má niesť v znamení návratov. Veľké návraty sa však udiali aj v tomto roku, zdá sa teda, že vracať sa na scénu či filmové plátno sa stalo novodobým trendom.
Po dlhých rokoch sa na pódiá vráti legendárna kapela Genesis. Účasť Petra Gabriela síce ešte ostáva otázna, zvyšná trojica na čele s Philom Collinsom sa však na letné turné už teší. S novým rokom sa chce k hudbe vrátiť aj Britney Spears. Čakať sa bude aj na nové albumy Michaela Jacksona, Aerosmith, R.E.M. či Metallicy.
Na kiná zaútočí Spiderman aj Ninja korytnačky
Filmové plátna obsadia predovšetkým pokračovania úspešných filmových sérií - naplánované sú premiéry ďalších častí Shreka, Harryho Pottera, Spidermana, Pirátov z Karibiku aj Sin City. Ale aj seriáloví hrdinovia - Simpsonovci, Ninja korytnačky či Dallas. V slovenských kinách by sme sa mali dočkať aj nových filmov Miloša Formana (Goyove prízraky), Davida Lyncha (Inland Empire) či Roberta Zemeckisa (Beowulf). Ujsť by nám podľa Petra Konečného, šéfredaktora filmového servera kinema.sk, nemali ani filmy Dokonalý trik, Babel, Fontána či Apocalypto. V distribučných plánoch je aj množstvo premiér slovenských filmov - tým najočakávanejším je určite Báthorička Juraja Jakubiska. Na jeseň však svoj nový film Muzika uvedie aj Juraj Nvota.
Azda sa konečne dočkáme
Popri koncertoch, letných festivaloch či slovenských premiérach bude jednou z najočakávanejších udalostí na Slovensku slávnostné otvorenie novostavby Slovenského národného divadla (SND). Naplánované je na 14. apríla a ide o záväzný termín, ktorý nariadilo ministerstvo kultúry. "Slávnostným otvorením a následným spustením novej budovy SND by sa mala skončiť útrpná anabáza trvalého nedokončenia tejto budovy, ktorá je pre Slovensko hanbou," povedal minister kultúry Marek Maďarič. Už od januára bude v budove prebiehať neverejná skúšobná prevádzka, činnosť Divadla Pavla Országha-Hviezdoslava a Malej scény by sa mala definitívne skončiť 30. marca.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 05:22